První ligová trefa Usora a výhra v Jablonci | SK Slavia Praha
Více

První ligová trefa Usora a výhra v Jablonci

2:3
(0:1)
3. kolo, 14. 8. 2022, Střelnice (Jablonec)
3. kolo, 14. 8. 2022, Střelnice (Jablonec)
FK Jablonec - SK Slavia Praha
Slávisté ve 3. kole FORTUNA:LIGY zvítězili v Jablonci 3:2. Premiérový zásah ve FORTUNA:LIZE si připsal Moses Usor, domácí hráli od 6. minuty bez vyloučeného Surzyna.

Lukáš Masopust nastoupil v základní sestavě poprvé od 20. března, premiérový letošní start od první minuty čekal i na Matěje Juráska. S kapitánskou páskou vedl tým Stanislav Tecl, který se prosadil v posledním vzájemném duelu. V předposledním kole základní části 17. dubna na Střelnici vstřelil vítězný gól při výhře 2:1.

Slávisté chtěli natáhnout výbornou bilanci s Jabloncem, z posledních devíti zápasů osmkrát zvítězili a jednou remizovali s celkovým skóre 26:3.

Do první šance se dostali domácí hráči, ve 3. minutě Aleš Mandous výborně zmenšil střelecký úhel Jovovićovi a balon vytěsnil na roh. Kratochvíl z velké dálky střílel mimo. V 6. minutě pláchl jabloneckým Moses Usor, jeho přihrávku na osamoceného Schranze zastavil z pozice posledního hráče Surzyn rukou a byl vyloučen. K exekuci volného přímého kopu se postavil Usor a nádherně levačkou přes zeď vstřelil svůj premiérový ligový gól – 0:1. První soutěžní trefu v sešívaném si připsal ve Fortuna Areně proti Panathinaikosu, kdy dorazil střelu Ewertona a pojistil vítězství 2:0.

Po čtvrthodině hry mohl zvýšit náskok Slavie Stanislav Tecl, po vysunutí Usora a zpětné přihrávce Ivana Schranze pálil do připraveného Hanuše. Gólman Severočechů podržel své spoluhráče i proti zakončení Tiéhiho, do Ševčíkovy rány lehl na poslední chvíli Heidenreich. Proti dělovce Usora předvedl Hanuš další dobrý zákrok, nigerijský mladík musel být následně ošetřen, v utkání mohl po chvíli pokračovat. Sejkově zakončení chyběla razance a Aleš Mandous míč bez problémů ukryl do rukavic.

Sedm minut před koncem prvního poločasu byl u rohového praporku faulován Matěj Jurásek, následnou standardní situaci rozehrál Moses Usor, Ivanu Schranzovi ale střela nesedla ideálně a skončila na bloku. Masopustův halfvolej pokryl Hanuš, ve druhé nastavené minutě prošel Matěj Jurásek přes trojici bránících hráčů a Hanuš musel reflexivně boxovat na roh. Krásná individuální akce! Po prvním poločasu vedli sešívaní Usorovou zásluhou 1:0.

Do druhého poločasu trenérský tým Jindřicha Trpišovského dvakrát střídal, zdravotní důvody vyřadily Usora a Schranze, jejich místa zaujali Ibrahim Traoré a Daniel Šmiga. Druhý jmenovaný nastoupil do svého druhého soutěžního utkání v dresu Slavie, svou premiéru si odbyl 10. dubna doma s Pardubicemi.

Rány Šmigy a Ševčíka ve 48. minutě skončily na bloku, sešívané to ale dlouho mrzet nemuselo. Centr Ibrahima Traorého z levé strany hřiště tečoval o tři minuty později hlavou Šulc, brankář Hanuš jej srazil na tyč a balon od jeho zad doputoval za brankovou čáru – 0:2.

V 55. minutě Jablonec snížil, volný přímý kop s přispěním břevna proměnil Polidar – 1:2. Po hodině hry odešel v doprovodu fyzioterapeutů ze hřiště Taras Kačaraba a nahradil jej Tomáš Holeš. V 63. minutě si slávisté vzali dvougólový náskok zpět, střelu Petra Ševčíka ještě domácí obránci zablokovali, pohotový Ibrahim Traoré ale balon dorazil do sítě – 1:3.

Ševčík následně střídal, z tréninkové soupravy se vysvlékl Jakub Hromada. V 73. minutě Jablonec podruhé snížil, do rány Šulce nastavil nohu Chramosta – 2:3. Srážku Jakuba Hromady s Hübschmanem hlavní rozhodčí Szikszay přešel a pokutový kop neodpískal. Traorého hlavička nebyla přesné a pokus Stanislava Tecla skončil v Hanušových rukavicích. V 85. minutě musel Aleš Mandous daleko ze své branky, aby byl u míče rychleji než Šulc.

O čtyři minuty později velký závar před slávistickou brankou skončil po rohovém kopu Kubistovým zakončením z otočky vedle pravé Mandousovy tyče. V 94. minutě Kratochvíl z vlastní poloviny hřiště vyslal dalekonosný pokus, který se snesl těsně mimo.

Sešívaní své vedení uhájili a zvítězili 3:2. Další zápas odehrají svěřenci Jindřicha Trpišovského ve čtvrtek v Polsku v rámci play off o základní skupinu Evropské konferenční ligy proti Rakówu Čenstochová. Na ligové trávníky se vrátí v neděli ve Fortuna Areně od 19:00 proti Pardubicím.

2:3

Sestavy

FK Jablonec

Hanuš – Surzyn, Hübschman (C), Heidenreich, Polidar – Šulc (87. Malínský), Kratochvíl, Považanec, Houska (72. Kubista), Jovović (66. Černák) – Sejk (66. Chramosta)

SK Slavia Praha

Mandous – Masopust (78. Olayinka), Kačaraba (59. Holeš), Santos, D. Jurásek – Usor (46. Šmiga), Ševčík (64. Hromada), Tiéhi, M. Jurásek – Tecl (C), Schranz (46. Traoré)

Detaily utkání

Branky
55. Polidar, 73. Chramosta - 8. Usor, 51. Hanuš (vl.), 61. Traoré
Diváci
5238
Žluté karty
Jovović, Sejk - Schranz, Mandous
Červené karty
6. Surzyn
Rozhodčí
Szikszay – Mokrusch, Váňa

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články