Zlaté míče a výstava k Brazílii exkluzivně v muzeu Slavie | SK Slavia Praha
Více

Zlaté míče a výstava k Brazílii exkluzivně v muzeu Slavie

Zlaté míče Josefa Masopusta a Pavla Nedvěda, fotbalový míč s podpisem Pelého nebo pohár a medaile ze stříbrného šampionátu v Chile. To a další artefakty budou k vidění na exkluzivní výstavě k zápasu Česko – Brazílie ve „Slavia Museum“ v Sinobo Stadium.

Výstava, kterou pořádá FAČR společně s SK Slavia Praha k mezistátnímu utkání ČR - Brazílie, bude slavnostně otevřena v sobotu 16. března za účasti fotbalových osobností a internacionálů, kteří se s brazilskými míčovými kouzelníky potkali přímo na hřišti. Brány muzea se veřejnosti otevřou ve 14 hodin.

„Utkání s Brazílií vnímáme jako celospolečenskou událost širšího významu a jsem tak rád, že můžeme v rámci takto chápané akce nabídnout ve spolupráci se Slavií fanouškům naprosto výjimečnou výstavu, jejíž ozdobou jsou nejen originály obou Zlatých míčů naší fotbalové historie. Celá instalace vznikla navíc v rekordně krátkém čase, za což bych chtěl poděkovat všem, kteří se na její realizaci, ať ze stany asociace nebo Slavie, podíleli,“ řekl předseda FAČR Martin Malík.

Od 16. do 31. března zaplní prostory muzea Slavie v Sinobo Stadium nejen unikátní fotbalové artefakty, ale také exponáty představující Brazílii z jiného než sportovního pohledu.

Fotbalová výstava mapuje mezistátní zápasy s Brazílií od mistrovství světa 1938 až po semifinále na Poháru konfederací FIFA v roce 1997 prostřednictvím textů, fotografií, nejrůznějších artefaktů, videí a rozhovorů s přímými účastníky.

Vrcholem výstavy jsou bezesporu originály Zlatých míčů, které získali Josef Masopust a Pavel Nedvěd. Fotbaloví fanoušci tak mají unikátní příležitost vidět tyto vzácné trofeje spolu na jednom místě.

Zlatý míč Pavla Nedvěda bude v muzeu Slavie k vidění zcela výjimečně, je totiž součástí stále expozice v muzeu Juventusu Turín, kde bývalý český reprezentační kapitán slavil své největší fotbalové úspěchy.

„Děkujeme prezidentovi Juventusu Turín Andreovi Agnellimu nejen za zapůjčení Zlatého míče, ale i za fotbalovou spolupráci mezi oběma kluby. Zároveň patří velké díky Pavlu Nedvědovi za krásné fotbalové gesto – zapůjčení Zlatého míče z klubového muzea Juventusu při příležitosti zápasu Česko – Brazílie, ale i za z jejich strany velkorysou fotbalovou spolupráci mezi oběma kluby. Nesmírně si vážíme tohoto fotbalového gesta a věříme, že si čeští fotbaloví fanoušci užijí naprosto unikátní příležitost vidět jediné dva české Zlaté míče v rámci jedné výstavy,“ uvedl předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Fotbalista století Josef Masopust si Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu kontinentu za rok 1962 vysloužil především za výkony na světovém šampionátu v Chile, kde českoslovenští fotbalisté hráli dvě utkání s budoucími mistry světa Brazilci. Josef Masopust byl autorem branky ve finále.

K vidění budou i další vzácné artefakty vztahující se k fotbalovým soubojům s Brazílií – míč s podpisem Pelého, pohár a medaile z MS v Chile 1962 a další.

Během konání výstavy proběhne v muzeu i řada doprovodných akcí včetně nejrůznějších besed a autogramiád.

Atraktivní výstavu k přátelskému mezistátnímu zápasu Česko – Brazílie (26. března od 20:45 v Sinobo Stadium) pořádají Fotbalová asociace České republiky a SK Slavia Praha. Výstava potrvá od 16. do 31. března. Otevřeno bude od 9:30 do 18 hodin (mimo zápasové a tréninkové dny). Vstupné je 150 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma. 

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články