Velká zkušenost! Druhá půle byla podle představ | SK Slavia Praha
Více

Velká zkušenost! Druhá půle byla podle představ

„Leicesteru se doma bude hrát líp, musíme chytit začátek,“ velí po bezbrankové remíze trenér sešívaných Jindřich Trpišovský.

„Náročný zápas! Ve druhém poločase jsme do toho vstoupili velice dobře a hráli tak, jak bychom si představovali. Dotkli jsme se svého maxima. V první půli nám trvalo, než jsme se přizpůsobili rychlosti a kvalitě utkání. Zápas probíhal tak, jak jsme si mysleli, Leicester nastoupil v nejsilnějším možném složení a po našich ztrátách byli velice nebezpeční. Kluci ale první půli zvládli odbránit i přesto, že jsme museli střídat kvůli zranění. Ve druhém poločase pak byl náš výkon velmi slušný, celkově je to pro nás i pro kluky velká zkušenost,“ hodnotí remízu s aktuálně třetím týmem anglické ligy trenér Jindřich Trpišovský.

V Anglii musíme chytit začátek utkání

Stejný výsledek jako s Leicesterem si odnesli sešívaní z domácího hřiště také na začátku sezony v předkole Ligy mistrů proti Midtjyllandu. „Paralelu úplně nevidím, protože druhý zápas v Dánsku nedopadl moc dobře. Utkání bych spíše přirovnal k zápasu s Chelsea, gól Alonsa na 1:0 jsme dostali až v 80. minutě. V odvetě jsme pak museli hrát dopředu a nezvládli jsme úvod. Leicesteru se doma bude hrát líp, bude mu vyhovovat hřiště, musíme tam chytit začátek,“ ví trenér Slavie.

„S Midtjyllandem to bylo rozdílné, ti přijeli hlavně nedostat gól, Leicester chtěl útočit. Kluci ale ukázali obrovský pokrok posledních měsíců. Vepředu nastoupil Vardy, Maddison a Barnes, velmi nebezpeční hráč, mnohem nebezpečnější než měl Mydtjilland. Kromě jedné šance Barnese v první půli to kluci odbránili skvěle. Na tempo si ale ze začátku bylo potřeba trochu zvyknout, protože jejich rychlost, práce s míčem a technika byly na vynikající úrovni,“ dodává kouč sešívaných.

První zápasy jsou vždycky opatrnější

Bezgólovou remízou začali sešívaní i vyřazovací část Evropské ligy před dvěma lety, kdy se v Edenu střetli s belgickým Genkem. „V playoff je vždy první zápas takový složitější pro domácí tým. Gól vstřelený venku dělá hodně. Zápas se vždy otevře prvním rychlým gólem, což se dnes nestalo. Je to vyřazovací část, kluby nastupují v plné sestavě, je tam minimum chyb. Často v takových zápasech vidíte dvě šance a padnou dvě branky, jindy zase, jako například s Genkem, měli dvě tutovky, my asi čtyři a dopadlo to 0:0. Když na sebe týmy narazí poprvé, je to takové oťukávací, rozhoduje se pak v odvetě,“ má jasno Jindřich Trpišovský.

Spolehlivý výkon předvedl v utkání David Zima, který po jednozápasové pauze naskočil do sestavy s úkolem ubránit kanonýra Jamese Vardyho. „David Zima první část maturity složil, druhá ho ještě čeká. Kdybych měl vysvědčení, napíšu mu, že za pololetí prošel. Zvládl to skvěle, tušili jsme, že Vardy bude hrát, proto dostal přednost. Věděli jsme, kam si nabíhá a David je velmi dobrý v těchto situacích, dobře čte hru, dneska předvedl velmi dobrý výkon. Spousta kluků ale zvládla v zápase svoje miniduely, Honza Bořil vymazal Albrightona, Kuba Hromada dobře zvládl naskočit v průběhu zápasu. Alexander Bah měl sice s Barnesem problémy, on je ale skvělý hráč, strašně nebezpečný. Dlouho jsem neviděl někoho tak dobrého jako on, a Alexander to v rámci možností zvládl. Nejen David Zima, ale i ostatní hráči předvedli skvělý výkon,“ těší kouče Slavie.

Trávníkáři udělali vše, co bylo v jejich silách

Trenér Leicesteru Brendan Rodgers nehodnotil po utkání pozitivně stav trávníku v Edenu. „Nedivím se mu, je zvyklý na hřiště z Premier League a skotské ligy. Mluvil jsem o tom několikrát, hřiště v anglické lize jsou třída, s Českem se to nedá porovnat. V Chelsea jsem měl skoro strach na hřiště šlápnout. Trávník byl na české podmínky a na to, že je únor, skvělý, nejlepší v naší lize, trávníkáři na tom poctivě makají. Protože ale mám za sebou skoro padesát evropských zápasů a viděl jsem spoustu hřišť, tak vím, že s Evropou se to nedá srovnávat. Trenérovi Rodgersovi se nedivím, ale kluci udělali, co bylo v jejich silách. Myslím, že by se hodně divil, kdyby viděl kvalitu na některých jiných ligových stadionech.“

Slávisté byli na Leicester dobře připravení, anglický celek trenérský tým ničím nepřekvapil. „Hráli podobně jako v Premier League, akorát výše napadali. My jsme se před zápasem bavili, že nás určitě sledovali a vědí, jak hrajeme. Jinak si ale myslím, že principy hry, na které jsme se připravovali, byly hodně podobné. Jediný rozdíl bych viděl v tom, že chodili do presingu více než normálně,“ dodáva Jindřich Trpišovský.

Provod má ideální typologii pro vrcholový fotbal

Skvělý zápas ve středu zálohy odehrál Lukáš Provod. „Když jsem Lukáše sledoval v Budějovicích, nastupoval v podstatě na téhle pozici, i když hrál trochu výše. Někdy hrál i z křídla. Věděli jsme, že tam může hrát, měli jsme ale tehdy nadbytek středových hráčů, proto jsme ho využívali na křídle. Lukáš může zahrát oba posty, je na něm ale vidět, že mu sedí souhra na středu. Je to pro nás důležitý hráč, má ideální typologii,“ přibližuje trenér sešívaných.

„Je komplexní, nemá žádnou větší slabinu. Na vrcholový fotbal potřebujete takové fotbalisty, jako je on. Když přišel a byl mladý, mohl létat jen po lajně, teď už mí hrát i fotbal,“ usmívá se kouč Slavie.

Boj o postup do dalšího kola je po prvním utkání stále otevřený, před odvetou v Anglii však sešívané ještě čeká ligový zápas na hřišti Teplic. „Stále si zvykám na to, že hrajeme s třetím týmem Premier League a před zápasem i po prvním utkání pořád slyším, že šance jsou vyrovnané. Pro hráče je to ale určitě příjemné. S Teplicemi v neděli nás čeká úplně jiné hřiště, trenér Rodgers se možná bude divit, až se na to bude dívat, jestli to není jiný sport. Budeme samozřejmě mít nějaké absence, Abdallah Sima má čtyři žluté karty, zranil se nám navíc Tomáš Holeš a nevíme, jak na tom bude. Ale nesmí to pro nás být těžké. Leicester pro nás skončil, teď řešíme Teplice a nic jiného. Pro nás je podstatné získat titul, ke kterému v neděli můžeme udělat další důležitý krůček. Nemůžeme se nijak vymlouvat a litovat se, musíme se zajímat jen o nedělní výsledek. Myslím si, že jsme dost zkušení na to, abychom si s tím poradili,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Další články