Trenér Pastoor: Udrželi jsme se, to je jediná dobrá zpráva | SK Slavia Praha
Více

Trenér Pastoor: Udrželi jsme se, to je jediná dobrá zpráva

OSTRAVA/BAZALY - I když se mu po zápase díky ostatním výsledkům mohlo ulevit, trenér sešívaných byl zklamaný z výkonu proti Baníku. Kromě průběhu a výsledku utkání pak na tiskové konferenci zhodnotil i tři měsíce, které ve Slavii jako hlavní trenér strávil.
„Dobrou zprávou je to, že zůstáváme v první lize, nicméně co se mě týče, je to taky jediná dobrá zpráva. Mám hodně velký problém akceptovat výkon, jako byl tento,“ načal trenér sešívaných Alex Pastoor své hodnocení posledního ligového utkání a pokračoval popisem průběhu utkání.

„V prvním poločase jsme se ještě drželi a ke konci i srovnali krok, ve druhém to ale šlo z kopce. Nepředváděli jsme dobrý fotbal, nedařilo se nám útočit, nešla nám obrana, ale hlavně se tým trochu rozpadl, což by se dalo nazvat zklamáním,“ netěšilo ho.

Proč se hra rozpadla, na to hledal trenér odpověď obtížně. „Není to tak snadné vysvětlit, už se nám to stalo několikrát v minulosti. Je to hodně napínavé a nervózní v zápasech jako je tenhle, takže si myslím, že jsme měli obrovské štěstí, že jsme se udrželi. V mezinárodním fotbale jsem se také naučil jednu věc, že občas musíte vzít výsledek, sbalit se a jít domů a za pět let už si ten průběh nikdo nepamatuje, což je dobrý návrh i pro mě,“ dodal ještě.

Lavička Slavie v průběhu zápasu bedlivě sledovala výsledky ostatních utkání. „Ano, kolegové ostatní výsledky kontrolovali, když se stalo něco důležitého, řekli mi to. Je to těžké, protože na výsledky ostatních zápasů nemáte vliv, ale jak šlo vidět ve druhém poločase, nemohl jsem ovlivnit ani náš zápas. Když prohráváte o gól, nezáleží na tom, kdo a jak hraje, mohli jsme třeba nasadit osm útočníků a zkusit skórovat. Prohrát 0:1 je v tuto situaci stejné jako prohrát 0:3 nebo 0:4,“ komentoval trenér prohru sešívaných.

Alex Pastoor se pak ohlédl i za třemi měsíci, které na lavičce Slavie strávil. „Byla pro mě velká výzva, za tři měsíce zkusit poznat hráče, jak nejlépe to půjde, i ostatní ligové týmy, takže jsem se do toho pustil. Mám tu skvělé kolegy, které už skoro nazývám přáteli, protože mi pomáhali skoro ve všem, skvěle se nám spolupracovalo, sledovali jsme spolu řadu zápasů. Naučil jsem se také něco o nové, krásné zemi, a odlišné kultuře. Pozvedli jsme hlavu ještě včas, to je jasné, i když co se týče sportovní stránky, nejsem na to dvakrát pyšný. Alespoň jsme to zvládli,“ zrekapituloval.

Zda toto období považuje za úspěšné, z toho měl trenér smíšené pocity. „Byla tu jedna mise, a to zůstat v první lize, takže pokud se podíváte na celkový výsledek, ta úspěšná byla. Pokud se podíváte na vývoj naší hry, pak bych řekl, že byla průměrná. V pár okamžicích ukázal tým zlepšení, ale nebyli jsme schopni se vyrovnat se zraněními důležitých hráčů jako Boudjemaa nebo Smejkal, což byla pro mužstvo katastrofa,“ poukazoval na absenci klíčových hráčů sestavy a pokračoval o důležitosti seznámení se s celým mužstvem.

„Pokud znáte hráče o něco lépe, můžete podle jejich kvality postavit své očekávání. Protože je v Česku velmi dlouhá zimní příprava, je to ideální příležitost hráče poznat a hru postavit tak, aby hráčům seděla. Pokud naskočíte do jedoucího vlaku, snažíte se vylepšit hru za běhu a urvat maximum bodů. Standardní čas na přípravu by byl lepší,“ shrnul trenér.

Na otázku, zda mají sešívaní šanci si v příštím ročníku tabulkově polepšit, trenér odpověděl: „Doufám v to, samozřejmě. Zůstanu s nimi v kontaktu, doufám, že se mi podaří se vrátit v září, kdy tu hraje Nizozemsko, možná dostanu den volna, abych mohl navštívit své české přátele,“ těšil se na další setkání se slávisty.

České fotbalové prostředí jako výrazně odlišné nehodnotil. „Ani ne, sleduji hodně mezinárodního fotbalu a styl, který se tu snaží kopírovat mezinárodní je, ale stejně jako ve většině zemí nemůžete snadno kopírovat Arsenal, Liverpool nebo City, ale můžete to alespoň zkusit a vidím, že to většina týmů zkouší,“ dodal slávistický trenér na závěr.

Aktuálně

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Výhra s Brnem, řádila pětigólová Nekesa

26. 3. 2024
Fotbalistky Slavie pokračují ve spanilé jízdě, na hřišti Lokomotivy Brno vyhrály vysoko 11:0, pět branek dala útočnice Marjolen Nekesa, která se vyhoupla do čela ligových střelkyň. Poprvé v letošní sezoně chytala Tereza Fuchsová.

Informace pro fanoušky do Plzně

26. 3. 2024
Ve 28. kole bude hrát Slavia v Plzni. Zápas se hraje 14. dubna od 18:00. Přečtěte si bližší informace v článku.

Další články