Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

pondělí 1. 8. 1938

Slavia porazila doma Genovu a postoupila do finále STEP

1. srpna 1938 se hrála odveta semifinálového zápasu Středoevropského poháru s AC Genova. Slávisté ji vyhrála čtyři brankami Pepiho Bicana 4:0. Sestava: Bokšay – Černý, Daučík – Průcha, Nožíř, Kopecký – Horák, Šimůnek, Bican, Vojta Bradáč a Vytlačil. Trenérem byl Jan Reichardt. Hrdiny zápasu byli stření záložník Nožíř a střední útočník Bican. V 10. minutě padla první branka. Autor Bican, přihrával Bradáč. Ve 14. minutě padla druhá branka. Autor opět Bican, tentokrát skóroval po nádherné Nožířově akci. Ve 22. minutě Černý přivodil sotva uzdravenému Bertonimu dvojitou frakturu holeně. Italové začali běsnit a mstít se za zraněného spoluhráče. V 63. minutě padla první facka, Morselli si vyšlápl na Kopeckého, italští činovníci vběhli na hřiště a pořádek musela dělat policie. V 67. minutě padla třetí branka. Autorem byl Bican. Střílel Vytlačil, Agostini už padal na míč, ale Bican balónu v poslední chvíli udělil směr do opačného rohu branky. V 69. minutě padla druhá facka. Morselli dostal zálusk na Nožíře, který to však agresorovi ihned oplatil. Oba byli vyloučeni. V 78. minutě padla čtvrtá branka. Bican obdržel na středové čáře Horákovým přiklepnutím od Bradáče míč a prudkou střelou vmetl míč do šibenice. Vypjatý zápas sledovalo 33 000 diváků. Slavia si zajistila postup do finále Středoevropského poháru.

Více
středa 1. 8. 2007

Remíza v Žilině ve 2. předkole Ligy mistrů

1. srpna 2007 odehrála Slavia první utkání druhého předkola Ligy Mistrů UEFA M v Žilině. Zápas skončil bez branek. V typické pohárové bitvě vyprodaný stadion viděl řadu šancí, žádný z hráčů však nedokázal míč poslat do sítě. Svoji soutěžní premiéru si odbyl Vladimír Šmicer, který naskočil do druhého poločasu. Slavia dohrávala o deseti, když byl v závěru po druhé žluté kartě vyloučen Ante Aračič „Byl to pro nás těžký vstup do sezony, v prvním poločase jsme nebyli příliš odvážní směrem dopředu, navíc jsme ztráceli snadno míče na vlastní polovině, to pomáhalo Žilině získávat převahu,“ zhodnotil střetnutí trenér Slavie Karel Jarolím. „Po přestávce jsme vyztužili zálohu, měli jsme i nadějné situace, kdy jsme mohli skórovat, Vlčkovi ale chyběl v zakončení důraz. Výsledek je do odvetný ošidný, přestože je pro nás asi příznivější. O postupu se rozhodne v Praze,“ dodal náš kouč. Sestava: Vaniak – Dřížďal, Brabec, Šourek, Aračič – Krajčík, Kalivoda (88. Suchý), Tavares, Janda (61. Šmicer) - Šenkeřík (46. Švec), Vlček.

Více
pátek 1. 8. 1902

Narodil se útočník Josef Čapek

1. srpna 1902 se narodil útočník s vynikající technikou Josef Čapek (na fotografii vpravo). Se Slavií byl mistrem ligy 1925 a v jejím týmu vytvořil nezapomenutelné vnitřní útočné trio Štapl –Vaník – Čapek, později hrál mezi Silným a Pučem. V prvním mužstvu Slavie odehrál celkem 256 zápasů. Svoji kariéru zahájil ve Viktorii Žižkov (1914 – 1915), poté pokračoval ve Slavii (1915 – 1927) a končil v SK Kladno (1927 – 1931). Konec jeho aktivní kariéry uspíšila komplikovaná zlomenina nohy. Josef Čapek zemřel 5. května 1983.

Více