V sobotu začíná v muzeu Slavie speciální výstava k Brazílii | SK Slavia Praha
Více

V sobotu začíná v muzeu Slavie speciální výstava k Brazílii

Besedy, autogramiáda nebo Univerzita Slavia. To jsou doprovodné akce k exkluzivní výstavě Česko – Brazílie v muzeu Slavie v Sinobo Stadium, která se otevírá v sobotu 16. března ve 14 hodin. Na programu je i beseda Stříbrní Chilané, která začíná v 15 hodin.

Téma výstavy

  • Kromě tradičních slávistických artefaktů jsou nově v muzeu Slavie vystaveny předměty vztahující se ke vzájemným zápasům Česko (Československo) – Brazílie a významným trofejím našich reprezentantů. Kromě fotbalových trofejí nebudou chybět ani exponáty představující brazilskou kulturu a historii. K vidění jsou indiánské čelenky, šípy, náušnice, náramky, sošky, šamanské pomůcky a další zajímavosti, které na výstavu zapůjčil etnolog a spisovatel Mnislav Zelený.

Nejvzácnější artefakty

  • Zlatý míč Josefa Masopusta – Zlatý míč za rok 1962 získal československý fotbalista ve službách Dukly Praha Josef Masopust. Zvítězil s náskokem 12 bodů před Eusébiem a stal se tak prvním hráčem z Československa, kterému se podařilo vyhrát tuto trofej.
  • Zlatý míč Pavla Nedvěda – Zlatý míč za rok 2003 získal český fotbalista ve službách Juventusu Turín Pavel Nedvěd. Zlatý míč (v originále francouzsky Ballon d´or) je prestižní ocenění, které uděluje francouzský sportovní magazín France Football.
  • Cena pro 2. nejlepšího střelce Konfederačního poháru FIFA 1997 – V Saúdské Arábii se stal Vladimír Šmicer s pěti góly druhým nejlepším střelcem turnaje. Český tým obsadil třetí místo, když v semifinále prohrál s Brazílií 0:2.
  • Míč s podpisem Pelého – Míč z památného zápasu československé reprezentace s Brazílií na Maracaná (5. srpna 1956). Československé mužstvo vyhrálo 1:0. Hvězdou utkání byl brankář Břetislav Dolejší, který zneškodnil penaltu Djalmy Santose. Míč si vzal Břetislav Dolejší na památku a nechal si jej podepsat největšími brazilskými hvězdami, podpis Pelého doplnil na MS ve Švédsku o dva roky později.
  • Pohár z MS v Chile 1962 – Československé mužstvo obsadilo na šampionátu druhé místo a přivezlo domů stříbrné medaile, když ve finále prohrálo s Brazílií 1:3.

Beseda Stříbrní Chilané

  • V sobotu 16. března od 15 hodin poběhne v Sinobo Stadium beseda Stříbrní Chilané. Hosté budou: Jiří Hora (předseda Klubu přátel Josefa Masopusta), Josef Jelínek (útočník z MS v Chile 1962) a Jozef Štibrányi (útočník z MS v Chile 1962).

Doprovodné akce

  • Během konání výstavy (od 16. do 31. března) se uskuteční besedy se zajímavými hosty nebo autogramiáda. V prvním patře muzea si můžete pořídit památeční fotografii v česko-brazilském designu ve speciálním fotokoutku. Pro fotbalové nadšence budou připraveny konzole PS4.

Vstupenky

  • Vstupné je 150 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma. Vstupenky je možné zakoupit on-line na stránkách Ticketportalu nebo v předprodeji na pokladnách u vstupu číslo 4 v rámci otevírací doby muzea Slavie. 

  • Vstupenky online

Aktuálně

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

Další články