Vyjádření Slavie ke kriminálnímu činu během posledního zápasu | SK Slavia Praha
Více

Vyjádření Slavie ke kriminálnímu činu během posledního zápasu

Mimořádné společné zasedání představenstev SK Slavia Praha – fotbal a.s. a Eden Arena, a.s. reagovalo na nedělní události ze závěru utkání SK Slavia Praha – SK Sigma Olomouc.

Incident, který se odehrál v závěru utkání mezi SK Slavia Praha – SK Sigma Olomouc, byl výsledkem sofistikované a dopředu připravované a promyšlené trestné činnosti. Došlo k rozvinutí choreografie uprostřed Tribuny Františka Pláničky. Pod plachtou v podobě dresu se pachatelé svlékli a zamaskovali obličej kuklami tak, aby zabránili svojí následné identifikaci. Po samotném odpálení pyrotechniky a jejím vhození do sektoru hostujících fanoušků došlo opět k převlečení a změně zamaskování.

Způsob provedení znemožňuje standardní identifikaci kamerovými systémy, používanými na stadionu. SK Slavia Praha proto plně spolupracuje s Policií ČR na identifikaci a potrestání pachatelů trestné činnosti.

V reakci na samotný incident a dlouhodobé problémy spojené s bezpečností na stadionu přijala v pondělí 29. července 2019 představenstva obou společností následující opatření:

1. Byl novelizován návštěvní řád, jehož předmětem jsou nově konkrétní sankce za jednotlivá porušení bezpečnostních pravidel platných na stadionu:

a) Za vnášení a používání pyrotechniky bude udělena pokuta ve výši 25.000 Kč a zákaz vstupu na stadion na dva roky. Při opakovaném porušení doživotní zákaz vstupu na stadion.

b) Za vhazování předmětů na hrací plochu bude udělena pokuta ve výši 50.000 Kč a zákaz vstupu na stadion na dva roky. Při opakovaném porušení doživotní zákaz vstupu na stadion.

c) Při napadení osob vykonávajících funkci pořadatele akcí nebo představitelů UEFA, FAČR nebo při napadení a ohrožení ostatních návštěvníků stadionu, dojde k doživotnímu zákazu vstupu na stadion.

2. Klub neprodleně rozšíří pokrytí stadionu kamerovým systémem, který bude umožňovat snazší a úplnější identifikaci pachatele na základě více identifikačních markantů. Pokrytí bude rozšířeno i na místa, která dnes nejsou monitorována v plném rozsahu.

3. Od následujícího domácího zápasu dojde k sektorizaci stadionu a bude omezen volný pohyb po stadionu.

Současně byl zastaven prodej permanentních vstupenek. Klub vyjde vstříc žadatelům, kteří projevili zájem o výměnu permanentky z TS na některý z jiných sektorů stadionu. Tato možnost platí po dobu následujících 10 pracovních dnů.

Představenstva obou společností vyjadřují lítost nad tím, že dochází ze strany TS k porušení dlouhodobě dohodnutých pravidel – především zákaz házení pyrotechniky, pyrotechnika nesmí nikoho ohrozit a nesmí dojít k přerušení utkání.

Je nám velice líto, že došlo k chování, které k fotbalovému klubu SK Slavia Praha prostě nepatří. Chování jednotlivců poškozuje tisíce ostatních návštěvníků fotbalových utkání. Jako klub jsme se snažili o toleranci a vstřícnost a podporovali jsme fanouškovské aktivity TS, které byly zpestřením a obohacením fotbalových zápasů.

Hranicí pro nás je skutečnost, že nesmí docházet k ohrožení bezpečnosti a zdraví organizátorů nebo návštěvníků. Ostře odsuzujeme nedělním incident, při kterém byla ohrožena bezpečnost fanoušků hostujícího týmu, včetně dětí.

Uděláme maximum pro to, abychom pachatelům podobných incidentů, poškozujících klub a jeho skutečné fanoušky, zabránili navštěvovat fotbalová utkání SK Slavia Praha.

Prosíme o podporu a pochopení našich kroků. 

Nový návštěvní řád si můžete v celém znění přečíst zde či od 1. srpna u vstupů na stadion.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články