Trenér Uhrin: Nikomu neříkám, že bude hrát v základu | SK Slavia Praha
Více

Trenér Uhrin: Nikomu neříkám, že bude hrát v základu

PRAHA - Nelehká práce čeká na trenéra Uhrina, jehož tým je po podzimu na pátém místě. V kabině trenér vítá jednu posilu za druhou. „Kabina má dobrý charakter," ubezpečuje kouč fanoušky, že změny Slavia zvládne.
Slavia skončila po podzimní části pátá a na jaře chce zaútočit o pohárové příčky. „Páté místo je pro mě zklamáním, měli jsme naběhnuto na čtvrté místo a pokazili jsme to v Liberci. Ambice bychom ale rádi naplnili. Nešel jsem do Slavie, abych hrál o sestup nebo o střed tabulky. Trenérská práce je od toho, abychom se pokusili hrát o co nejlepší umístění. Doufám, že nám ambice pomůžou v tom, abychom se pokusili hrát o poháry. A potom, podle toho jaké bude mužstvo, ještě o titul,“ odhalil své cíle trenér Dušan Uhrin.

Na začátku přípravy tak v týmu přivítal nové tváře, a to ve všech řadách. Ve čtvrtek byl ohlášen například příchod brankáře Jiřího Pavlenky.  „Jsme určitě spokojení, protože já už jsem po konci sezony avizoval, že na určitých postech potřebujeme doplnit. Potřebovali jsme posílit na postu brankáře, protože jsme si tam nebyli úplně jistí v kramflecích, když nemohl chytat Berkovec. Potřebovali jsme konkurenci stejně jako na ostatních místech a Pavlenka se musí porvat o své místo v základu,“ bude se v přípravě rozhodovat o postu jedničky.

Do obrany pak z Boleslavi zamířil Jan Bořil. „Honzu Bořila jsme chtěli na post pravého obránce, kde podle nás scházel jeden hráč. Michala Švece jsme pustili do Bohemians, máme tam mladého Holíka, který je ještě dorostenec. Máme tam také Honzu Mikulu, který odehrál nějaké dobrá utkání, ale potřebovali jsme konkurenci,“ objasnil Uhrin.

Největší pozornost na sebe strhl příchod Josefa Hušbauera, který do Slavie zamířil z Letné. „Do středu zálohy jsme potřebovali také posílit, což se nám podařilo příchodem Hušbauera. Je to mladý hráč a fanoušci vědí, že musíme v záloze posílit. Byl ze Sparty k dispozici a co já ho znám, v pětadvaceti letech dát čtyřicet ligových gólů, to není na záložníka málo. Věřím, že je velká posila. Rivalita mezi fanoušky je nicméně velká a on teď musí ukázat, proč ve Slavii je,“ dodal na adresu středního záložníka trenér.

Změnám se nevyhnula ani sešívaná ofenziva. „Věřím, že posílíme útočnou lajnu, získali jsme mladého Linharta nebo Murise Mešanoviče. Zvedl se nám i Vukadinovič, což je podle mého jenom plus,“ těší trenéra.

Na tiskové konferenci byl potvrzený příchod právě Murise Mešanoviče, který by mohl v útoku doplňovat osamoceného Milana Škodu. „Určitě si dovedu představit, že budou hrát vedle sebe, protože kvůli tomu útočníky děláme. Budeme hrát určitě na dva útočníky. Na podzim jsme ke Škodovi neměli alternativu. Měli jsme Voltra, který nám hrál většinou napravo, protože jsme neměli pravé křídlo. Vukadinovič se ještě neadaptoval. Bylo to těžší období. Teď to bude ještě těžší, abychom zapracovali hráče do týmu a vytvořili kvalitní tým a hru,“ je jasné Dušanu Uhrinovi.

Momentálně má tak k dispozici poměrně široký kádr. „Zdravá konkurence není k zahození, někteří hráči musí ukázat, že se poperou o místo a mohou bojovat o poháry. Nikomu neříkám, že tu bude hrát. Záleží na hráči, ať je to kdokoliv. Uvidíme, zda někoho nepustíme na hostování. Jednání stále probíhají, ve středu zálohy začínáme mít dost hráčů, takže uvidíme, zda půjde na hostování Robert Hrubý, o něhož projevila zájem Ostrava. Také Karel Hrubeš při příchodu Pavlenky odejde na hostování, má o něj zájem Slovan Bratislava,“ prozradil trenér Slavie.

Z příchodu většího množství hráčů do kolektivu strach nemá. „Máme dobrou kabinu, ta je klidná, má dobrý charakter. Pro mě není příchod více hráčů novina, když jsem byl venku, přicházelo jich hodně. Nebo když někde začínáte, neznáte nikoho. Pro mě to až takové komplikace není. My jsme chtěli do základní sestavy na posílení takové tři, čtyři hráče. To se nám, myslím, povedlo. Teď záleží jen na nás, trenérech, jak mužstvo posílíme. Vybíráme hráče tak, aby měli dobrý charakter a aby chemie fungovala. Hráčům, kteří jsou známí tím, že jsou komplikovaní, se ale nebráním. V mužstvu většinou jeden dva jsou a myslím, že to není problém,“ neobává se Uhrin.

O další posile se teď žhavě diskutuje. Přijde do Edenu Josef Šural? „Přál bych si ho, protože je to hráč, který se dostal do národního mužstva. Uvidíme na jednáních, chceme posílit ještě jedno křídlo, tam máme deficit,“ přiznal trenér.

Zároveň vnímá posilování týmu jako větší zodpovědnost, než letní zeštíhlování kádru. Prozradil také, jak proces vybírání hráčů probíhá. „Já a Josef Jinoch si vytipujeme hráče, pak se sejde rada, kde diskutujeme, co kdo o daném hráči zjistil. Jaký je, zkrátka co nejvíc informací. Pak už záleží na majitelích, zda se hráč koupí. Tam už já nejsem. Já mluvím s hráči až tehdy, když kontaktujeme klub,“ objasnil své zapojení Dušan Uhrin. 

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Další články