Ve skupině Evropské ligy se Zenitem, Kodaní nebo Bordeaux | SK Slavia Praha
Více

Ve skupině Evropské ligy se Zenitem, Kodaní nebo Bordeaux

Slávisté už znají své soupeře pro základní skupinu Evropské ligy.

Slávisté byli v rámci losu základní skupiny nasazeni do čtvrtého koše a los jim přiřkl jako soupeře ruský FC Zenit Petrohrad, dánský klub FC Kodaň a francouzské FC Girondins de Bordeaux. Kdo jsou soupeři Slavie?

FC Zenit Petrohrad

Zenit je jedním z nejúspěšnějších ruských klubů posledních let. Klub sponzorovaný státním plynovým gigantem Gazprom od roku 2007 čtyřikrát vyhrál domácí ligu a v roce 2008 získal Pohár UEFA a Superpohár UEFA. Své zápasy hraje na supermoderním stadionu na Krestovském ostrově s kapacitou téměř 65 000 diváků, na kterém se odehrálo semifinále letošního mistrovství světa nebo finále loňského Konfederačního poháru.

V loňském roce prošel Zenit v Evropské lize až do osmifinále, kde po těsných výsledcích nestačil na RB Lipsko. V lize ovšem skončil až pátý a do letošního ročníku Europa League se tak musel probojovávat přes další dva soupeře. Ve 3. předkole se mu povedl téměř zázrak, když dokázal otočit výsledek 0:4 z prvního zápasu proti Dynamu Minsk a doma zvítězit 8:1 po prodloužení. V play off pak po výsledcích 3:1 a 1:2 vyřadil norské Molde. V ruské Premier lize je zatím Zenit po pěti odehraných zápasech na prvním místě, když ani jednou neprohrál, vstřelil devět branek a inkasoval jedinou.

Zenit se může pyšnit výraznou českou stopou. Mezi lety 2002 a 2006 ho trénoval Vlastimil Petržela, který nastartoval úspěšnou éru klubu a byl jedním z prvních zahraničních trenérů, kteří se v rusku výrazněji prosadili. Modrobílý dres oblékali třeba Martin Horák, Lukáš Hartig, Pavel Mareš, Marek Kincl nebo Jan Flachbart. Také spojení se Slavií není zanedbatelné. Dres Zenitu oblékal před Slavií třeba slovenský gólman Kamil Čontofalský, dlouholetým kapitánem a legendou klubu je Portugalec Danny, který v loňské sezoně působil v sešívaném dresu.

FC Girondins de Bordeaux

Klub z města Bordeaux je šestinásobný vítěz francouzské ligy, naposledy v domácí soutěží zvítězil v sezoně 2008/09. Dalších sedm trofejí získal v domácích pohárech. Třikrát také zvítězil ve francouzském superpoháru.

Sešívaní se s Bordeaux utkali v semifinále Poháru UEFA v sezoně 1995/96, tehdy byl úspěšnější francouzský celek a postoupil do finále poháru. V letech 2005-2007 za Bordeaux nastupoval také Vladimír Šmicer, aktuálně nastupuje v jeho dresu Jaroslav Plašil, který je také kapitánem týmu. Za Bordeaux hráli také například Zinédine Zidane, Eric Cantona nebo Raymond Domenech.

V minulé sezoně francouzské ligy obsadilo Bordeaux šesté místo. Z Evropské ligy vypadl už ve třetím předkole, kde nestačil na Videoton. Nejlepším střelcem týmu byl Brazilec Malcom, který ale v létě přestoupil do Barcelony.

FC Kodaň

Dalším soupeřem sešívaných bude dvanáctinásobný vítěz dánské Superligy. Dalších osm trofejí získal tým z dánského hlavního města v domácím poháru. Čtyřikrát si také zahrál základní skupinu Ligy mistrů.

Proti Slavii nastoupí za Kodaň její bývalý hráč Michael Lüftner, který před rokem právě ze Slavie do Dánska postoupil. Pro české fanoušky je také známé jméno Slováka Jána Greguše, který v Česku hrál za Jablonec. Druhým Slovákem v kádru je Denis Vavro, který je odchovancem Žiliny.

Kodaň se v posledním ročníku Evropské ligy v základní skupině utkala se Zlínem, utkání v Česku skončilo 1:1, zápas v Kodani poté vyhráli domácí poměrem 3:0. V dánské lize pak skončil tým vedený trenérem Ståle Solbakkenem čtvrtý.

Rozpis utkání skupina C

utkánídatumčas výkopu
Slavia - Bordeaux20. září 201821:00
Zenit Petrohrad - Slavia4. října 201818:55
Kodaň - Slavia25. října 201818:55
Slavia - Kodaň8. listopadu 201821:00
Bordeaux - Slavia29. listopadu 201818:55
Slavia - Zenit Petrohrad13. prosince 201821:00

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články