Zimní příprava mládežnických týmů | SK Slavia Praha
Více

Zimní příprava mládežnických týmů

Všechny mládežnické týmy od U6 po U19 se už naplno pustily do tréninkového procesu v novém roce. Jak vypadají jejich zimní přípravy a co na mládežníky z kraje roku čeká?

U19

Nejstarší dorostenecká kategorie pod vedením trenéra Milana Titěry se k prvnímu tréninku sešla 7. ledna na Xaverově. Na dorostence čeká společné soustředění s kategorií U16 v Nymburce od 11. ledna. První mistrovské utkání v roce 2022 je na programu 19. února. První tři utkání budou sešívaní předehrávat 28. – 30. kola České dorostenecké ligy U19.

11. – 16. ledna Soustředění Nymburk
22. ledna Greuther Fürth – Slavia 12:30, Fürth
29. ledna Slavia – Katovice 16:30, Xaverov
5. února Zaglebie Lubin – Slavia 15:00, Lubin
12. února Slavia – Ružomberok 12:30, Xaverov
19. února 28.kolo I.ČLD U19 Slavia – Zbrojovka Brno 11:00, Xaverov
26. února 29.kolo I.ČLD U19 Slavia – Sparta 11:00, Xaverov

„Všechny dorostenecké týmy včetně B-týmu začaly s přípravou hned první týden v lednu. V těch mladších kategoriích, U16 a U17 navazujeme metodikou z žákovských kategorií. U19 a náš B-tým se už blíží dospělému fotbalu, a proto se i v rámci jejich tréninkového procesu chceme přiblížit principům hry a skladbou tréninků dospělým týmům a A-týmu,“ říká šéftrenér dorostu Miroslav Beránek.

„B-tým započal zimní přípravu společně s U17 na soustředění v Nymburce, na ně teď navázaly společným kempem kategorie U19 a U16. Týmy budou mít řadu přípravných utkání. B-týmu začíná sezona až na začátku března, tak má dostatek času na přípravu. S trenérem Markem Jarolímem jsme si řekli, na které detaily teď zaměřit pozornost, a bude to hlavně o herních prvcích,“ dodává Beránek.

U17

Kategorie U17 pod vedením trenéra Karla Pitáka už má za sebou soustředění v Nymburce. K prvnímu tréninku se hráči sešli už 3. ledna na Xaverově. Soustředění pak absolvovali s B-týmem. První mistrovské utkání v roce 2022 je na programu 19. února. První tři utkání budou sešívaní předehrávat 28. – 30. kola České dorostenecké ligy U17.

6. – 11. ledna Soustředění Nymburk
15. ledna Slavia – Viktoria Žižkov “B“ 10:00, Eden
22. ledna Greuther Fürth – Slavia 15:00, Fürth
29. ledna Slavia – Vyšehrad 10:00, Eden
3. února Slavia – PFA “B“ 19:00, Eden
12. února Slavia – Ružomberok 14:45, Xaverov
16. února Slavia – Slovan Bratislava Xaverov
19. února 28. kolo I.ČLD U17 Slavia – Zbrojovka Brno 13:00, Xaverov
26. února 29. kolo I.ČLD U17 Slavia – Sparta 13:00, Xaverov

„Pro dorosty jsme volili přátelské zápasy převážně s dospělými týmy, protože chceme, aby si zvykali na dospělý fotbal. Za zmínku také určitě stojí to, že jsme v zimní pauze omladili kádry, a tudíž posunuli několik hráčů o kategorii výše. Naši odchovanci ve Vlašimi se už zapojují s A-týmem, několik hráčů z béčka odešlo do Vlašimi, a i na základě toho jsme mohli některé hráče posunout výš už teď. Jsem rád, a určitě bych za to chtěl také poděkovat, že se naši odchovanci dostávají do A-týmu, že naskakují do utkání a získávají tak cenné zkušenosti a teď odcestovali i na zimní soustředění. Věřím, že tomu tak bude i nadále pokračovat a budou dostávat víc a víc šancí. Vychováváme hráče tak, aby měli slávistické DNA a zároveň aby se individuálně zlepšovali,“ říká Beránek.

U16

Svěřenci trenéra Davida Střihavky odstartovali přípravu tréninkem 3. ledna v Satalicích, kde také stráví zbytek zimní přípravy. Soustředění v Nymburce čeká na kategorii U16 společné s U19 v rozmezí 11. – 16. ledna. První mistrovské utkání v roce 2022 mají sešívaní na programu 13. března proti Baníku Most.

11. – 16. ledna Soustředění Nymburk
22. ledna Jihlava – Slavia 15:00, Jihlava
29. ledna RB Salzburg – Slavia 14:00, Salzburg
12. února Baník Ostrava – Slavia Ostrava
16. února Slovan Bratislava – Slavia Xaverov
19. února Slavia – Jihlava 12:30, Satalice
6. března Slavia – Hradec Králové 16:15, Xaverov
13. března 16. kolo ČLD U17 A Baník Most – Slavia Most

„Všechny týmy mají k dispozici skvělé zázemí. Chtěl bych poděkovat vedení akademie za to, že se podařilo týmům takové podmínky domluvit. B-tým který trénuje dopoledne má k dispozici Xaverov, stejně tak jako U19, která trénuje odpoledne. U17 má k dispozici areál ČAFC Praha a U16 v Satalicích. V tomto je velký posun a opravdu bych za to chtěl poděkovat. Každý tým má k dispozici jednu celou solidní plochu pro trénink a může jí tak využít kompletně pro sebe,“ těší šéftrenéra.

„Snažím se vrátit do mládeže zkušenosti a poznatky, které jsem doposud nasbíral. Máme v mládeži skvělé trenéry, kteří mají velkou perspektivu. Marek Jarolím, Milan Titěra, který teď dostudoval profi licenci, Karel Piták i David Střihavka, kteří jsou na profi licenci přijatí. Podle mě to jsou všechno skvělí perspektivní trenéři a věřím tomu, že i je dokážeme posunout, stejně jako hráče, do vrcholového fotbalu. Zároveň chci motivovat hráče, aby se chtěli a dokázali zlepšovat, což je nejdůležitější aspekt. Věřím tomu, že v dohledné době bude mít Slavia v lize spoustu svých odchovanců se slávistickým DNA,“ říká šéftrenér dorostu Miroslav Beránek.

Žákovské kategorie U15 – U11

Všechny žákovské kategorie se k prvnímu tréninku sešly hned 3. ledna, aby započaly tréninkový proces v novém roce. Na žákovské kategorie čekají soustředění až první týdny v únoru.

Kategorie U15 pod vedením trenéra Roberta Barboríka stráví v Nymburce společně s kategorií U14 období od 1. do 6. února. Oba týmy v rámci soustředění odehrají přátelské utkání s Pardubicemi.

Mladší kategorie žáků U13 a U12 odcestují do Nymburka na šest dní 6. února. V rámci soustředění odehrají také přátelské utkání s Pardubicemi. Kategorii U11 soustředění nečeká.

Všechny žákovské kategorie čeká v zimních měsících několik přátelských utkání, ale také tuzemské i zahraniční turnaje.

„První týden byl z hlediska metodiky volný, kdy si mohli sami hráči vybrat tréninkovou náplň, od 10. ledna jsme už navázali na podzimní periodizaci tematických tréninků, čímž pokračujeme v nastavené metodice pro žákovské kategorie. V tomto týdnu se také všechny žákovské kategorie zúčastní laboratorního testování na FTVS, jehož přidanou hodnotou bude detailní měření v rámci biologického věku každého hráče. Všechny žákovské kategorie absolvují během prvních dvou měsíců v novém roce několik zahraničních konfrontací na té nejvyšší výkonnostní úrovni. Podíváme se například na Hertu Berlín, Rapid Vídeň, Lech Poznaň, dále se utkáme s týmu jako jsou RB Lipsko a RB Salzburg,“ komentuje začátek přípravy šéftrenér žáků Ondřej Jura.

„V rámci soustředění čeká na hráče terénní testování, které prověří jejich rychlostní schopnosti. Kategorie U11 na soustředění nepojede, bude se připravovat v domácích podmínkách a jako bonus se zúčastní špičkového halového zahraničního turnaje ve Štrasburku, kde se utkají s týmy jako je Barcelona, Juventus a další evropští giganti,“ dodává Jura.

Přípravkové kategorie U10 – U6

V kategorii přípravek navázali trenéři na tréninkový proces také hned 3. ledna. Soustředění na přípravkové kategorie nečeká. V rámci zimních měsíců budou nejmladší hráči slávistické akademie trénovat střídavě na umělé trávě a v tělocvičně. Všechny přípravkové kategorie odehrají během zimy jak přátelská utkání, tak se zúčastní několika tuzemských turnajů. 

„Po krátkém zimním odpočinku jsme se zase v přípravkách pustili do fotbalového maratonu. Velkou radost mám z nadšení, které vidím v očích kluků. Hrají a trénují s opravdovým zápalem a prakticky u všech vidíme pokroky. V přípravkách úplně nerozlišujeme, zda se jedná o zimní přípravu nebo hlavní část sezony. Děti trénují, zlepšují se, a to je pro nás důležité. Samozřejmě nemůžu zapomenout na naše trenéry a trenérky. Jsou to právě oni, kteří kluky fantasticky podporují, rozvíjejí a posouvají správným směrem, za to jim patří obrovský dík,“ říká šéftrenér přípravek Kryštof Herold.

„Chtěl bych zmínit projekt partnerských klubů v rámci kterého propojujeme vybrané kluby s naší akademií. Můžu také říct, že nyní velmi dobře funguje provázanost školiček pro nejmenší děti. Všechny školičky už se také v novém roce naplno rozjely. S partnerskými kluby se snažíme o hráčské a trenérské stáže a připravujeme další rozvoj projektu tak, abychom dostali Slavii ještě blíže k ostatním klubům a mohli jsme se zlepšovat všichni společně. Do jarních měsíců nás čeká opět hodně práce, ale my jsme na to připraveni a moc se na to těšíme,“ hlásí Herold.

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články