Velká posila: Do Slavie příchází Peter Olayinka! | SK Slavia Praha
Více

Velká posila: Do Slavie příchází Peter Olayinka!

Slavia získala výraznou posilu. Do Edenu přichází z belgického Gentu ofenzivní záložník či útočník Peter Olayinka.

Nigerijský záložník podepsal se Slavií čtyřletý kontrakt a na dresu bude nosit číslo 9.  „Peter Olayinka definitvně hráčem Slavie. Hodnota transferu je 3,2 milionu euro a ve smlouvě není žádná výstupní doložka," vzkázal předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík. „Jsem nesmírně šťastný. Když jsem se dozvěděl o možnosti jít do Slavie a vrátit se do Prahy, byl jsem šťastný. Prahu znám a láká mě to, protože Slavia je špičkou českého fotbalu," uvedl po podpisu kontraktu Peter Olayinka.

Cíle má ve Slavii ty nejvyšší. „Když jsem působil v Dukle, tak se Slavia stala mistrem ligy. Dovedu si představit, že Slavia bude opět šampionem a já jím chci být také. Je to pro mě skvělá šance. Slavia je klubem, kde se můžu stát šampionem," hlásí jeden z nejlepších hráčů loňského ročníku belgické ligy.

Peter Olayinka se narodil 16. listopadu 1995 ve třetím nejlidnatějším městě Nigérie Ibadanu. Obounohý univerzál může nastupovat prakticky na jakémkoliv postu v ofenzivních řadách – v loňské sezoně odehrál nejvíce zápasů v Zulte Waregem na levém křídle, nastupoval ale také jako střední útočník, ofenzivní záložník nebo pravý křídelní hráč.

Do sedmnácti let hrál za celek 36 Lion FC v Lagosu. Jeho první evropskou štací pak bylo – ještě v mládežnické kategorii – působení v albánském týmu Bylis Ballsh, poté zamířil na hostování do celku Yenicami SK, který hraje ligu v Severní, tedy turecké části Kypru. Zlom pro něj znamenal rok 2014, kdy přestoupil do albánského Skënderbeu a hned ve své první sezoně vstřelil v 17 zápasech 9 gólů.

Po dvou letech přestoupil tehdy dvacetiletý Olayinka do belgického Gentu, za který ale nenaskočil do žádného soutěžního zápasu, jelikož prakticky okamžitě míří na hostování do české ligy, konkrétně do Dukly. Za tu se ve 29 ligových zápasech trefil šestkrát, na další tři góly přihrál. Nastoupil i v obou utkáních proti Slavii, přičemž v Edenu přihrával na gól.

Také uplynulou sezonu strávil hráč přezdívaný „eye“ – tedy „pták“ – na hostování. V dresu Zulte Waregem naskočil celkem do čtyřiceti zápasů, ve kterých měl bilanci 11+15. Zahrál si také skupinovou fázi Evropské ligy, ve které naskočil do čtyř utkání, na další dvě ho ale vyřadilo zranění kolena. S Waregem postoupil po základní části belgické ligy do nadstavbové části, jejíž skupinu vyhrál, v playoff o Evropskou ligu však nestačil na Genk.

V létě o něj byl velký zájem z belgické, francouzské i německé ligy. Nakonec však Olayinka zamířil do Slavie. Už v neděli bude osobně sledovat utkání v Olomouci a příští týden se zapojí do tréninku s týmem.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články