U Musů jen bílé a červené ozdoby | SK Slavia Praha
Více

U Musů jen bílé a červené ozdoby

„Na Štědrý večer jíme krocana a brambory," odkrývá vánoční zvyklosti své rodiny útočník sešívaných a nejlepší střelec loňské sezony Petar Musa.

Oscar Dorley představil Libérii, po něm převzal štafetu Nicolae Stanciu, který ukázal Rumunsko. V posledním díle vánočního seriálu vás Petar Musa zve do Chorvatska.

Vánoce patří v Chorvatsku k nejdůležitějším svátkům roku. Na Štědrý den se obědvá ryba, obyvatelé na pobřeží jedí výhradně ty mořské, ve vnitrozemí dávají přednost kaprům, tresce či štice. Přílohou jsou pečené brambory a bramborový či francouzský salát. Ke sváteční večeři se připravuje krůta nebo krocan, podává se až kolem jedenácté večer. "Po večeři pak odcházíme na půlnoční mši," vypráví Petar Musa, rodák z hlavního města Záhřebu.

Dárky se v Chorvatsku dávají pod stromeček 24. prosince, ale rozbalují se až o den později, ráno 25. prosince. A jaké jsou další zajímavosti?

Jak slavíte u vás doma Vánoce?
„Doma s rodinou. Je to docela podobné jako v Česku, máme štědrovečerní večeři a po ní jdeme všichni do kostela. Jídlo ale už tak podobné českému není, nemáme kapra, ale krocana s bramborami.“

Stromek tedy také zdobíte?
„Ano, i v Chorvatsku máme vánoční stromeček, jako vy zdobíme ty jehličnaté. U nás doma je vždycky veliký, s červenými a bílými ozdobami.“

To se skrz barvy Slavie docela hodí, že?
„Ano, je to hezké (smích).“

Co byl nejlepší dárek, který jste pod ním kdy našel?
„To asi nedokážu úplně říct, mám velkou radost z každého. Opravdu. Nejlepší na Vánocích je ten společný čas. Miluju jít s rodinou nebo kamarády do města, procházet se tam jen tak a užívat si vánoční atmosféru.“

Koledy také zpíváte?
„Ano, vždycky u stromečku. Mám je rád, stejně tak vánoční písně. Moje nejoblíbenější je "Merry Christmas Everyone" od Shakin‘ Stevens. To je jeden takový velšský zpěvák."

Čas trénovat si přes svátky najdete, nebo pak musíte kondici dohánět?
„Jsem svědomitý, trénuji i přes svátky. Nerad bych vypadnul z formy, to by se trenérům asi moc nelíbilo."

Co si přejete do nového roku?
„To je jednoduché. Moc si přeju, aby se nám dařilo v Evropské lize. A abychom v české soutěži byli stejně úspěšní jako v minulé sezoně.“

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články