Vítězství nad Borussií U19 je historickým momentem pro Slavii | SK Slavia Praha
Více

Vítězství nad Borussií U19 je historickým momentem pro Slavii

Slávistická devatenáctka se v letošní sezoně poprvé účastní soutěže UEFA Youth League a hned ve druhém zápasu zaznamenala historickou výhru.

Přes nepříznivé deštivé počasí sledoval stadion v tréninkovém centru SK Slavia Praha na Xaverově středeční vítězství 1:0 týmu U19 nad Borussií Dortmund. Vítězný gól brazilského hráče a nové posily Slavie Joaa Felipeho z 56. minuty znamenal i historicky první vítězství Slavie v UEFA Youth League, kam se kvalifikovala poté, co tým U19 pod vedením trenéra Pavla Trávníka vybojoval titul v dorostenecké lize v minulé sezoně. Díky postupu A-týmu do Ligy mistrů byla Slavia v Youth League automaticky zařazena do skupiny kopírující program Ligy mistrů - tedy do skupiny s Interem Milan, Borusií Dortmund a Barcelonou. Do vítězného zápasu s Borusií nastoupil tým složený jak z hráčů mistrovského ročníku 2001, kteří jsou nyní součástí B-týmu vedeného trenérem Martinem Hyským, tak i z hráčů ročníku 2002, které Pavel Trávník trénuje letos.

„Zápas vnímám velmi pozitivně. Bylo to z naší strany velice kvalitní utkání, které se hrálo ve vysokém tempu s maximální nasazením. Předvedli jsme i dobrou fotbalovou kvalitu a byli jsme lepším týmem a zaslouženě jsme zvítězili. Všichni hráči předvedli kvalitní individuální výkony, a tím se zrodil výborný týmový výkon. Sehranost týmu byla znát, protože až na tři hráče (David Štětka, Jakub Křišťan a Joao Felipe) hráli s hráči z jarní části celostátní dorostenecké ligy, kterou vyhráli. Bylo znát, že jsou na sebe zvyklí, vědí o sobě a co od koho čekat.“

Jak vnímáte mládežnickou ligu mistrů jako zkušenost pro naše hráče?
„Vnímám to jako obrovskou zkušenost nejen pro hráče, ale i nás trenéry. Všichni vnímáme, jaká je to společenská událost a prestižní soutěž. Pro hráče je to velká zkušenost. Sami se mohou přesvědčit, jakým směrem fotbal jde a jaké mají přednosti a limity. Může je to posunout, pokud si uvědomí, že fotbal není jen trénink, ale i individuální příprava, životospráva, stravování či mentální příprava. Fotbal je velká práce, dřina a odříkání. Ale umí to i vrátit.“

První zápas jsme prohráli velkým rozdílem, v druhém přišlo vítězství. V čem se ty zápasy lišily?
„Ve zkušenosti… najednou bylo všechno nové, cestování na zápas letecky s A-týmem, servis a podobně. Před utkáním bylo velké očekávání a natěšení, ale pak přišel zápas, proti nám kvalitní soupeř a my jsme najednou byli bez sebevědomí. Když už jsme se nadechovali, přišla branka a pak další, a další. Ale i tyto zápasy jsou potřeba, pokud si z nich vezmete to správné.“

Dva zápasy máme za sebou, tři body díky první výhře. Jaké máte vyhlídky na příští zápas s Barcelonou?
„Nedá se mluvit o vyhlídkách, ale spíš o očekávání. Bude proti nám stát vyspělý fotbalový gigant a bude jen na nás, abychom se dobře připravili, předvedli kvalitní výkon a tím se pokusili být úspěšní. Na první místo řadím kvalitní fotbalový projev a teprve pak můžeme myslet na úspěch.“

Aktuální tabulka skupiny F UEFA Youth League:

Tým Zápasy Skóre Body
1. Inter Milan 2 7:0 6
2. Borussia Dortmund 2 2:2 3
3. Slavia Praha 2 1:4 3
4.  Barcelona 2 1:5 0

Inter Milan po vítězství nad Slavií sestřelil i Barcelonu 3:0 díky gólům Oristania, Gianelliho a Colombiniho a se šesti body stojí v čele tabulky. Slavia má stejně bodů jako Borussia Dortmund a velkoklub Barcelona zůstává zatím bez bodu. V příštím kole UEFA Youth League se Slavia U19 utká ve středu 23.10.2019 s Barcelonou, opět na Xaverově. Přijďte nás znovu podpořit a vybojujme další domácí výhru!

Partnerem SK Slavia Praha pro UEFA Youth League je SEZAKO.

Sezako

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Další články