Výstava k reprezentačnímu zápasu Česko – Anglie zahájena | SK Slavia Praha
Více

Výstava k reprezentačnímu zápasu Česko – Anglie zahájena

Stříbrná medaile z EURA 1996, trofej pro vítěze FA Cupu, dresy českých reprezentantů i dresy slávistů, kteří působili v předních anglických klubech. To a spoustu dalšího můžete vidět od 4. října v muzeu Slavie v Sinobo Stadium.

Trenér vicemistrů Evropy 1996 Dušan Uhrin, trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý a stříbrný medailista z EURA 1996 Pavel Kuka slavnostně zahájili výstavu k reprezentačnímu utkání Česko x Anglie, které se odehraje v pátek 11. října v Sinobo Stadium.

Když jsme tady v březnu otevírali výstavu k zápasu Česko x Brazílie, měla Slavia za sebou fantastické zápasy s Genkem, Sevillou a čekala ji Chelsea. Po půl roce, když na stejném místě zahajujeme výstavu Česko x Anglie, hraje Slavia Ligu mistrů s Interem Milán, Borussií Dortmund a má přijet Brarcelona. Nebudu říkat, že už to nemůže být lepší, zatím překonáváme očekávání,“ řekl na úvod moderátor slavnostního ceremoniálu a velký příznivec Slavie Pavel Zuna.

Výstava je věnována vzájemným duelům Slavie s anglickými celky, reprezentačním střetnutím českého (československého) mužstva s Anglií, českým fotbalistům, kteří na ostrovech působili, ale také mistrovství Evropy 1996 v Anglii, kde český tým vybojoval stříbrné medaile.

Mezi exponáty proto nechybějí vzácné artefakty z úspěšného Eura 1996 v Anglii jako je stříbrná medaile trenéra Dušana Uhrina, zápasové programy, kapitánská vlajka nebo hráčské dresy tehdejších reprezentantů Pavla Kuky a Vladimíra Šmicera. Unikátním kouskem jsou kopačky Patrika Bergera, ve kterých vstřelil z penalty gól ve finálovém zápase s Německem.

„Pro mě bylo největším zážitkem, když Miroslav Kadlec proměnil penaltu v semifinále s Francií a dostali jsme se do finále,“ zavzpomínal na stříbrné EURO 1996 v Anglii trenér Dušan Uhrin st.

V prvním patře muzea jsou vystaveny dresy takových fotbalových osobností jakými jsou Vladimír Šmicer, Petr Čech, Karel Poborský, Patrik Berger nebo Tomáš Rosický, ale také Frank Lampard, Steven Gerrard nebo Harry Kane.

„Anglie má momentálně vynikající mužstvo, na posledním mistrovství světa byla mezi posledními čtyřmi týmy, hlavně to jejich útočné trio je nebezpečné, kdyby se nám ho podařilo uhlídat, tak můžeme pomýšlet na dobrý výsledek,“ doplnil trenér současné reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Kromě artefaktů se mohou návštěvníci muzea podívat také na spoustu videí včetně medailonku vítěze Ligy mistrů UEFA s Liverpoolem Vladimíra Šmicera, utkání Slavie s anglickými týmy nebo finále české reprezentace s Německem na EURU 1996 v Anglii.

„Hrát finále mistrovsví Evropy ve Wembley proti Německu je splněním všech snů malého i dospělého fotbalisty, nic krásnějšího a prestižnějšího pro hráče už být nemůže,“ prozradil stříbrný medailista z EURA 1996 a legenda Slavie Pavel Kuka.

Na velké videowall jsme pro návštěvníky připravili unikátní video, ve kterém je představeno deset nejúspěšnějších anglických týmů historie spolu s jejich klubovými hymnami.

Nejstarší artefakty mapující historii vzájemných duelů Slavie s anglickými celky nebo reprezentačních zápasů jsou umístěny v přízemí muzea. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout reprezentační brankářský dres Františka Pláničky ze světového šampionátu 1934 v Itálii, unikátní sérii reportážních fotografií z prvního zápasu Slavie s Oxfordem, fotografii Southamptonu ze začátku minulého století s legendárním gólmanem Johnem Robinsonem, pamětní knihu s podpisy hráčů anglických týmů, proti kterým Slavia v letech 1900 až 1909 hrála.

Vstupné je 150 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma. Vstupenky je možné zakoupit on-line na stránkách Ticketportalu nebo v předprodeji na pokladnách u vstupu číslo 4 v rámci otevírací doby muzea Slavie.

Aktuálně

Z prvního místa do nadstavby

18. 4. 2024
Fotbalistky Slavie zakončily základní části 1. ligy žen, kde ve čtrnácti zápasech nepoznaly hořkost porážky a suverénně vedou tabulku s náskokem sedmi bodů. V úvodním zápase nadstavbové části v sobotu 20. dubna od 14:00 v Horních Měcholupech vyzvou Liberec.

U17 porazila Spartu a upevnila si vedení v lize

17. 4. 2024
Mladší dorostenci si po skvělém prvním poločase vybudovali dvoubrankový náskok. O oba góly se postaral Lucas Németh. Ve druhém dějství si sešívaní vedení pohlídali, získali důležité vítězství a pokračují v čele dorostenecké ligy.

U19 podlehla v derby Spartě 0:2

17. 4. 2024
Slávisté hráli přes šedesát minut v deseti. Dorostenci i tak srdnatě bojovali a tlačili svého soupeře. Sparta potvrdila vítězství druhým gólem po přestávce. Mládežníci U19 tak podlehli v derby 0:2.

Další články