Výhra nad Jabloncem, Lingr dal dva góly | SK Slavia Praha
Více

Výhra nad Jabloncem, Lingr dal dva góly

5:0
(3:0)
15. kolo, 21. 11. 2021, Eden Aréna
15. kolo, 21. 11. 2021, Eden Aréna
SK Slavia Praha - FK Jablonec
Slávisté v 15. kole FORTUNA:LIGY porazili na domácím hřišti Jablonec 5:0. Na střeleckou listinu se zapsali v průběhu prvního poločasu Peter Olayinka, Jan Kuchta a Alexander Bah, po pauze pálil dvakrát Ondřej Lingr. Výborným výkonem se prezentoval i Nicolae Stanciu, který gólové akce rozjížděl.

Díky víkendovým ztrátám nejbližších soupeřů navýšili sešívaní vedení v tabulce na tři body a naladili se na čtvrteční souboj v Evropské konferenční lize proti Feyenoordu Rotterdam, lídrovi základní skupiny E.

Jindřich Trpišovský udělal oproti poslednímu ligovému utkání s Pardubicemi dvě změny. Na levé straně zálohy nastoupil Peter Olayinka místo Srdjana Plavšiće, v útoku se představil Jan Kuchta, který dostal přednost před Michaelem Krmenčíkem. Na lavičku se po absenci vrátil Ivan Schranz, branku opět hájil Aleš Mandous, který držel sérii čtyř soutěžních zápasů v řadě bez inkasovaného gólu.

Nedělní soupeř byl posledním týmem, který v Edenu dokázal v rámci domácí soutěže zvítězit. Stalo se tak v červenci 2018, jednu branku soupeře tehdy vstřelil Tomáš Holeš, Lukáš Masopust zaznamenal asistenci.

Do první vážnější situace se dostali slávisté, při střele či spíše stříleném centru Jakuba Hromady pomohla Hanušovi levá tyč. Následná rána Petera Olayinky ve 3. minutě byla sražena na roh, po jeho rozehrání hlavičkoval aktivní Jakub Hromada nad branku. O tři minuty později si Pilař navedl míč na pravačku a zacílil k tyči. Aleš Mandous byl na zemi včas a konečky prstů balon vytěsnil na roh. Důležitý zákrok!

Ve 13. minutě pálil z ostrého úhlu po krásné narážečce s Janem Kuchtou Nicolae Stanciu, míč se mezi tři tyče nevešel, prosvištěl nad břevnem. O pár desítek vteřin později už se domácí radovali! Střílený přízemní centr Oscara z levé strany doklepl do sítě Peter Olayinka, brankář Hanuš byl bezmocný. Gólovou akci rozjel výborným pasem za obranu Nicolae Stanciu – 1:0.

Nigerijský záložník zaznamenal svou čtvrtou trefu v sezoně, všechny zásahy nasbíral za posledních šest ligových kol. Ve 23. minutě zkoušel střelecké štěstí Lukáš Masopust, obrana Jablonce jeho ránu zblokovala. Další pokus reprezentačního záložníka, tentokrát levačkou, mířil vysoko nad. Po půl hodině hry zahrozili hosté, střela Housky byla nepřesná a Aleš Mandous mohl zůstat klidný.

Dvoubrankové vedení zajistil Slavii nejlepší střelec uplynulého ročníku FORTUNA:LIGY. Jan Kuchta převzal nádherný pas od Nicolae Stancia z poloviny hřiště, obhodil si Hanuše a do prázdné branky skóroval letos v lize už posedmé – 2:0. Více branek než Kuchta má jen plzeňský Jean-David Beauguel.

Ještě hůře pro hosty bylo ve 40. minutě, ránu Petera Olayinka ještě Hanuš zlikvidoval, na hlavičku Alexandera Baha po centru Tomáše Holeše k pravé tyči byl ale krátký – 3:0. Stejným výsledkem první půle skončila, povedený průnik Petera Olayinky zhatila finální fáze.

Druhý poločas začal standardní situací domácích, Alexander Bah po rozehrávce nakrátko od Nicolae Stancia branku přestřelil. Zpětnou přihrávku Pilaře po dlouhé kličce Aleši Mandousovi odvrátil do bezpečí Taras Kačaraba. V 56. minutě sáhl Jindřich Trpišovský a jeho tým k dvojitému střídání, odpracováno měli Lukáš Masopust a Jakub Hromada, jejich místa zaujali Ondřej Lingr a Mads Emil Madsen.

Po hodině hry Čvančara z těsné blízkosti minul, Pilařova hlavička po rohovém kopu letěla nad. Dvacet minut před koncem zamířil na hřiště Michael Krmenčík s Ivanem Schranzem, kteří nahradili Jana Kuchtu s Peterem Olayinkou. Centr Tomáše Holeše skončil v Hanušově náručí.

V 77. minutě to bylo o čtyři branky! Michael Krmenčík sklepl centrovaný míč Oscara přímo do běhu Ondřeje Lingra, který z voleje nekompromisně pravačkou propálil Hanuše – 4:0. Záložník sešívaných navázal na svou produktivitu ze zápasu s Pardubicemi, které sestřelil z pozice střídajícího hráče dvěma góly. Na posledních pár minut naskočil do zápasu také Ibrahim Traoré, který vystřídal Tarase Kačarabu.

Tečku za utkáním udělal ve fantastické formě hrající Ondřej Lingr, který hlavičkou v nastaveném čase překonal Hanuše a dotáhl se sedmým gólem na Jana Kuchtu. Jablonecký gólman si na míč sáhl, v cestě do sítě mu ale zabránit nedokázal – 5:0.

Žádný další zajímavý moment už utkání nenabídlo, slávisté porazili Jablonec 5:0, v čele tabulky mají tříbodový náskok na Slovácko a Plzeň.

Další domácí duel čeká výběr Jindřicha Trpišovského už ve čtvrtek, do Edenu přijede v rámci 5. kola základní skupiny Evropské konferenční ligy Feyenoord Rotterdam. Na ligové trávníky sešívaní vyběhnou v neděli, kdy přivítají Teplice. 

5:0

Sestavy

SK Slavia Praha

Mandous – Bah, Ousou, Kačaraba (83. Traoré), Oscar – Holeš, Hromada (56. Madsen) – Masopust (56. Lingr), Stanciu (C), Olayinka (71. Schranz) – Kuchta (71. Krmenčík)

FK Jablonec

Hanuš – Libor Holík, V. Kubista, Surzyn, Krob – Hübschman (C) – Pleštil (65. Vaníček), Houska, Považanec (65. Smejkal), Pilař (83. Nešpor) – Čvančara (65. Doležal)

Detaily utkání

Branky
15. Olayinka, 34. Kuchta, 40. Bah, 77. a 90. Lingr
Diváci
10145
Žluté karty
Oscar - Čvančara
Rozhodčí
Černý – Hrabovský, Antoníček

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články