Trenér Jan Bauer odchází pracovat pro FAČR | SK Slavia Praha
Více

Trenér Jan Bauer odchází pracovat pro FAČR

Asistent trenéra Marka Jarolíma u B-týmu, Jan Bauer, odchází pracovat pro Fotbalovou asociaci České republiky, kde se bude také podílet na videoanalýzách reprezentace.

„Chtěl bych poděkovat jak za nabídku od národního týmu, tak samozřejmě Slavii za vstřícné jednaní a uvolnění pro reprezentaci,“ říká Jan Bauer.

Jan Bauer začínal ve Slavii už v pěti letech, kdy přišel na nábor do slávistické mládeže. V sešívaném dresu následně prošel jako hráč všemi mládežnickými kategoriemi až po B-tým. Po ukončení své hráčské kariéry ze zdravotních důvodů přešel plynule na trenérskou pozici. Jako trenér působil u žákovských a dorosteneckých kategorií v akademii, mimo jiné také u dívčích týmů a ženského A-týmu. V sezoně 2016/2017 získal jako asistent trenéra Jaroslava Šilhavého s A-týmem mistrovský titul. V aktuální sezoně vykonával pozici asistenta trenéra u B-týmu.

„Slavia byla součásti skoro celého mého života. Zanechala ve mně vzpomínky, zážitky, kamarády, známé, zkušenosti a mnoho dalšího. Prostě vše, co může sportovní život v takovém klubu přinést,“ říká Jan Bauer.

Nyní Jan Bauer po téměř třiceti letech odchází ze Slavie pracovat pro Fotbalovou asociaci České republiky, kde se bude také podílet na videoanalýzách pro reprezentaci. „Těším se na tuto zkušenost z pohledu dospělého fotbalu na té nejvyšší úrovni, ale i na práci s realizačním týmem. Krátkou zkušenost z reprezentace mám už z roku 2012, kdy jsem působil pod panem Bílkem na Euru, a zpracovával jsem pár analýz,“ těší se na nové zkušenosti Bauer.

„Videonalytiku, respektive práci s videem, jsme využívali už u B-týmu, ale v rámci svých potřeb jí využívají i jednotliví trenéři u svých týmů v akademii i A-týmu. Dnes je tato oblast nedílnou součástí nejen fotbalu, ale i dalších sportů. Specifika této práce spočívají v zhlédnutí velkého objemu utkaní jak soupeřů, tak vlastního týmu. Následně podle potřeb trenéra se nastříhají, roztřídí a zdůrazní specifické a nejčastější aspekty hry celého týmu včetně jejich četnosti. Potažmo se videoanalýza využívá i u jednotlivých hráčů. Na té nejvyšší profesionální úrovni u zahraničních a národních týmů působí nejméně dva až tři videoanalytici u jednoho týmu. A to se nebavíme o datové analytice, což je samostatná funkce, která s tímto oborem spolupracuje a rozšiřuje ho,“ popisuje Jan Bauer specifika práce videoanalytika.

„Jsme rádi, že si Fotbalová asociace vybrala do svého týmu trenéra z naší akademie. Honza prošel všemi mládežnickými kategoriemi jako hráč a po konci kariéry se zapojil jako trenér. Je velmi pracovitý, a těší nás, že takový trenér v akademii vyrostl. Může být inspirací pro další, a jsme na Honzu právem pyšní,“ říká manažer mládeže Petr Hurych.

Realizační tým B-týmu sešívaných doplní nově trenér kategorie U18 Pavel Trávník.

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články