Tomáš Souček ovládl podzimní část Zlatého míče | SK Slavia Praha
Více

Tomáš Souček ovládl podzimní část Zlatého míče

Tomáš Souček má po podzimní části nakročeno k celkovému prvenství v anketě Zlatý míč udělované Klubem sportovních novinářů. Na třetím místě se v podzimní části umístil Ondřej Kolář.

Stavební kámen záložní řady a jedna z největších opor Slavie Tomáš Souček má po vydařené podzimní části nakročeno k prvnímu vítězství v anketě Zlatý míč, který nejlepšímu českému fotbalistovi sezony uděluje Klub sportovních novinářů. Se Slavií doposud v lize neprohrál a k výraznému náskoku 16 bodů na druhou Plzeň přispěl 8 přesnými trefami. Kromě toho si připsal dva góly také ve skupinové fázi Ligy mistrů a jednou trefou pomohl i reprezentaci České republiky ke kvalifikaci na EURO 2020. Za tuto obdivuhodnou podzimní výkonnost byl novináři odměněn 784 body, přičemž pro něj nehlasoval jediný z celkového počtu 59 hlasujících novinářů. Z tohoto počtu byl navíc u 40 z nich na prvním místě.

Na průběžném třetím místě ankety se umístil v závěsu za svým reprezentačním kolegou Ondřej Kolář s celkovým počtem 448 bodů. Slávistická jednička v probíhajícím ligovém ročníku udržela v 15 případech čisté konto a významně svůj tým podržela i famózními výkony na evropské scéně.

Do elitní TOP jedenáctky se kromě těchto dvou fotbalistů dokázali vměstnat i další tři sešívaní. Jsou jimi Jan Bořil na 7. místě, David Hovorka na místě 9. a Vladimír Coufal na prozatímní 11. příčce.

Do elitní skupiny se vměstnal i Alex Král, který ze Slavie na začátku podzimu přestoupil do Spartaku Moskva. Středopolař se v podzimní části ankety umístil na 4. místě.

„Byl to nejen nejlepší podzim, ale i celý rok v kariéře, a to jak po osobní, tak i fotbalové stránce," hodnotí podzim Tomáš Souček.

Co říkáte na výhru v podzimní části Zlatého míče?
„Pro mě je to překrásný pocit, když vidím, jaká je konkurence. Už odmala jsem koukal na ty nejlepší české hráče, na reprezentaci, všechny jsem obdivoval. Měl jsem plakáty na zdi, když jsem mohl, tak jsem s každým hrozně chtěl fotku. A teď se mi splní to, že jsem vyhrál podzimní část. Co se týče individuálního ocenění, je to asi to nejhezčí, co může být."

Ještě lepší by ovšem bylo dotáhnout to k celkovému vítězství i na jaře, že?
„Vyhrál jsem jaro v minulé sezoně, uvidí se, co bude teď na jaře. Bylo by krásné to získat. Zlatý míč a Fotbalista roku jsou nejlepší ocenění v Česku, co mohou být. Získat to, to je splněný sen po individuální stránce."

Když jste v únoru 2017 odcházel ze Slavie na hostování do Liberce, asi by vás nenapadlo, že budete za dva roky nejlepším českým hráčem, že?
„To by mě rozhodně nenapadlo. Měl jsem nějaké sny, cíle. Už když jsem byl v dorostu, juniorce, pak na Žižkově, v Liberci, tak jsem vždy chtěl jít postupně. Chtěl jsem hrát na Slavii, pak třeba do zahraničí nebo nějaké věci. Tohle mě nenapadlo, teď se to děje a naplno si to užívám."

Zažil jste na podzim nejlepší půlrok v kariéře?
„Já bych to spojil, že spíš celý rok byl nejlepší. Začalo to hned i po osobní stránce narozením dcery v lednu. Pak bylo úžasné jaro – Evropská liga i moje individuální. Pokračovalo to teď i podzimem. Takže myslím, že se dá říct, že ty dva půlroky byly dost podobné a byly nejlepší v mé kariéře."

Teď jste ale měl osm gólů a tři asistence v české lize, dvě branky v Lize mistrů, jeden gól za reprezentaci. Není ten podzim přece jen nejlepší?
„Bylo to výjimečné, ale když si vzpomenu na jaro, tak myslím, že tam bylo asi taky sedm gólů a nějaký ten gól v Evropské lize. Takže bych to fakt hodně porovnával. A jestli je to ještě lepší, tak jen dobře pro mě, že jsem šel po individuální stránce ještě nahoru. A věřím, že to jde pořád zvyšovat."

Navíc jste se stal i klíčovým hráčem reprezentace...
„Vždy jsem chtěl být důležitým hráčem ve Slavii, která mi hrozně přirostla k srdci. To se splnilo. Teď hraji vše i v nároďáku. To je to, proč si ten fotbal teď tak užívám, a i proto to dělám."

Je nějaký moment z podzimu, který byste vyzdvihl?
„Co se týče gólů, tak bych asi vypíchl ten na Dortmundu. I ta akce, kterou jsme před ním rozjeli, byla nádherná. Vyrovnal jsem na Dortmundu, dá se říct na nejlepším stadionu v Evropě. Tam jsem si to užil maximálně."

Vedete ligu o 16 bodů před Plzní, věřil byste tomu před začátkem podzimu?
„Je neuvěřitelné, co se nám povedlo v naší lize, kolik bodů máme, jaký máme náskok. K tomu jsme dostali jen čtyři góly z 20 zápasů, to se nevidí. Když koukám na jiné soutěže, není to možné. Navíc ty zápasy byly zaslouženě vyhrané. Nevzpomínám si pomalu na zápas, kdy bychom více nedrželi balon, neměli více šancí. Užíváme si to, baví nás to. Užíváme si každý trénink, zápas, proto se jen zlepšujeme."

Koho byste zvolil vítězem podzimní části Zlatého míče vy?
„Od nás ze Slavie bych mohl jmenovat hodně hráčů, kteří náš tým skvěle reprezentovali v Lize mistrů, v naší lize i v reprezentaci. Co se týče zahraničních hráčů, tak Vacloš, Vláďa Darida. Tihle hráči to přesahují."

V létě jste měl řadu nabídek ze zahraničí, a nakonec jste prodloužil ve Slavii. Berete to zpětně jako správný krok?
„Můžu to hodnotit jen kladně. Nikdo neví, co by se dělo, kdybych někam šel. Když to beru zpětně, tak to bylo skvělé rozhodnutí, jak po individuální, týmové, tak i po rodinné stránce. Ničeho nelituji."

V zimě budou jistě spekulace o vašem možném odchodu pokračovat...
„Každé přestupní období to probíhá. Může se o někom mluvit a pak může přestoupit někdo úplně jiný. Já to vždy říkám, že ve fotbale jeden den něco řekneme a zítra se stane úplně opak, nebo se zase 10 let nic nestane. Já se budu rozhodovat podle té nejlepší možnosti, z hlediska individuální stránky, týmové stránky i rodiny."

Přemýšlíte nad svou další budoucností i s ohledem na to, že se v létě hraje Euro?
„Je pravda, že co slýchám od kluků, zkušenějších hráčů, tak každý říká, že přestupové okno v létě je daleko lepší. Ale vždy je to o té nabídce. Když přijde nabídka, kde by to bylo neuvěřitelné pro další rozvoj a dávalo by to smysl, tak by se o tom mohlo bavit. Ale já jsem šťastný tady ve Slavii, takže uvidíme, co bude dál. Vyhodnotím tyhle věci, jak moji praxi tady nebo někde jinde, tak i pak ten nároďák. Určitě se chci na Euro taky maximálně připravit, takže tohle vše budu zohledňovat."

Na podzim jste odehrál přes 30 zápasů, těšil jste se už na volno?
„Je to strašné číslo. Těšil jsem na dovolenou posledních 14 dní, zároveň jsem chtěl zvládnout závěr podzimu se Slavií, abychom si volno maximálně užili. Po týdnu se třeba budeme těšit zpátky na sebe, ale teď na 10 dnů pověsím kopačky na hřebíček."

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články