V neděli od 19:00 doma proti Slovácku | SK Slavia Praha
Více

V neděli od 19:00 doma proti Slovácku

Po dvoutýdenní reprezentační pauze sešívané čeká další ligový zápas, v rámci 7. kola FORTUNA:LIGY přivítají v Edenu čtvrté Slovácko.

„Slovácko je silný tým, který je dlouhodobě, nejen v této sezoně, v popředí tabulky. Loni se kvalifikovali do pohárů a patří k elitě ligy. Všechny zápasy s nimi jsou těžké, kromě nově příchozích mají spoustu hráčů, kteří v klubu odehráli pět nebo šest sezon. Jsou dlouho pohromadě, včetně trenéra, který mužstvo dotvořil. Dlouhodobě se prezentují dobrými výsledky i s týmy ze špičky tabulky,“ říká před utkáním s Uherským Hradištěm Jindřich Trpišovský.

„Čekám těžký zápas, vyhráli náročné zápasy, prohráli jen v Plzni. Jsou čtvrtí, dlouhodobě jsou na tom dobře. Bude to hodně těžké, chceme ale zvítězit,“ souhlasí i záložník Daniel Samek.

Jako v každé reprezentační pauze, i tentokrát se spousta slávistů rozjela po světě na srazy svých národních týmů. „Měli jsme hodně hráčů v různých týmech, ať už mládežnických, nebo zahraničních reprezentacích a českém áčku, takže jsme koukali na hodně zápasů. Každý z hráčů to měl jiné, mladší kluci jako Dan Samek to měli jednodušší, protože hráli jen dva zápasy, někteří z nich ani ne celé. Tomáš Holeš hrál ve třech zápasech, Standa Tecl od začátku naopak jen v jednom. Ivan Schranz hrál tři zápasy a bohužel nám včera přijel s teplotou, stejně jako Taras Kačaraba. Aiham Ousou ve Švédsku kvůli drobnému svalovému problému neodehrál druhý zápas. Teď jde spíše o to vychytat hráče se zdravotními problémy a zvážit, jestli je nasadit do nedělního zápasu. Tentokrát je to takové, že hrajeme až v neděli večer a skoro všichni kluci tady byli už ve čtvrtek, což obvykle nebývá. Delší pauzu mezi příjezdem a zápasem vezmeme v potaz, stejně jako další program, který nás poté čeká. Hodně pravděpodobně se ale budeme chtít opřít o hráče, kteří tady s námi trénovali a absolvovali celý program, jsou mezi nimi kluci, kteří doléčili zranění a byli celých čtrnáct dní k dispozici. Ty potřebujeme rozehrát a dostat do zápasu,“ má jasno kouč Slavie.

Daniel Samek je jedním z hráčů, kteří se z reprezentačního srazu vrátili s předstihem. „S kluky trénuji už od čtvrtka, ostatní reprezentanti se zapojili až během pátku. Uvidíme, co trenér vymyslí se sestavou, všichni ale budeme stoprocentně připravení,“ má jasno člen národního týmu do devatenácti let, který během srazu remizoval se silnými týmy Portugalska a Belgie.

„Jsou to dobré výsledky, byli to silní soupeři, což bylo na hřišti znát. Chtěli jsme vyhrát, výkony jsme ale předvedli dobré, takže si troufám říct, že jsme spokojeni,“ dodává Daniel Samek.

Slovácko nebude snadný soupeř, v probíhající sezoně zatím nestačilo pouze na druhou Plzeň. „Kromě brankáře mají všechny hráče v defenzivě v klubu delší dobu, jsou zkušení, skoro všichni ve věku okolo třiceti let. Jsou navíc hodně soubojoví, je těžké se proti nim dostat do šancí, daří se to spíše po nějakých standardních situacích, nebo je potřeba nějaká nadstandardní kvalita v ofenzivě. Slovácko skvěle brání ve vápně, jsou tam v jedenácti lidech, chodí do rychlých protiútoků. Herní styl mají dlouhodobě daný, i když v letošní sezoně začali experimentovat s rozestavením, uvidíme, s čím k nám přijedou. Jako proti každému podobnému týmu je potřeba být zodpovědný, kvalitní na míči a hrát v pohybu, být odvážný a hlavně produktivní. V takovém zápase je to strašně důležité, je těžké si vytvářet šance, z těch mála je důležité některou proměnit,“ ví kouč sešívaných.

Těšit trenéra může návrat řady zraněných hráčů, nucená změna naopak nastane v sešívaném brankovišti. „Nechci nic zakřikovat, Petr Ševčík je už ale tři týdny v plném tréninku, byli bychom rádi, kdyby do zápasu zasáhl. Stejné je to s Michaelem Krmenčíkem, který už zvládl šedesát minut za béčko. S nimi dvěma určitě můžeme počítat. Naopak Ondra Kolář určitě nebude k dispozici, má prášky na bolest, nemůže se pořádně ohnout. Různými terapiemi se snažíme proces návratu urychlit, není ale v žádném tréninkovém procesu. Aleš Mandous doléčil zranění, kvůli kterému nemohl odjet na reprezentaci, měl antibiotika. Teď už je ale týden k dispozici, čeká ho premiéra v těžkém zápase, i proto zvažuje sestavní defenzivy, aby mu hráči pomohli a nedostali ho do nějaké těžké situace,“ říká Jindřich Trpišovský na adresu gólmana, který do Slavie před startem sezony zamířil z Olomouce.

„Věřím, že mu pomůže tým. Vždy žehráme repre pauzu, která nám teď paradoxně pomohla, dokázali jsme doléčit hráče. Hrajeme doma, chtěli bychom navázat na výkon s Baníkem, bude to podobně těžký zápas i soupeř. Věříme v dobrou návštěvu a pozitivní atmosféru, která tay byla posledně. Musíme si všichni navzájem pomoct, Ondra Kúdela je zraněný, odešel David Zima, chytá Aleš, před kterým budou v obraně nějaké změny. Budeme straně rádi za atmosféru jako s Baníkem, která byla úžasná, navíc po vypadnutí z předkol pohárů. Pro hráče je skvělé, když jsou lidé na jejich straně,“ dodává kouč sešívaných.

Na podporu publika se těší i Daniel Samek. „Budou proti nám hodně opatrní, na což jsme zvyklí od jiných týmů. Musíme se ale prezentovat naší hrou, fanoušci nás určitě podpoří, doufám, že přijde hodně lidí. Pokud by to dopadlo stejně jako proti Baníku, asi by to bylo ideální,“ uzavírá velká naděje sešívaného fotbalu.

Utkání proti Slovácku začíná v Sinobo Stadium v neděli v 19:00, v přímém přenosu jej odvysílá O2 TV Sport.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články