Dělba bodů po velkém dramatu v Ostravě | SK Slavia Praha
Více

Dělba bodů po velkém dramatu v Ostravě

3:3
(0:2)
19. kolo, 19. 12. 2021, Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích
19. kolo, 19. 12. 2021, Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích
FC Baník Ostrava - SK Slavia Praha
Sešívaní o půli vedli pohodlně 2:0. Strhující druhá půle však přinesla dvě červené karty pro Slavii, obrat Baníku, vyrovnání slávistů, chycenou penaltu Aleše Mandouse a v nastavení nakonec dělbu bodů za výsledek 3:3.

V posledním kole kalendářního roku 2021 čekal na sešívané výjezd na půdu průběžně pátého celku FORTUNA:LIGY, Baníku Ostrava. Trenér Jindřich Trpišovský dal při této příležitosti od úvodu šanci na hrotu Ivanu Schranzovi ze stran podporovaným Peterem Olayinkou a Lukášem Masopustem. Zálohu pak utvořila trojice Nicolae Stanciu, Tomáš Holeš a Daniel Samek. Obranná řada pak vzhledem k absencím nastoupila v už téměř tradičním složení.

Na první větší příležitost nemuseli hosté, kteří pro 19. kolo vyměnili tradiční červenobílou kombinaci dresů za světle modrou, dlouho čekat. Alexandr Bah zakroutil míč z levé strany do vápna, kde se do vzduchu vyšrouboval nejvýše Lukáš Masopust. Hlavičku směroval chytře do spodní části brány, Budinský jeho záměr ale přečetl a byl rychle na zemi, kde si míč pohlídal.

V 17. minutě se musel na druhé straně předvést Aleš Mandous, který povedeným zákrokem kryl prudkou střelu Ndefeho zpoza vápna. Jako první se ale radovali slávisté. Výborně hrající Aiham Ousou perfektním pasem za obranu na 50 metrů vybídl k úniku Petera Olayinku, který si skvěle načasoval náběh a utekl po pravé straně dotírající obraně. Následně vybídl přesně na penaltu sbíhajícího Ivana Schranze, a ten Slavii střelou mezi nohy Budinského poslal ve 24. minutě do vedení – 1:0 pro sešívané!

Uplynulo pouhých pět minut a skóre se měnilo podruhé. Nicolae Stanciu nejdříve neuspěl s rohovým kopem, míč se mu ale obratem na kopačky vrátil. Skrytou přihrávkou pod sebe našel na levém kraji vápna osamoceného Daniela Samka, ten si míč zpracoval, rozhlédl se a poslal přesnou střeleckou pozvánku k nohám Tomáše Holeše. Český reprezentant se nerozpakoval a technickou střelou levačkou poslal míč o tyč do sítě – 2:0!

Zatímco první půle byla jednoznačnou záležitostí, ta druhá začala přesně opačně a přinesla zápletku, jakou o přestávce čekal asi málokdo. Trenéři Baníku Ostrava si připravili o půli trojité střídání a jeden z příchozích, Ladislav Almási, se ihned prosadil. Ve 47. minutě si totiž naskočil na centr Klímy a obloučkem na zadní tyč hlavou ukončil neprůstřelnost Aleše Mandouse – 2:1. Tato unikátní série se zastavila na 724 minutách bez inkasovaného ligového gólu. Aleš Mandous se tak v historických tabulkách dostal až na 4. místo. Před ním zůstali pouze Jaromír Blažek, Ondřej Kolář a Petr Čech s 903 minutami.

Jakoby toho nebylo málo, o pouhé tři minuty později viděl druhou žlutou kartu, kterou později VAR přehodnotil dokonce na přímou červenou kartu, Oscar Dorley. Místo poklidného druhého poločasu pro vedoucího lídra tabulky, tak bylo během několika málo desítek sekund narýsováno na velmi dramatickou druhou pětačtyřicetiminutovku.

Ačkoliv se slávistům podařilo díky střídáním hru stabilizovat, více drželi balon a začali se postupem času dokonce dostávat opět i k šancím na polovině soupeře, byli to Ostravané, kteří opět udeřili. A stejně jako v případě prvního gólu domácích, Aleš Mandous byl opět bez šance. V 70. minutě využil Kaloč kousku volného prostoru, zkusil vší silou ze střední vzdálenosti své štěstí a ke smůle slávistů míč nasměroval přesně do pravé šibenice – 2:2.

Oslabení slávisté odolávali statečně ofenzivnímu náporu domácích, v 82. minutě ale šance na zisk bodů pro sešívané výrazně klesly. Jan Kuchta zastoupil na brankové čáře po hlavičce Almásiho Aleše Mandouse, protože se ale jednalo o zastoupení nedovolené, rukou, rozhodčí poslal sešívané do devíti a nařídil penaltu. I když Aleš Mandous přečetl záměr Almásiho, na střelu k levé tyči nedosáhl a Baník šel vedení.

Ani v devíti hráčích to však slávisté nezabalili! Při útočném výletu na půlku soupeře byl před vápnem faulován Taras Kačaraba a sešívaní dostali ojedinělou příležitost ke skórování. V nacvičené situaci posunul míč Ondřej Lingr Tomáši Holešovi a ten rozpoutal v 88. minutě radost mezi sešívanými přesnou přízemní střelou k tyči – opět srovnáno 3:3!

Když už to vypadalo, že si týmy v poklidu body rozdělí, drama pokračovalo. Ve třetí minutě nastavení vlétl do vápna ostravský Sor a po faulu Aihama Ousoua dostal Baník možnost druhého pokutového kopu. Aleš Mandous byl ale tentokrát tím úspěšnějším, nedovolil Almásimu hattrick a pečetil remízový výsledek zápasu velkých zvratů a dramatických situací.

Slávisté v Ostravě bodově klopýtli poprvé od konce října, kdy remizovali na půdě Českých Budějovic. Na čele FORTUNA:LIGY tak přezimují s nejtěsnějším jednobodovým náskokem na Plzeň a tříbodovým náskokem na Spartu. Další kolo čeká sešívané po zimní pauze 5. února, kdy v Edenu přivítají Karvinou.

3:3

Sestavy

FC Baník Ostrava

Budinský – Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman – Kaloč, Tetour (76. Budínský) – de Azevedo (46. Almási), Kuzmanović (46. Sor), Buchta (46. Juroška) – Klíma

SK Slavia Praha

Mandous – Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar – Samek (63. Kuchta), Holeš – Masopust, Stanciu (67. Traoré), Olayinka (71. Plavšić) – Schranz (67. Lingr)

Detaily utkání

Branky
23. Schranz, 29. a 88. Holeš – 47. Almási, 82. Almási (pen.), 70. Kaloč
Diváci
1000
Žluté karty
Oscar, Masopust – Svozil, Klíma
Červené karty
51. Oscar, 81. Kuchta
Rozhodčí
Černý – Nádvorník, Vodrážka

Aktuálně

Z prvního místa do nadstavby

18. 4. 2024
Fotbalistky Slavie zakončily základní části 1. ligy žen, kde ve čtrnácti zápasech nepoznaly hořkost porážky a suverénně vedou tabulku s náskokem sedmi bodů. V úvodním zápase nadstavbové části v sobotu 20. dubna od 14:00 v Horních Měcholupech vyzvou Liberec.

U17 porazila Spartu a upevnila si vedení v lize

17. 4. 2024
Mladší dorostenci si po skvělém prvním poločase vybudovali dvoubrankový náskok. O oba góly se postaral Lucas Németh. Ve druhém dějství si sešívaní vedení pohlídali, získali důležité vítězství a pokračují v čele dorostenecké ligy.

U19 podlehla v derby Spartě 0:2

17. 4. 2024
Slávisté hráli přes šedesát minut v deseti. Dorostenci i tak srdnatě bojovali a tlačili svého soupeře. Sparta potvrdila vítězství druhým gólem po přestávce. Mládežníci U19 tak podlehli v derby 0:2.

Další články