Union je komplexní tým. Taras a Ivan jsou k dispozici | SK Slavia Praha
Více

Union je komplexní tým. Taras a Ivan jsou k dispozici

Ve čtvrtek čeká Slavii první duel v Evropské konferenční lize proti německému Unionu Berlín. Utkání vyhlížel na předzápasové tiskové konferenci trenér Jindřich Trpišovský.

Sešívaní zahajují svou účast v Evropské konferenční lize Minulý rok se jim vstup do evropských pohárů nevyvedl, v izraelské Beerševě prohráli na úvod Evropské ligy 1:3. „Je to pravda, loni jsme první zápas prohráli v Beerševě. Ale ve čtvrtek nás čeká jiný tým, předtím jsme hráli venku, teď doma. Moc podobností tam není, ani jsme se o tom nebavili. Spíš vnímáme, jaký soupeř proti nám stojí. Snažíme se připravit na konkrétního soupeře,“ říká Jindřich Trpišovský.

Union? Typický bundesligový tým

Slavii čeká Union Berlín, který si v minulé sezoně zajistil překvapivě účast v Evropě. „Je to typický bundesligový tým. Za poslední dva roky s nimi máme zkušenosti, ať to byl Leverkusen nebo Borussia Dortmund. Union si loni v Bundeslize zajistil účast v Evropě, což hovoří samo za sebe v té soutěži. Skončil jedno místo za Leverkusenem, se kterým jsme loni hráli. Je to tým, který v té soutěži uspěl a napovídá tomu i jejich herní styl. Jsou pracovití, disciplinovaní, takticky na výši a v podstatě hrají v jednom rozestavení, které mají zažité. Odehráli šest zápasů bez změny kromě zranění. I sestava a rozestavení se blíží loňské sezoně. Jsou sehraní a organizovaní, hlavně velice pracovití. Je to tým, který je silný ve středu hřiště, po zisku hřiště vyráží do protiútoku. Nahoře mají dva vysoké, ale typologicky odlišné útočníky. Musíme si dát pozor na ztráty míče ve středu hřiště a na protiútoky soupeře, což je podobné jako dva týmy, se kterými jsme hráli předtím,“ říká trenér Trpišovský.

Slávisté se musejí vypořádat s několika absencemi. Nastoupit kvůli červené kartě nemůžou Tomáš Holeš ani Jakub Hromada. „Co se týče zdravotního stavu, tak Taras i Ivan jsou od pondělí v plném tréninku, takže na to utkání budou k dispozici. Připravený by měl být i Aiham Ousou, který taky trénuje od pondělí. Peter Olayinka je v takovém stavu, že dohání kondiční manko po zranění a drobné operaci, kterou teď měl. Vrací se zpátky do kondičního stavu. Jinak máme samozřejmě některé hráče vykartované. Union je tým, který má silné standardky, hází auty do vápna a chodí tam urostlí stopeři. Je to komplexní tým a a nám se musí dobře dařit držet balon a dostat je bez ztrát do poslední třetiny hřiště. Musíme najít míru toho, abychom byli dostatečně kombinačně schopni udržet se na míči, ale zároveň ho neztrácet v přechodové fázi a dostávat se do poslední třetiny hřiště. Věřím tomu, že přes nějaké situace, které jsme si ukazovali a ukážeme, jsme schopni dostat se do šance, ale musíme se hlavně vyvarovat ztrát v záložní řadě, protože to je nejsilnější stránka Unionu. Oni umí velice dobře po nějaké horší přihrávce jít do pressingu a souboje, kde jsou důrazní. Pak jsou schopni dostat se přes čtyři, pět hráčů do volného prostoru. Ale nesmíme se ani nechat dostat pod tlak, protože postupný útok mají taky dobrý. Hrajeme doma, chceme být silní na balonu a nedostat soupeře do hry. Musíme mít na paměti, ve kterých prostorech se můžeme pustit do rizika,“ upozorňuje hlavní trenér sešívaných.

Ztráta Tomáše Holeše je nepříjemná

Tomáš Holeš dostal červenou kartu za faul hned v úvodu odvetného zápasu s Legií Varšava. „Je to velice nepříjemné, protože Tomáš hraje v dobré formě, ať už v reprezentaci nebo v zápase se Slováckem, kde podal skvělý výkon. Je to náš univerzál, silný ve standardních situacích, což je jedna z předností Unionu. Mají vysoké obránce a jsou v zakončení velice nepříjemní. Tomáš nemá centimetrovou výšku, ale je silný v soubojích a je jeden z našich nejlepších hlavičkářů. V tomhle nám bude chybět. A taky by to byla další varianta jak do zálohy, tak do obrany, takže je to nepříjemné. Je důležitý v komunikaci. Při zranění Ondry Kúdely měl na starost organizaci hry. Ale nedá se s tím nic dělat, takže dostanou příležitost ostatní hráči. Bude to pro ně velká zkušenost a prověrka,“ říká Jindřich Trpišovský.

Sešívaní vstupují poprvé do Evropské konferenční ligy, která se koná premiérově v této sezoně. „Je to první zápas skupiny, ale já víc vnímám soupeře. Čeká nás bundesligový tým, pak Feyenoord a tak dál, takže spíš vnímám jednotlivé soupeře, kteří jsou velice zajímavý. Po dlouhé době budeme hrát zápas ve skupině s týmem z přední ligy, kdy tady budou moct být lidi a bude tu kulisa a atmosféra. To v minulé sezoně nebylo, takže uvidíme, jaká bude návštěvnost. Cíle budou záviset na každém zápase, který přijde. Hrajeme doma před fanoušky proti dobrému týmu, se kterým se chceme poměřit. Bude to zkouška pro hráče, někteří z nich budou v evropské soutěži debutovat. Je to skvělá prověrka a taky možnost pro hráče se v Evropě ukázat proti takovému týmu. Za poslední roky bylo hodně odchodů směrem do ciziny a předních lig. Vždycky to bylo na základě jejich výkonnosti v pohárech nebo reprezentaci,“ říká trenér sešívaných.

Mají hodně zkušeností

Od začátku sezony se musela kvůli absenci Ondřeje Kúdely často měnit stoperská dvojice. V poslední zápase naopak chyběl Taras Kačaraba, kterého zastoupil navrátilec Ladislav Takács. „O jednom postu máme jasno, ohledně druhého se rozhodujeme mezi dvěma variantami. Rozhodne typologie soupeře, který hraje na dva útočníky. Jeden je hodně silový, chodí za obranu, druhý odskakuje do meziprostorů. V neděli nás čeká utkání na Bohemce, kde určitě jednoho z nich budeme potřebovat, takže tohle se rozhodne podle odpoledního tréninku a podle videa, na které se budeme dívat,“ říká Jindřich Trpišovský.

Pro tým Unionu Berlín je to první zkušenost v evropských pohárech, zatímco Slavia je v posledních sezonách hrála pravidelně. „Union možná nemá takové zkušenosti, ale hraje každý týden bundesligové zápasy s Bayernem Mnichov, Dortmundem, Leverkusenem... Jsou to všechno zápasy týmů na stejné úrovni. Kdybych měl počítat takhle těžké zápasy během sezony, tak jich odehrají víc. I to, jak se loni v Bundeslize prezentovali, jak hráli a na jaké jsou úrovni, o čemž máme zprávy i od Petara Musy, tak si myslím, že mají zkušeností hodně. V tom bych žádný rozdíl nehledal. Jak říkám, vždycky se rozhodne v den zápasu a rozhodne aktuální rozpoložení, pohoda a složení týmu,“ myslí si trenér Slavie.

Základní sestava prodělala v nedělním utkání se Slováckem řadu změn. „Určitě nebude stejná, budou tam změny. Už jen to, že Tomáš Holeš nemůže hrát a k dispozici bude naopak Taras Kačaraba. Myslím si, že se to bude spíš podobat sestavě, která končila utkání se Slováckem,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Další články