Tréninkem paměti k lepšímu fyzickému výkonu | SK Slavia Praha
Více

Tréninkem paměti k lepšímu fyzickému výkonu

Slávistická mládež v době koronavirové fotbalové přestávky, která trvala téměř 3 měsíce, využila možnost dalšího vzdělávání. A to vzdělávání paměti a mysli.

Fotbal není pouze o fyzickém tréninku. Pokud to s tímto sportem myslíte opravdu vážně, pak je stejně důležitá jako váš fyzický stav i vaše mentální kondice, přesněji kognitivní funkce a paměťové schopnosti.

„Koronavirus nás na několik měsíců zcela připravil o možnost setkávat se a důkladně trénovat, my jsme se však rozhodli nezahálet a seznámit naše hráče s další rovinou sportovního výkonu. Díky spolupráci se společností Mentem, která nám poskytla své online tréninkové programy na jeden měsíc zdarma, jsme naše hráče zapojili do tréninku paměti a kognitivních schopností,“ říká sportovní psycholog slávistické mládeže Martin Macháček.

Kognitivní trénink jako náhrada fyzického tréninku

Každé období může přinášet různá fyzická, ale také psychická úskalí – třeba jako doba celostátní karantény, kdy jsou všichni nuceni zůstat dlouhodobě doma. Zejména pro sportovce, kteří musí náhle přerušit přípravu na zápasy, je udržení motivace obrovskou výzvou.

Naštěstí se ale nabízí několik východisek: alespoň základní trénink s míčem doma na zahradě, pravidelná rozcvička a posilovací cviky a v neposlední řadě i trénink postřehu, schopnosti se plně soustředit, rychle se rozhodovat, nacházet nová řešení, správně si načasovat akci a dobře se orientovat v prostoru – to jsou totiž kognitivní funkce, které jsou pro úspěšnou hru velmi zásadní. Nestačí jen posilování svalstva, stěžejní je také posílení psychiky hráčů. Čím vyšší úroveň kognitivních funkcí, tím lepší výkon.

„Aby se naši hráči stále udržovali v dobré kondici, připravili jsme si pro ně méně tradiční formu tréninku – online kognitivní cvičení společnosti Mentem, zpracované předními odborníky a psychology. Trénink je vhodný pro osoby každého věku – jednotlivé hry se vždy přizpůsobí výsledkům konkrétního hráče. Klíčem ke zlepšení je samozřejmě pravidelnost – příznivou změnu přinese již pár minut tréninku denně,“ dodává k celému projektu Martin Macháček.

Kognitivní trénink jsme pojali formou soutěže, kdy hráči vždy zaslali své výsledky trenérovi. Celkem se účastnilo přibližně 100 dětí. Vyzkoušeli si zábavné kognitivní hry a dostali možnost si uvědomit, co je v budoucnu čeká, pokud zatouží po kariéře vrcholového sportovce. Podmínky se totiž neustále mění, doba se zrychluje a nároky na hráče jsou čím dál větší. Věříme, že měl tento malý „experiment“ na naše hráče pozitivní dopad a v budoucnu se nemusí jednat pouze o ojedinělou záležitost,“ těšil Macháčka výsledek tréninku.

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články