Prohra v 300. derby, konec neporazitelnosti | SK Slavia Praha
Více

Prohra v 300. derby, konec neporazitelnosti

1:0
(1:0)
10. kolo, 3. 10. 2021, Generali Česká pojišťovna Arena
10. kolo, 3. 10. 2021, Generali Česká pojišťovna Arena
AC Sparta Praha - SK Slavia Praha
Sešívaní v 300. ligovém derby podlehli na Letné Spartě 0:1, zápas dohrávali bez vyloučeného Aihama Ousoua, který na konci první půle obdržel druhou žlutou kartu. Po 54 utkáních skončila výjimečná série slávistické ligové neporazitelnosti.

Jindřich Trpišovský na hrot útoku postavil Jana Kuchtu, do branky Aleše Mandouse. Stoperskou dvojici stejně jako při utkání Evropské konferenční ligy s Feyenoordem utvořili Aiham Ousou s Tomášem Holešem. Ondřej Lingr nahradil v základní sestavě Nicolae Stancia.

Do první šance se na vyprodané Letné dostali slávisté, přihrávku Ondřeje Lingra po autovém vhazování domácí odvrátili. Střílený centr Lukáše Masopusta přeletěl hlavy nabíhajících spoluhráčů. V 7. minutě Aiham Ousou zpětnou hlavičkou zády k brance vylekal Aleše Mandouse, gólman Slavie ale balon dostihl a lapil do rukavic.

Po tvrdém zákroku Pavelky byl ošetřen Ondřej Lingr, naštěstí mohl dál pokračovat. Ve 14. minutě se do šance přes tři protihráče probil Jan Kuchta, z úhlu trefil Nitovu hruď. Ondřej Lingr z dorážky halfvolejem minul.

Po dvaceti minutách hry se povedeným slalomem v pokutovém území prezentoval Petr Ševčík, jeho rána k Nitovi nedoputovala. Ve 28. minutě signál domácích z volného přímého kopu vyústil ve střílený centr Haraslína, Tomáš Holeš na zadní tyči zvládl odvrátit. Proti sólu Peška a jeho střele pravačkou vytáhl Aleš Mandous na brankové čáře reflexivní zákrok!

Pět minut před koncem prvního poločasu Aiham Ousou srazil metr před velkým vápnem Haraslína a po druhé žluté kartě byl vyloučen. Následný volný přímý kop faulovaný hráč proměnil, Aleš Mandous na tečovaný míč nemohl reagovat – 1:0. Krátce nato Mandous uchránil sešívané od druhého inkasování, obětavě skočil pod nohy Minčeva a balon na poslední chvíli vyrazil do bezpečí.

Slávisté odešli do kabin s jednobrankovou ztrátou, navíc oslabeni o jednoho hráče. Jindřich Trpišovský a jeho trenérský tým zareagovali přeskupením řad, Lukáš Masopust se posunul na stopera, Daniel Samek přepustil své místo Nicolae Stanciovi. Ve 46. minutě pálil Haraslín, Aleš Mandous byl opět na správném místě. Po halfvoleji Nicolae Stancia Nita vyrážel na roh. Se zakončením Peška neměl Aleš Mandous žádný problém.

Po hodině hry závar před brankou červenobílých vyřešil Lukáš Masopust, následný rohový kop po několika odrazech doskákal až do náruče Aleše Mandouse. V 62. minutě nastoupil Srdjan Plavšić, dobojováno měl Jan Kuchta. Hlavičku Alexandera Baha zablokovala domácí obrana, v té době už byl na hřišti i vystřídavší Peter Olayinka, který nahradil Ondřeje Lingra.

Na závěrečných třináct minut vyslal Jindřich Trpišovský do boje Michaela Krmenčíka s Ibrahimem Traorém. Střela Pavelky rozvlnila boční síť.

Na vyrovnání sešívaní navzdory několika slibným situacím nedosáhli, nejblíže gólu byl hlavičkující Michael Krmenčík. V 10. kole FORTUNA:LIGY prohráli na Letné 0:1. Další utkání čeká výběr Jindřicha Trpišovského v sobotu 16. října, ligu na týden přerušuje reprezentační přestávka, do Edenu přijede Liberec. 

1:0

Sestavy

AC Sparta Praha

Nita – Wiesner, Panák, Čelůstka, Hancko – Pavelka (C), Sáček – Pešek, Hložek (89. Pulkrab), Haraslín (72. Poldar) – Minčev (65. Dočkal)

SK Slavia Praha

Mandous – Masopust (77. Traoré), Ousou, Holeš, Bořil (C) – Ševčík, Samek (46. Stanciu) – Bah, Lingr (65. Olayinka), Schranz (77. Krmenčík) – Kuchta (62. Plavšić)

Detaily utkání

Branky
43. Haraslín
Diváci
17093
Žluté karty
Pavelka, Dočkal, Nita - Ousou, Kuchta, Krmenčík, Bah
Červené karty
Ousou (41.)
Rozhodčí
Berka – Hájek, Kříž

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články