Výstava fotbalových kreseb v muzeu Slavie | SK Slavia Praha
Více

Výstava fotbalových kreseb v muzeu Slavie

Ještě do neděle 1. března bude v prostorách slávistického muzea probíhat výstava fotbalových kreseb a karikatur známého kreslíře Milana Kounovského.

Ve Slavia Museum jsou k vidění desítky portrétů bývalých i současných hráčů Slavie, trenérů, funkcionářů či legend, které už téměř třicet let kreslí Milan Kounovský.

„Na základní škole jsem nakreslil kamaráda volejbalistu, to bylo vůbec poprvé, kdy jsem si něco takového vyzkoušel. Později jsem se už zaměřoval hlavně na fotbalisty,“ vzpomíná známý kreslíř.

Jaké typy lidí kreslíte nejraději?

„Velice těžce se kreslí lidé, kteří mají hezké a symetrické rysy. Když zkrátka na jejich obličeji není nic zvláštního, například velký nos nebo velká brada. A také se dost špatně kreslí holohlaví lidé. Jednou jsem kreslil obraz, kde byl holohlavý trenér i jeho všichni asistenti a u toho jsem se dost zapotil.“

Před lety jste dokonce získal za své karikatury sportovců v Itálii ocenění...

„Cenu jsem dostal za tři obrázky, které jsem do soutěže poslal. Byla to tenistka Steffi Grafová, basketbalista Magic Johnson a fotbalista Tomáš Skuhravý. Šlo o celosvětové bienále sportovních karikaturistů v italské Anconě v roce 1993. Originály se mi sice nikdy nevrátily, ale na památku mám diplom a stříbrnou medaili.“

Je někdo, koho jste ještě nenakreslil?

„Já jsem nakreslil snad už každého. Dokonce i divoké prase, když za mnu přišli myslivci, že to potřebují jako kresbu na nějaké své trofeje.“

Kam své kresby ukládáte?

„Mám už plnou skříň. Originály si většinou nechávám. I když je pravda, že fotbalisté je po mně často chtějí. Takže jim dám originál, já si nechám kopii a oni mi dají výměnou svůj originální dres. Takže kromě kreseb mám doma už také slušnou sbírku fotbalových dresů těch, co jsem kreslil. Profesionálně se tomu věnuji od roku 1991, takže od té doby to už čítá nějakých deset až jedenáct tisíc vytištěných obrázků.“

Známý český karikaturista a kreslíř Milan Kounovský se narodil 15. srpna 1963 v Rakovníku, kde stále žije a pracuje. Doposud bylo otištěno přes 10 000 jeho kreseb. Zaměřuje se na karikatury sportovců, politiků, herců, zpěváků a dalších osobností známých z veřejného, kulturního a sportovního života. V roce 1993 na celosvětovém bienále sportovních karikaturistů v italské Anconě získal stříbrnou medaili Panathlon Clubu ANCONA. V muzeu Slavie bude výstava karikatur a kreseb Milana Kounovského k vidění do 1. března. 

Aktuálně

ONLINE: Od 14:00 úvod nadstavby proti Liberci

20. 4. 2024
Slávistky hrají od 14:00 v Horních Měcholupech úvodní zápas nadstavbové části 1. ligy žen proti Slovanu Liberec. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu.

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Další články