Tlačili jsme, nebyli jsme ale nebezpeční ve finální fázi | SK Slavia Praha
Více

Tlačili jsme, nebyli jsme ale nebezpeční ve finální fázi

Trenér Jindřich Trpišovský mluvil po remíze s Karvinou nejen o výkonu sešívaných, ale i návratu Abdallaha Simy, situaci na stoperu a přípravě na čtvrteční finále poháru.

„Do zápasu jsme špatně vstoupili, neproměnili jsme penaltu. Karviná svědomitě bránila a hrála v některých fázích, když jsme hráli do bloku do deseti hráčů, v rozestavení 5-5-0, těžce jsme se prokousávali k bráně. Naštěstí jsme po jedné akci dali gól, ve finální fázi jsme se jinak ale neprosazovali jeden na jednoho. Karviná měla naopak už v první půli dvě šance, Ondřej Kolář chytil dva góly. V druhé půli jsme měli hru více pod kontrolou, tlačili jsme, nebyli jsme ale nebezpeční v pokutovém území. Čmelík pak po propadnutém míči po zásluze vyrovnal. Nebyl to od nás dobrý výkon, soupeř nás pokryl ve středu hřiště, nedařilo se nám ani po křídlech a po odchodu Nica se nám nepodařilo dostat do finální fáze. Měli jsme hodně nevynucených ztrát a soupeř často chodil do brejků. Individuální měřítko snesl asi jen Ondra Kolář a oba krajní beci,“ hodnotí remízu s Karvinou Jindřich Trpišovský.

Kluci chtějí, aby byl Kuchtič králem střelců

Hned na začátku utkání zahrával pokutový kop Jan Kuchta, gólman hostů jej ale vychytal. „Určený nebyl, není moc silný v zahrávání penalt, tým ho do toho ale tlačí. Na jeho obranu, penaltu kopat ani nechtěl, kluci ho dotlačili, protože říkají, že je útočník a měl by penalty proměňovat. I Nico mluví o tom, že by chtěl, aby Kuchtič byl král střelců. I penalta samozřejmě ovlivnila náš výkon, kdybychom šli z první šance do vedení, obraz hry by byl jiný. Měli jsme určené tři střelce, byli jsme ale domluvení, že když se bude cítit Kuchtič, půjde penaltu kopat on,“ přibližuje trenér sešívaných.

Celý zápas po delším zranění odehrál Abdallah Sima. „Proti Karviné jsme ho chtěli otestovat, už čtrnáct dní je bez příznaků, má ale za sebou zápasové manko. Herní pohoda mu chybí, není to ono, na rychlosti a dynamice je závislý, přes měsíc a půl nemohl udělat rychlý krok. Deset dní trénuje naplno, ale jeho rozpoložení není optimální, není to on. Snažíme se na něm pracovat, aby do léta odehrál na maximum zápasy, které zbývají. On hraje o svůj posun směrem k létu, tlak zvenku na něj nějaký je, svět kolem něj se obrovsky změnil, každý ho teď zná. Snažíme se mu pomáhat, aby nám ve zbytku sezony co nejvíce pomohl. Chceme, aby se mu povedla nějaká střela nebo šance, je to citlivý kluk a před rokem hrál za Táborsko. Sám na sebe je náročný, výkony, ze kterých byl dříve nadšený, už mu teď nestačí. Je to hodně o práci s hlavou,“ říká kouč Slavie.

Sešívaní budou mít těžkou práci s případným udržením senegalského křídelníka v letním přestupovém období. „Těžko říct, nějaký kontakt a nabídky probíhají, řeší to Jirka Bílek s vedením, je tam nějaká dohoda o tom, že pokud bude zájem z klubů, je stanovena cena, za kterou může odejít. Bude záležet na jeho stavu a výkonech, je to teď o tom, aby zvládl ty čtyři zápasy do konce sezony. Kluci z West Hamu říkali, že se na něj skauti hodně vyptávají, mají ho vysoko na seznamu, stejně i další kluby. Léto je dlouhé, bude to o případné nabídce, která přistane,“ má jasno Jindřich Trpišovský.

Masopust? Chyběl spíše preventivně, před čtvrtkem jsme nechtěli riskovat

Do utkání s Karvinou nezasáhly opory Ondřej Kúdela a Lukáš Masopust. „Víme, že nás čeká finále poháru, takže Ondra Kúdela dostal volno, snažíme se vytíženým klukům dopřát odpočinek, i trénink jsme zaměřili na vrchol příští týden. U Lukáše bylo drobnější natažení svalu, bylo to spíše preventivní, byl to takový diskomfort a nechtěli jsme před čtvrtkem nic riskovat. Kdyby se proti Karviné hrálo o titul, nastoupil by, šlo o to jeho případný zdravotní stav nezhoršit,“ přibližuje kouč sešívaných.

V obraně proti Karviné nastoupili Simon Deli a Taras Kačaraba, kteří jsou ve Slavii zatím pouze na hostování. „Situace na stoperu je u nás zamotaná, čekáme, jak to bude s Ondrou Kúdelou, Zimiče čeká EURO a nevím, v jakém stavu se vrátí do přípravy. Tarasovi končí hostování, Simonovi taky, nějaké hráče máme na hostování, David Hovorka se bude vracet až ve druhé polovině podzimu. Bude se to odvíjet podle toho, jak vyjde případný přestup jednoho hráče ze zahraničí. Simon má vysoký kontrakt v Bruggách, kvůli tomu jsme pouštěli Petara. Uvidíme, jaká bude jeho situace v Bruggách, o téhle variantě jsem se s ním ještě nebavil, máme na to prostor ke konci sezony. Pokud by tu Simon chtěl zůstat a některé varianty by padly, tak by se o tom dalo uvažovat, nechci ale mluvit za Simona, má platný kontakt v Belgii a bude to případně řešit naše sportovní vedení,“ říká trenér Slavie.

Doba absence Provyho se těžko odhaduje, fit by mohl být začátkem roku

V minulém utkání na hřišti Olomouce se vážně zranil Lukáš Provod. I když první vyšetření vypadala optimisticky, magnetická rezonance odhalila utržený vaz a poškozený meniskus. „Při prvních prognózách, díky tomu, jak má silnou muskulaturu, vypadalo koleno stabilní. Je to pro něj, Slavii i reprezentaci velká sportovní tragédie. Kdybyste hledali stoprocentního profesionála, je to určitě Provy, je na absolutním vrcholu starání se o sebe. Během sezony měl určité problémy, které překonával, teď byl ale absolutně zdravý a stalo se mu to ve chvíli, kdy měl nejmenší vytížení v sezoně. Na konci měsíce podstoupí plastiku u doktora, kterého si sám vybral, pak budeme dělat maximum pro rehabilitaci. Budeme se snažit využít regeneraci v Německu. Návrat je standardně po šesti až devíti měsících, u každého je to jinak. Bude to asi na těch složitějších terénech na přelomu roku, to je vždy takové náročnější a může to tu časovou osu prodloužit. Doba návratu je celkově hodně individuální, je otázka, jak bude tělo reagovat na ten zákrok,“ ví Jindřich Trpišovský.

Trénink máme uzpůsobený na čtvrtek, i proto jsme třikrát střídali v 60. minutě

Trenéři sešívaných zůstávají v kontaktu s Tomášem Součkem i Vladimírem Coufalem a spolu s celým týmem pozorně sledují výsledky West Hamu v anglické lize. „Průběžně si voláme a probíráme nějaké věci do tréninku. Ztratili teď body, je to škoda, fandíme jim, probíráme to, pro West Ham by to byla skvělá sezona. Věřím, že udělají v těch dvou zbylých zápasech šest bodů. V Anglii je to specifické, není moc rozdíl, jestli hraje druhý nebo čtrnáctý. Je dobře, že proti Brightonu alespoň vyrovnali a ten gól jim dal naději. Doufám, že budou, stejně jako my, v osudí nějakého poháru a mohli bychom se třeba i potkat,“ doufá kouč Slavie.

Sešívané ve čtvrtek čeká finále poháru na hřišti Plzně. „Na regeneraci máme tři dny, od neděle do čtvrtka. Bude to rozdělené na hrající a nehrající, pak máme úterý a středu na to se na utkání připravit. Byla tam změna trenéra a rozestavení, uzpůsobili jsme tomu tenhle týden, hráči dostali dva dny volno, což neměli od nějakého desátého ledna. Pak jsme dost trénovali, měli jsme prostor pro nějaké dynamické tréninky, bylo to spíš než na Karvinou uzpůsobené na čtvrtek, i proto jsme některé hráče střídali už v 60. minutě,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články