Vítězství nad Borussií U19 je historickým momentem pro Slavii | SK Slavia Praha
Více

Vítězství nad Borussií U19 je historickým momentem pro Slavii

Slávistická devatenáctka se v letošní sezoně poprvé účastní soutěže UEFA Youth League a hned ve druhém zápasu zaznamenala historickou výhru.

Přes nepříznivé deštivé počasí sledoval stadion v tréninkovém centru SK Slavia Praha na Xaverově středeční vítězství 1:0 týmu U19 nad Borussií Dortmund. Vítězný gól brazilského hráče a nové posily Slavie Joaa Felipeho z 56. minuty znamenal i historicky první vítězství Slavie v UEFA Youth League, kam se kvalifikovala poté, co tým U19 pod vedením trenéra Pavla Trávníka vybojoval titul v dorostenecké lize v minulé sezoně. Díky postupu A-týmu do Ligy mistrů byla Slavia v Youth League automaticky zařazena do skupiny kopírující program Ligy mistrů - tedy do skupiny s Interem Milan, Borusií Dortmund a Barcelonou. Do vítězného zápasu s Borusií nastoupil tým složený jak z hráčů mistrovského ročníku 2001, kteří jsou nyní součástí B-týmu vedeného trenérem Martinem Hyským, tak i z hráčů ročníku 2002, které Pavel Trávník trénuje letos.

„Zápas vnímám velmi pozitivně. Bylo to z naší strany velice kvalitní utkání, které se hrálo ve vysokém tempu s maximální nasazením. Předvedli jsme i dobrou fotbalovou kvalitu a byli jsme lepším týmem a zaslouženě jsme zvítězili. Všichni hráči předvedli kvalitní individuální výkony, a tím se zrodil výborný týmový výkon. Sehranost týmu byla znát, protože až na tři hráče (David Štětka, Jakub Křišťan a Joao Felipe) hráli s hráči z jarní části celostátní dorostenecké ligy, kterou vyhráli. Bylo znát, že jsou na sebe zvyklí, vědí o sobě a co od koho čekat.“

Jak vnímáte mládežnickou ligu mistrů jako zkušenost pro naše hráče?
„Vnímám to jako obrovskou zkušenost nejen pro hráče, ale i nás trenéry. Všichni vnímáme, jaká je to společenská událost a prestižní soutěž. Pro hráče je to velká zkušenost. Sami se mohou přesvědčit, jakým směrem fotbal jde a jaké mají přednosti a limity. Může je to posunout, pokud si uvědomí, že fotbal není jen trénink, ale i individuální příprava, životospráva, stravování či mentální příprava. Fotbal je velká práce, dřina a odříkání. Ale umí to i vrátit.“

První zápas jsme prohráli velkým rozdílem, v druhém přišlo vítězství. V čem se ty zápasy lišily?
„Ve zkušenosti… najednou bylo všechno nové, cestování na zápas letecky s A-týmem, servis a podobně. Před utkáním bylo velké očekávání a natěšení, ale pak přišel zápas, proti nám kvalitní soupeř a my jsme najednou byli bez sebevědomí. Když už jsme se nadechovali, přišla branka a pak další, a další. Ale i tyto zápasy jsou potřeba, pokud si z nich vezmete to správné.“

Dva zápasy máme za sebou, tři body díky první výhře. Jaké máte vyhlídky na příští zápas s Barcelonou?
„Nedá se mluvit o vyhlídkách, ale spíš o očekávání. Bude proti nám stát vyspělý fotbalový gigant a bude jen na nás, abychom se dobře připravili, předvedli kvalitní výkon a tím se pokusili být úspěšní. Na první místo řadím kvalitní fotbalový projev a teprve pak můžeme myslet na úspěch.“

Aktuální tabulka skupiny F UEFA Youth League:

Tým Zápasy Skóre Body
1. Inter Milan 2 7:0 6
2. Borussia Dortmund 2 2:2 3
3. Slavia Praha 2 1:4 3
4.  Barcelona 2 1:5 0

Inter Milan po vítězství nad Slavií sestřelil i Barcelonu 3:0 díky gólům Oristania, Gianelliho a Colombiniho a se šesti body stojí v čele tabulky. Slavia má stejně bodů jako Borussia Dortmund a velkoklub Barcelona zůstává zatím bez bodu. V příštím kole UEFA Youth League se Slavia U19 utká ve středu 23.10.2019 s Barcelonou, opět na Xaverově. Přijďte nás znovu podpořit a vybojujme další domácí výhru!

Partnerem SK Slavia Praha pro UEFA Youth League je SEZAKO.

Sezako

Aktuálně

Žáci a dorostenci hráli s Jabloncem, mládežníci vyrazili do zahraničí

19. 3. 2024
Důležitou výhru 2:0 si připsali kluci z U17 proti Plzni. Mladší žáci vyrazili na přátelská utkání a miniturnaje do Německa. U10 a U11 čekala pražská derby se Spartou. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Fotbalista roku: Triumf Trpišovského a dvě stříbra

18. 3. 2024
Anketa Fotbalista roku v pondělí večer poznala své vítěze. Trenérem roku je Jindřich Trpišovský, ocenění byli i další slávisti. Všem moc gratulujeme!

Slavia hledá finančního manažera

18. 3. 2024
SK Slavia Praha hledá novou posilu do svého finančního týmu, a to na pozici: Manažer finančního plánování a analýzy. Své životopisy mohou zájemci zasílat do 31. března 2024.

Další články