Union Berlín: klub s pohnutou historií, který žije svůj sen | SK Slavia Praha
Více

Union Berlín: klub s pohnutou historií, který žije svůj sen

Sešívaní se ve čtvrtek v rámci posledního kola základní skupiny Evropské konferenční ligy utkají s berlínským Unionem o postup. Skromný klub z hlavního města prožívá nejlepší období své novodobé historie.

Domácí Stadion An der Alten Försterei, na kterém Union hraje své domácí zápasy, svojí historií i současností tak trochu prozrazuje, jak svým způsobem netradiční berlínský klub je. Na německé poměry skromný svatostánek slouží Unionu už neuvěřitelných sto let, na místě současného stadionu hrál celek z hlavního města zápasy už od roku 1920. Velké rekonstrukce a navýšení kapacity se stadion Unionu dočkal v roce 2009-2013, kdy se ukázala nevídaná spřízněnost klubu s fanoušky. Příznivci berlínského celku přispěli k velké části přestavby nejen finančními zdroji, přiložili ale i ruku k dílu a novým tribunám pomohli vyrůst vlastní svépomocí. 

Pro českého fanouška jsou tribuny stadionu poněkud netradiční, protože pro sedící diváky je vyhrazeno pouze několik tisíc sedaček, valná většina z 22 000 míst je určena pro stojící fanoušky. Zejména proto se bohužel sešívaní na tomto stadionu nepředstaví, své evropské zápasy totiž Union odehraje na berlínském Olympiastadionu, kde je v Bundeslize doma konkurenční Hertha.


Na rekonstrukci stadionu se podíleli i fanoušci klubu. Foto: 1. FC Union Berlin

Historie klubu

Union, situovaný do Köpenicku v jihovýchodní části Berlína, nese své jméno od roku 1966, původní celek byl ale založen už o šedesát let dříve. Pod názvem FC Olympia Oberschöneweide a posléze SC Union 06 Oberschöneweide patřil k nejlepším klubům v Berlíně, v roce 1923 se dokonce probojoval do finále německého mistrovství, kde ale jednoznačně podlehl Hamburku 0:3. Na rozdíl od ostatních berlínských klubů byl Union spojován zejména s pracující třídou, i kvůli modré barvě dresů se celku začalo přezdívat Schlosserjungs – „železáři“. Po reorganizaci německých soutěží v roce 1933 hrál Union nejvyšší regionální ligu, kterou v roce 1942 dokonce vyhrál, v následném celoříšském play-off ale vypadl hned v prvním kole s Rapidem Vídeň.

Poválečný vývoj a rozpad klubu

Bezprostředně po konci války byl klub, stejně jako ostatní německé organizace, rozpuštěn, aby se posléze opět zformoval a vyhrál divizní titul. O rok později Union zakončil soutěž na druhém místě a postoupil do národního finále v Kielu, kam ale kvůli sílící studené válce nebyl puštěn Sovětským svazem. Tato situace vedla k útěku většiny hráčů i trenéra do západní části Berlína, odkud odjeli do místa konání finále, ve kterém ale hned v prvním kole podlehli Hamburku vysoko 0:7. Následně na západě Berlína vytvořili nový klub, Sport-Club Union Berlín 06. Paralelně vzniklý celek v prvních letech sbíral úspěchy, po dvou druhých místech ovládl v roce 1953 berlínskou Oberligu, v národním finále ale propadl, a i přes velkou fanouškovskou základnu se postupně propadal do nižších soutěží. Dnes se klub pohybuje v nižších regionálních ligách, na rozdíl od prvoligového Unionu si ale zachoval původní modrou barvu loga i dresů. Oba Kluby, 1. FC Union Berlín a Sport Club Union Berlín 06, se spolu střetly celkem dvakrát, v roce 2006 v přátelském utkání na oslavu stoletého výročí existence, druhý přípravný zápas spolu pak odehráli před šesti lety.

Znovuzrození a úspěchy za éry komunismu

Zpět ke čtvrtečnímu soupeři sešívaných, který ani po útěku většiny hráčů nepřestal existovat. Po několikeré změně názvu získal v roce 1966 dnešní jméno 1. FC Union Berlín i červenou a bílou barvu jako zástavy klubu. Jako jediný z nově utvořených deseti východoněmeckých celků nebyl Union zařazen do DDR Oberligy – nejvyšší národní soutěže. Do té se probojoval až v roce 1967. Ve stejném roce se klub probojoval i do evropských pohárů, v Intertoto Cupu se mimo jiné střetl i s českým Sklo Unionem Teplice. Až do pádu berlínské zdi východoněmecký celek osciloval mezi první a druhou nejvyšší soutěží, asi největší úspěch v komunistické éře zaznamenal v roce 1968, kdy zvítězil ve východoněmeckém poháru, v jehož finále porazil Carl-Zeiss Jenu těsně 2:1.

Dlouhá cesta mezi Bundesligovou elitu

Po sjednocení Německa a reorganizaci národních soutěží vyhrál Union v roce 1993 i 1994 třetí nejvyšší soutěž, kvůli finančním problémům mu ale nebyla udělena licence pro 2. Bundesligu. Vysněného postupu se klub dočkal až po příchodu nového tisíciletí, kdy se navíc probojoval i do finále německého poháru, ve kterém podlehl Schalke 0:2. Po prvních úspěších v druhé nejvyšší německé soutěži však přišel strmý pád do regionální čtvrté ligy. Po rychlém návratu zpět do třetí nejvyšší Regionalligy a posléze přesunu do nově vytvořené 3. Ligy postoupil klub v roce 2009 opět do 2. Bundesligy. V této soutěži během let Union postupně zakončoval sezonu na vyšších a vyšších příčkách, až konečně v sezoně 2018-19 vyřadil v boji o nejvyšší soutěž po výsledcích 2:2 a 0:0 Vfb Stuttgart a za obrovské euforie na hřišti i tribunách poprvé v historii postoupil do vysněné Bundesligy.


Hráči Unionu slaví historický postup do Bundesligy. Foto: 1. FC Union Berlín

Ve své první sezoně mezi elitou předváděl Union solidní výkony, své první vítězství si dokonce připsal nad silnou Borussií Dortmund, kterou porazil 3:1. Celkem berlínský celek získal ve svém premiérovém ročníku jednačtyřicet bodů, které mu vynesly konečnou solidní jedenáctou příčku. V druhém roce působení mezi elitou se hráčům Unionu dařilo ještě lépe, díky dvanácti vítězstvím a hned čtrnácti remízám získal Union dokonce padesát bodů a umístil se na konečné sedmé příčce. Ta Berlíňanům vynesla historický postup do kvalifikace o základní skupinu nově vzniklé Evropské konferenční ligy. Po návratu do elitní německé soutěže oprášil klub také rivalitu s Herthou Berlín. Derby dvou týmů z jednoho města nejsou v Německu k vidění moc často a zápasy celků z hlavního města tak mívají patřičný náboj. Za dva roky v Bundeslize dokázal Union porazit Herthu zatím dvakrát, jednou se rivalové rozešli smírně, dvakrát se ve vzájemném utkání musel obejít bez bodového zisku. V posledním derby Union vybojoval zaslouženou výhru 2:0.

Ze slávisty Berlíňanem nejen Petar Musa

Petara Musu, který za Union nastupoval v jarní části minulé sezony, asi není třeba fanouškům Slavie představovat. V Bundeslize naskočil do celkem čtrnácti zápasů, ve kterých vsítil jeden gól a připsal si tři asistence. Za berlínský celek ale v minulosti hrála i další sešívaným fanouškům známá tvář. Záložník Tijani Belaid, který v sešívaném dresu strávil několik let, nastupoval za Union v roce 2012, kdy v bíločerveném odehrál přes dvacet soutěžních zápasů.


Tijani Belaid v dresu Unionu. Foto: 1. FC Union Berlin

Mezi osobnosti současného, z většiny velmi zkušeného kádru určitě Patří ostřílený útočník Max Kruse, který v minulém ročníku nastřílel hned jedenáct ligových branek, oporou záložních řad je šestadvacetiletý Grisha Promel. Z řady posil, které přišly do klubu před probíhajícím ročníkem můžeme zmínit Raniho Khediru, mladšího bratra bývalé opory Realu Madrid či Juventusu Samiho Khediry. Kapitánem týmu je dlouholetá opora Unionu i rakouské reprezentace, obránce Christopher Trimmel, prostor mezi třemi tyčemi ve většině zápasů střeží zkušený čtyřiatřicetiletý Andreas Luthe.


Rami Khedira. Foto: 1. FC Union Berlín

Union v probíhající sezoně

Po čtrnácti odehraných zápasech letošního ročníku Bundesligy okupuje Union průběžné šesté místo tabulky. S 23 body mají dvoubodový náskok na sedmou Mohuč a ztrácí jen dva body na čtvrtý Freiburg. V rámci kvalifikace o základní skupinu Evropské konferenční ligy se Union střetl s finským Kuopio, které na severu Evropy porazil jasně 4:0, doma si pak už pohlídal postup bezbrankovou remízou. V prvním utkání skupiny podlehl sešívaným v Edenu 1:3, potom si připsal šest bodů za výhry 3:0 a 1:0 nad Maccabi Haifa, s Feyenoordem ale obě utkání prohrál. 

S šesti body ztrácí na Slavii jeden bod. Sešívaným by tak k postupu stačila i remíza.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Další články