Tomáš Souček opanoval anketu Zlatý míč ČR | SK Slavia Praha
Více

Tomáš Souček opanoval anketu Zlatý míč ČR

Tomáš Souček získal Zlatý míč pro nejlepšího českého hráče uplynulé sezony.

Tomáš Souček opanoval anketu Zlatý míč České republiky, která je každoročně udělována nejlepšímu českému fotbalistovi uplynulé sezony Klubem sportovních novinářů. Bývalý záložník sešívaných zvítězil jak v podzimní, tak i jarní části hlasování a s výrazným náskokem tak skončil na první příčce. Kromě toho, že se jedná o první vítězství Tomáše Součka v této anketě, jedná se také o první vítězství hráče, který alespoň část hodnocené sezony strávil ve Slavii.

Tomáš Souček - nejlepší český fotbalista sezony 2019/20

Tomáš Souček sezonu 2019/20 zahájil ještě v sešívaném dresu, ve kterém na podzim stihl v lize vstřelit 8 branek a na další 3 nahrát, čímž výrazně přispěl k vybudování klíčového podzimního náskoku na čele tabulky. Další 2 branky přidal v základní skupině Ligy mistrů do sítí Interu a Dortmundu. V říjnu na své konto přidal během reprezentační přestávky i vítěznou branku v černohorské Podgorici při kvalifikačním boji o EURO. 

V zimě následně zamířil na hostování do West Hamu United, ve kterém se ihned zapracoval do základní sestavy. Kromě skvělých výkonů v záloze kladivářů přidal i 3 góly, které West Hamu pomohly udržet se mezi anglickou elitou. Díky záchraně v Premier League nabyl jeho přestup do Londýna trvalosti. Pokud se sečte částka, kterou Slavia inkasovala za hostování i následný přestup, vytvořil Tomáš Souček zároveň nový český přestupový rekord.

„Nikdy jsem si nepředstavoval, že bych (v jeden rok) vyhrál obě ankety. Sám osobně jsem byl spíš ten týmový hráč, takže osobní trofeje jsem získával někdy jako mladý kluk. Před necelým půlrokem Fotbalista roku, teď Zlatý míč. Pro mě jsou to krásné úspěchy a hrozně si toho vážím, že lidi, všichni, kdo tomu rozumí, oceňují mou individuální práci na hřišti," měl radost z trofeje Tomáš Souček.

„Pro mě určitě životní a zároveň i nejtěžší sezona. Se Slavií jsme do ní vstoupili nejlíp, jak jsme mohli - postoupili jsme do Ligy mistrů. V lize jsme měli náskok 16 bodů, asi nešel lepší podzim v české lize. Pak přišel pro mě osobně velký přestup do Anglie, kde se podařila záchrana. Pro mě nejlepší sezona a věřím, že to bude pokračovat," uvedl.

V Anglii si přestup Tomáše Součka nemohou vynachválit, on sám však dodává, že si pozici v týmu musel nejdříve vypracovat postupně. „Přišel hráč z české ligy, nikdo nevěděl, co od něj čekat. Češi v Anglii moc nehrají. Musel jsem si vybudovat důvěru od spoluhráčů na tréninku, v zápasech. Poté, co jsem odehrál nějaké zápasy, jsem cítil, že mi chtějí víc přihrávat, stále víc mi věří a já se cítil líp. Sebevědomí, které se ze začátku nebylo tak velké, se zvětšovalo, až z toho vzešel skvělý půlrok," uzavřel nejlepší český fotbalista sezony.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Další články