V sobotu od 18:30 doma proti Olomouci | SK Slavia Praha
Více

V sobotu od 18:30 doma proti Olomouci

FORTUNA:LIGA je zpět. V prvním jarním utkání přivítají sešívaní v Edenu olomouckou Sigmu, aktuálně čtvrtý tým ligové tabulky.

„Jsme rádi, že se bude zase hrát, pro všechny je to určitě lepší než celý leden a únor trénovat. Čím víc zápasů, tím lépe. První dva měsíce nám budou rychleji ubíhat, pro všechny je to příjemnější než trénovat na sněhu nebo létat někde po horách. Jediné mínus a otazník je samozřejmě stav hracích ploch. Jednak jde o to, jak vypadají teď, druhá věc je, v jakém stavu budou po několika zápasech. Jinak jsou samozřejmě všichni hráči, trenéři, fanoušci i lidi v klubech rádi, že se hraje,“ říká trenér Jindřich Trpišovský, který sice má před startem jarní části sezony obavu o stav trávníků, očekáváné teploty pod bodem mrazu jej ale nechávají klidným.

„Nemáme si na co stěžovat, při soutěžním zápase jsme dvě hodiny v kuse venku úplně stejně, jako každý den při tréninku. Není to pro nás nic nového, rozdíl byl vždy spíš v komfortu pro fanoušky, není nic příjemného sedět na stadionu v zimě na plastových sedačkách. Diváci ale teď na stadion nesmí a pro nás se nic nemění. V teplotách, které panují, jsme venku pořád, takže to pro nás opravdu žádný rozdíl není,“ dodává kouč Slavie.

Sešívaní zažili rekordně krátkou přípravu, kterou navíc zkomplikoval vysoký počet pozitivních testů na COVID v týmu, který zhatil odlet na plánované soustředění do Portugalska. „Příprava byla hodně specifická a hlavně krátká. Museli jsme si zvyknout na počasí, které se mění ze dne na den, někdy chumelí a jindy svítí slunce. Organizačně se to také vyvíjelo různě, z minuty na minutu. Vůbec jsme nevěděli, kde budeme trénovat a jestli odletíme do Portugalska nebo ne. Nakonec jsme zůstali v Čechách a polovinu přípravy strávili na tartanu,“ přibližuje uplynulé dva týdny kapitán Jan Bořil.

Do ještě složitější situace se dostal brankář Ondřej Kolář, který strávil v izolaci téměř celé přípravné období. „Stejně jako většina ostatních hráčů jsem nic takového ještě nezažil. Bylo to krátké, na druhou stranu ale neuběhlo tolik času, abychom přišli o podzimní kondici. Pro mě to bylo o to těžší, že hned po zápasu s Plzní jsem měl pozitivní test na COVID a měl jsem trochu horší průběh, takže jsem nic nedělal a teď mám za sebou v podstatě jen dva tréninky. Jsem zvědavý, jak to budu zvládat, ale věřím, že to bude v pohodě,“ popisuje jednička sešívaných, která má na rozdíl od trenéra z očekáváných teplot mírné obavy.

„Bude to těžké, každý ví, že ve Slavii moc práce nemám, jdou na mě jedna nebo dvě střely za zápas. Budu se muset udržovat a hodně pobíhat, u mě je to ale jednodušší o to, že jsem hodně ve hře. Kluci hodně míčů rozehrávají se mnou, takže věřím, že budu dostatečně zahřátý,“ doufá opora sešívané defenzivy.

Olomouc je důrazné a agresivní mužstvo. Bude to hodně bojovný zápas

Slávisté vyzvou v sobotu v Edenu Olomouc, která zažila povedený podzim a bojovala o čelní příčky ligové tabulky. „Sigma se pohybuje hodně vysoko, v podzimní části odehrála velice dobré zápasy se silnými týmy. Na konci sice měla sérii pěti remíz, málokterý zápas ale prohrála. Je to velice silné, agresivní a důrazné mužstvo. Jsou velice zodpovědní směrem dozadu, v jejich zápasech až na výjimky nepadá moc gólů. Uvidíme, v jaké sestavě přijedou, měli nějaký pohyb v kádru a pár zranění, s nimi je to ale vždy podobné. Dobře brání, mají rychlou přechodovou fázi a spoléhají na brejkové situace,“ říká kouč Jindřich Trpišovský.

Podobné očekávání má od sobotního duelu i Jan Bořil. „Těžko říct, jak bude zápas vypadat. Na přípravu byla hodně krátká doba, což na druhou stranu vítáme, alespoň nejsme tolik unavení. Určitě to bude bojovný zápas, hodně bude záležet na kvalitě terénu. Co mám ale zprávy, tak hřiště v Edenu vypadá skvěle. Proto doufám, že odehrajeme kvalitní utkání.“

Důležitost prvního jarního utkání vyzdvihuje i Ondřej Kolář. „Nikdo neví, co od sebe můžeme očekávat. Příprava byla krátká, měli jsme hodně nakažených hráčů, ale věříme, že to zvládneme. První zápas pro nás bude důležitý, abychom odstartovali dobře, víme ale, že Olomouc je silná. V tabulce se pohybují nahoře a bude to velice náročný zápas,“ ví pětadvacetiletá stálice sešívaných.

Trávníkáři v Edenu odvádějí skvělou práci, plocha je výborně připravená

Otazníky panují nad stavem herního povrchu, a to nejen ve Vršovicích, ale především na venkovních stadionech. „Momentálně je stav plochy v Edenu velice dobrý. Mají ale klesnout teploty a trávník bude hodně vytížený, je proto otázka, co to s ním udělá, hrajeme doma v sobotu a pak hned v úterý. Jsme trochu limitovaní tím, že nemáme žádnou plochu kromě té hlavní. Vegetační období začíná podle teplot někdy v březnu nebo v dubnu, takže jak se hřiště zatíží teď, tak budou poté vypadat celou sezonu. Máme samozřejmě šikovné trávníkáře a ploše se snažíme ulehčit tím, že na ni netrénujeme a hrajeme tam jen zápasy, bude to ale otázka, jaké bude počasí. Stačí jeden zápas, kdy bude hřiště podmáčené, a pak už ho nikdo nedá dohromady,“ má obavu trenér Jindřich Trpišovský, se kterým souhlasí i jeho svěřenci.

„Byl jsem se tam před tréninkem podívat a musím říct, že plocha je velice dobře připravená. Je vidět, že se o to trávníkáři výborně starají, v tom asi problém nebude. Samozřejmě ale čím víc se bude hrát, tím bude plocha horší,“ říká Ondřej Kolář.

„Už v minulých měsících byl trávník v Edenu hodně vytížený a držel perfektně. Máme výborné trávníkáře a myslím si proto, že problém nastane spíš na dalších stadionech. Nevíme přesně, jak to tam vypadá, je ale hodně zápasů a hřiště se mohou rozbít dost rychle. V téhle době je to hodně specifické a jsem na to sám zvědavý,“ dodává i kapitán Jan Bořil.

Posily zapadly skvěle. Přinášejí nové možnosti pro rozmanité typologie jarních zápasů

Před startem jarní části sezony přivítali sešívaní několik navrátilců z hostování a dvě zcela nové tváře. Z Liberce do Slavie zamířil stoper Taras Kačaraba, z Dánska se pak do Prahy stěhoval pravý obránce Alexander Bah. „Uvidíme, jak zapadnou. Čas bude samozřejmě hrát pro ně. Taras má obrovskou výhodu, že působil tři roky v české lize, s většinou hráčů v kádru navíc působil v Liberci. Dorozumí se navíc výborně česky, takže jeho startovací pozice je pochopitelně mnohem lepší než u Alexe, který je tady teprve týden v úplně novém prostředí. Ani na jednoho nebudeme spěchat. Otázka je, jak to uděláme v zápase s Olomoucí, protože Lukáš Masopust je vykartovaný. Uvidíme v sobotu, jak se nakonec rozhodneme. Lidsky oba zapadli velice dobře, u Tarase je samozřejmě ta výhoda, že českou ligu výborně zná. Pro Alexe je to trochu nové, protože hrál v Dánsku v trochu jiném rozestavení, většinou 3-5-2 nebo 3-4-3. Učí se proto některé věci směrem do defenzivy. Na obou postech jsme pro jaro potřebovali doplnit, vyhovuje nám typologie obou hráčů. Tarase jsme dlouhodobě sledovali, přináší nám bonus fyzické hry a velice dobré hry hlavou v obou pokutových územích. Takový typ hráče nám po odchodu Michala Frydrycha chyběl. Obě posily nám přinesly atributy, které potřebujeme do rozmanité typologie zápasů, které nás čekají,“ říká o nových tvářích kouč Jindřich Trpišovský. 

Hladce vše probíhá i podle kapitána Jana Bořila. „Všichni zapadli perfektně, nikdo nemá žádný problém, všechny kluky jsme přijmuli. I na tréninku je to vidět, daří se jim a doufám, že nám pomohou i v zápasech,“ uzavírá služebně nejstarší člen sešívaného kádru.

Utkání 15. kola FORTUNA:LIGY proti Sigmě Olomouc začíná v sobotu v 18:30. Z důvodu vládního nařízení se zápas odehraje bez diváků, sledovat jej však můžete v živém přenosu na O2 TV Sport.

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články