V Konferenční lize proti Feyenoordu, Unionu a Maccabi Haifa | SK Slavia Praha
Více

V Konferenční lize proti Feyenoordu, Unionu a Maccabi Haifa

Páteční los určil, se kterými týmy se Slavia v rámci prvního ročníku Evropské konferenční ligy utká ve skupině E. Soupeři jí budou nizozemský Feyenoord, německý Union Berlín a izraelské Maccabi Haifa.

Historicky první los základních skupin  Evropské konferenční ligy, který 27. srpna proběhl v tureckém Istanbulu, slávistům nadělil velmi zajímavou trojici soupeřů. Sešívaní se v rámci skupiny E utkají s Feyenoordem FC, 1. FC Unionem BerlínMaccabi Haifa FC. Slavia se s žádným z těchto soupeřů zatím v evropských pohárech nepotkala.

Kompletní a přesné rozlosování bude upřesněno nejpozději v sobotu dopoledne. Hrací dny připadají na čtvrtek a jsou už nyní dány: 16. září, 30. září, 21. října, 4. listopadu, 25. listopadu a 9. prosince.

Feyenoord FC

Feyenoord se pyšní celou řadou úspěchů v nizozemských soutěžích. Získal patnáct ligových titulů, ten poslední v sezoně 2016/17. Domácí pohár pak vyhrál celkem třináctkrát. 

V sezoně 1969/70 se jim podařilo zvítězit v Poháru mistrů evropských zemí. Dvakrát vyhráli i Pohár UEFA, předchůdce Evropské ligy, a to v letech 1974 a 2002. V minulé sezoně skončili v lize na páté pozici, letos po dvou kolech vedou se ziskem šesti bodů a skóre 6:0. Na cestě do základní skupiny premiérového ročníku Konferenční ligy Feyenoord po dvou vítězstvích 3:0 hladce vyřadil švýcarský Lucern a o kolo později také Elfsborg. Švédský klub v dvojzápase inkasoval hned osm branek.

1. FC Union Berlín

Tým z hlavního města v uplynulém ročníku překvapil celé Německo, v bundesligové tabulce obsadil sedmou příčku. Rok předtím, ve své nováčkovské sezoně, skončil jedenáctý.

V letošní sezoně zatím Union odehrál dvě ligová utkání, remizoval s Hoffenheimem (2:2) a Leverkusenem (1:1). O dvě ze tří branek se postaral nigerijský útočník Taiwo Awoniyi. Účast v základní skupině Konferenční ligy týmu zajistilo vyřazení finského KuPS, v Kuopiu vyhrál Union hladce 4:0, doma postup potvrdil remízou 0:0.

Druhou polovinu loňského ročníku strávil na hostování v Unionu i Petar Musa a pomohl svému týmu ke kvalifikování se do evropských pohárů. Nastoupil do dvanácti zápasů, šest odehrál v základní sestavě. Proti Stuttgartu vstřelil svou premiérovou branku v Bundeslize a přidal k ní ještě tři asistence.

Maccabi Haifa FC

Maccabi Haifa je jedním z nejúspěšnějších klubů Izraele. První ligový titul získali v sezoně 1983/84, ten poslední si připsali v minulé sezoně, celkem jich mají na kontě 14. Státní pohár vyhráli šestkrát. 

V evropských pohárech se představí poprvé od roku 2013, kdy si zahráli základní skupinu Evropské ligy. V letech 2002 a 2009 si dokonce zahráli i skupinu Ligy mistrů. Na účast v Lize mistrů Haifa útočila i letos, v kvalifikaci ale vypadla s kazašským Kairatem Almaty (1:1, 0:2). Do základní skupiny se tým z třetího největšího města Izraele probil přes Dinamo Tbilisi, HB Torshavn a Neftci Baku.

Aktuálně

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

Další články