Ze zápasu jsme měli vytěžit více než jeden gól | SK Slavia Praha
Více

Ze zápasu jsme měli vytěžit více než jeden gól

Jindřich Trpišovský po domácí remíze 1:1 se skotskými Rangers hovořil o průběhu duelu, senzačním zákroku brankáře McGregora v závěru i vyhlídkách před odvetou.

„Do zápasu jsme dobře vstoupili, dali jsme hezký gól a hru měli pod kontrolou. Byli jsme silní v rozehrávce. Bohužel jsme pak inkasovali ze standardky, obdržený gól změnil ráz hry, hodně pomohl soupeři a zbytek půle nás stál hodně sil. Do druhého poločasu jsme měli dobrý vstup, Rangers se ale více dostávali do hry, Morelos vyhrával vepředu souboje a soupeř se dostával častěji na míč. Přesto jsme mohli dát druhý gól, něco jim ale vychytal gólman, nám navíc nešly přihrávky středem hřiště. Druhá půle ztratila na kvalitě, Rangers čekali na naši chybu, aby nás z brejku potrestali. My jsme naše šance neproměnili a zápase se poté už spíše dohrával,“ hodnotí remízu se skotským celkem trenér Jindřich Trpišovský.

„Soupeř hrál stejně jako hraje vždycky, zejména pak v Evropě. Čekají na chybu soupeře a jsou silní ve standardních situacích. První půle pro nás byla zklamání, dali jsme do hry hodně sil a hráli dobře, do kabin jsme ale odcházeli víceméně s nepříznivým výsledkem. Hostům to naopak pomohlo, v 60. minutě navíc přešli na defenzivnější rozestavení, vytěžili z minima maximum. My jsme naopak z našich šancí měli vytěžit více než jeden gól,“ mrzí kouče Slavie.

V ofenzivě nám chybělo více klidu

Sešívané v utkání se skotskými mistry mrzeli nepřesnosti v zakončení. „Nevím, jestli nám chyběla trpělivost, hodně jsme chtěli, pak už také pracovala únava. Na hráčích, co naskočili, jako Ondřej Lingr nebo Oscar, bylo vidět, že byli s míčem velice přesní a dost naší hře pomohli. Souhlasím, že některé situace jsme si měli ve finální fázi lépe připravit, měli jsme dobré přechody, chyběl nám ale ten poslední krok. Byly situace ve vápně, kdy kdybychom dali lepší finální přihrávku, tak to mohlo být nebezpečné. I kvalita střelby byla horší, v ofenzivních situacích nám celkově chybělo více klidu,“ přibližuje trenér sešívaných.

Šance do odvety podle hlavního trenéra Slavie ovlivní stav terénu v Ibrox Parku. „Bude více vyhovovat soupeři. Na jejich způsob hry, který byl vidět i v prvním zápase, kdy se soustředí na obsazení středu, nechávají dvě křídla nahoře a mají jednodušší přechod, jim jejich hřiště sedí. Jedeme tam s tím, že oni mají na začátku postupový výsledek, my jedeme dát gól. Pokud se nám to podaří, situace se zase otočí. Rangers jsou velice silní v osobních soubojích, vrchem to moc nepůjde, bude to o nás, abychom dobře kombinovali a dostali se do jejich obrany. Bude to o tom, co nám trávník dovolí,“ tuší Jindřich Trpišovský.

Před zákrokem McGregora klobouk dolů

Rangers o víkendu nehrají ligové utkání a mají tak celý týden na regeneraci a přípravu na druhý vzájemný zápas. „Bude to pro ně bohužel velká výhoda. Zápas stál oba týmy strašně moc sil, byla v něm spousta soubojů a náběhů. I tak mladý hráč jako Patterson toho měl ke konci plné zuby a chytaly ho křeče. Není nic lepšího, než mít celý týden na to dát se dohromady. Nás čeká v neděli těžký zápas venku. Výhoda to pro ně určitě je, kdybychom si mohli vybrat, také bychom radši nehráli. Navíc může být i prodloužení, uvidíme. Pro nás je teď nejdůležitější zvládnout neděli, pak budeme mít čtyři dny na přípravu na čtvrtek,“ říká hlavní trenér.

Sešívaní v utkání se Skoty sice skórovali jako první, po půlhodině hry ale inkasovali nešťastný gól ze standardní situace. „Samozřejmě mě to mrzí. Pokud pominu ten tečovaný balon, který Ondra Kolář vytáhl ve druhém poločase, tak to bylo jejich jediné vážnější ohrožení brány. Ten míč měl navíc letěl úplně jinam, než před tím odrazem. Další věc byla, že soupeřův hráč byl sám před bránou. To je ale holt fotbal, v 90. minutě jsme skvěle kopli i zakončili standardku a nic z toho, na druhé straně míč odvrátíme a ten se nešťastně odrazí k soupeři. Jinak klobouk dolů před McGregorem, dlouho si nevybavuji žádný takový zákrok. Standardky holt šly proti nám, snad budeme mít příští týden více štěstí," doufá šéf střídačky Slavie a vrátil se i k inkasovanému gólu. 

„Byl bych radši, kdyby Ondra tu situaci řešil jinak, jeho zákrok v druhé půli byl ale zase skvělý, tam nás podržel. Kdybychom prohrávali 1:2, situace by byla ještě mnohem horší."

V odvetě se přes soupeře musíme dostat postupnou kombinací

Se standardními situacemi mají sešívaní na jaře problémy. „Obecně z nich teď dostáváme více gólů. Jsou to situace, jako třeba víkendový vlastní gól Tarase Kačaraby, kdy se míč nějak nešťastně odrazí, i když třeba Slovácko to udělalo skvěle, to bylo v podstatě nebránitelné. Buďto ale prohrajeme hlavu, nebo odraz míče jde do špatného prostoru, kde nejsme. Na druhou stranu, proti Rangers jsme měli tři obrovské šance ze standardky my, a nedali jsme je. Je pro mě těžké v tom něco hledat, někdy je to i souhra okolností, soupeřům to tam padá, viz situace s Baníkem, kdy byl Stronati v ofsajdu a my si dali vlastní gól,“ ví kouč Slavie.

V odvetě hrané za týden v Glasgow musí sešívaní nutně vstřelit branku. „Rangers jsou vzadu hodně silní v osobních soubojích, tam proti nim nemáme šanci. Musíme se přes ně dostat kombinací, což někdy svádí k nějaké zpětné přihrávce, když ale budeme míče nakopávat, nemáme šanci s nimi nic uhrát. Na to, jakou měli jejich hráči kvalitu a není jednoduché je ubránit, jsme je ze hry nepustili do vyložené příležitosti. O to více mě mrzí ten zbytečný gól,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

Další články