Zápas stál hodně sil. Máme teď víc hráčů na fyziu, než v kabině | SK Slavia Praha
Více

Zápas stál hodně sil. Máme teď víc hráčů na fyziu, než v kabině

Sešívaní zvítězili v domácím zápase jedenáctého kola FORTUNA:LIGY nad Libercem jasně 3:0. ​„Utkání bylo až do konce hodně soubojové a tvrdé," říká Jindřich Trpišovský.

„Náročné utkání, těžký zápas, Liberec měl na začátku dvě šance, proti Matymu nás podržel Ondra Kolář. Naštěstí jsme pak dali dva góly, Slovan hrál až do konce dobře a tvrdě, Maty s Jusim skvěle napadali. Až po třetím gólu se oba týmy vyšťavili a zápas se už jen dohrával. Jsme rád, že jsme utkání zvládli, zvláště na začátku byl Liberec důraznější a nebezpečnější,“ hodnotí vítězství nad Severočechy trenér Jindřich Trpišovský.

Doufám, že Simič zůstane. Je ještě mladý a má na čem pracovat

V pohádkové jízdě pokračuje teprve devatenáctiletý Abdalláh Sima, který opět vstřelil dvě branky a jeho výkonnost začíná vzbuzovat velkou pozornost. „Bylo by pro něj určitě lepší, aby ve Slavii zůstal. Tohle řeší Jirka Bílek, já o tom nechci nic vědět, aby nás to nerozptylovalo. Přestupní okno se otevře v lednu, a je mi jasné, že pokud má hráč takovou výkonost a parametry, zahraniční týmy ho určitě sledují, je pro ně zajímavý. Je ale ještě mladý a má skvělé momenty, v prvním poločase dal gól, ale celkově nebyl moc viditelný. Byl také unavený. My bychom si ho ještě rádi nechali, nechali si ho na jaro, přeju si ale, aby hrál tady a zvyšoval si cenu, stejně jako to bylo s Tomášem Součkem. Pomáhá nám hrát o nejvyšší příčky, na jaře pro něj bude nejlepší tady zůstat,“ má jasno kouč Slavie.

První branku vstřelil senegalský křídelník hlavou po rohovém kopu Lukáše Provoda. „Snažíme se ho při standardkách využívat, má skvělý výskok, timing, výběr místa i dynamiku. Můžeme míče kopat na něj, na druhou stranu nám to ale otvírá i více místa pro další hráče. Je to s ním podobní jako se Sukem, u kterého už každý v Anglii ví, jaký je hlavičkář, on se ale stejně odpoutá od obránce a dá gól. Samozřejmě to ale je hodně i o těch kopech, výskok můžete mít jaký chcete, pokud vám to tam ale někdo nedá, není to k ničemu,“ přibližuje trenér sešívaných.

Na tabulku vůbec nekoukám, náskok nic neznamená

Na pozici defenzivního záložníka nastoupil proti Slovanu Oscar. „Jiná možnost nebyla, v Leverkusenu jsme přišli o Petara Musu a Petra Ševčíka, mimo byl i Tomáš Holeš. Typologicky jsme do středu potřebovali někoho na Honzu Matouška. Ani Laco Takács bohužel nemohl hrát od začátku, proto nám to vyšlo takhle. Pro Oskyho to nebylo jednoduché, z řešení, které jsme ale měli k dispozici, bylo tohle to nejlepší. V první půli se hledal, o poločase jsem o tom s ním mluvil, byla to pro něj velká změna, nechtěl nic zkazit, a tak hrál míče na jistotu dozadu. Pak se ale postupně rozehrál a ve druhé půli patřil k našim nejlepším hráčům,“ chválí liberijského reprezentanta Jindřich Trpišovský.

Sešívaní mají v tabulce po vítězství nad Libercem náskok pěti bodů na druhou Spartu a sedmi bodů na třetí Jablonec. „Je to jedenácté kolo, loni v zimě jsme měli náskok dokonce šestnáct bodů. Do konce ligy je furt o co hrát, týmy si procházejí různými obdobími, teď se nám sice daří zvládat výsledkově i zápasy, ve kterých nehrajeme tak dobře, to se ale může otočit. Těch pár bodů ve fotbale nic neznamená, na tabulku se ani nedívám, čeká nás ještě souboj o skoro sedmdesát bodů, to je dvojnásobek toho, o co se zatím hrálo. Zajímal mě jen zápas s Libercem, teď se soustředím na středeční utkání ve Zlíně, to je to jediné, co nás musí zajímat,“ říká kouč sešívaných.

Júsuf byl skvělý v osobních soubojích, hodně nám to ztížil

Za Liberce proti Slavii nastoupili i tři hráči, kteří na severu Čech hostují právě z Edenu. „Řešilo to vedení klubů, my se s tou situací museli poprat, byla to další překážka. Jsou to kvalitní a nebezpeční hráči. Pokud Liberec něco měl, bylo to právě přes Júsufa s Honzou Matouškem, pro nás to bylo nepříjemné, ale museli jsme se na to připravit. Byla to pro nás velká zatěžkávací zkouška, celý Liberec hrál dobře, zvláště Júsuf byl ale skvělý a silný v soubojích, po jeho odchodu se nám hrálo líp. Maty zase byl nejdravější i nejaktivnější, co jsem ho kdy viděl a Tijani zvládl hodně těžkých situací v defenzivě. Všichni tři patřili k těm nejlepším hráčům Slovanu, kdyby navíc dal Maty na začátku gól, měli bychom to ještě těžší,“ má jasno trenér Slavie.

V pondělí sešívané čeká los prvního jarního kola Evropské ligy. „Je tam čtrnáct skvělých týmů, každý v kabině si přeje někoho jiného. Moje přání je Glasgow Rangers, ve Skotsku jsme ještě nehráli. Jsou tam ale i další týmy, které mají jméno a historii, nebo velkou kvalitu. Myslím si, že spousta kluků v dětství fandila Arsenalu, Tottenhamu nebo Manchesteru United. Hodně se řeší, jestli je nějaký soupeř hratelný nebo nehratelný, co je to ale hratelné? Šachar, co dvakrát porazil Real? Já bych si každopádně nějaký tým z ostrovů,“ svěřuje se kouč Slavie.

Zranění Petra Ševčíka i Petara Musy jsou vážná, chybět budou minimálně do konce podzimu

Před středečním utkáním na půdě Zlína trápí sešívané rozsáhlá marodka. „Petr Ševčík a Petar Musa se zranili v Leverkusenu, u obou je to hodně vážné. Petar s tím sice dohrál, i když se mu to stalo v desáté minutě, ani jeden z nich ale nebude asi nebude k dispozici do konce podzimní části. Petar teď chodí o berlích. Laco Takács má, doufejme, jen vyvrknutý kotník, s problémy také proti Liberci dohrávali David Zima, Lukáš Masopusti a Jan Bořil. Uvidíme, kdo z nich bude na středu připravený. Únava se hodně kumuluje, mohli bychom klidně natočit další seriál z nemocničního prostředí, takovou další MASH. Máme aktuálně více lidí na fyziu, než v kabině, kluci mají nonstop plno práce. Stejné to ale teď je u všech velkých týmů, co hrají pravidelně dvakrát týdně. Do konce podzimu zbývají tři kola, musíme se s tím poprat, proto jsme se s Libercem snažili vystřídat vytížené hráče. V momentě, kdy jste v únavě, je pravděpodobnost zranění větší, stejně, jako když do utkání předem jdete s nějakým sebezapřením. Se Slovanem to byl agresivní, stálo nás to hodně soubojů a sil, jsem ale rád, že do toho hráči šli takhle naplno,“ uzavírá Jindřich Trpiěovský.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články