EUFORIE v Edenu! Slávisté ve 304. derby dominovali | SK Slavia Praha
Více

EUFORIE v Edenu! Slávisté ve 304. derby dominovali

4:0
(4:0)
13. kolo, 23. 10. 2022, Fortuna Arena
13. kolo, 23. 10. 2022, Fortuna Arena
SK Slavia Praha - AC Sparta Praha
Sešívaní před 19 370 fanoušky porazili ve 13. kole FORTUNA:LIGY rivala z Letné 4:0 a zaznamenali tak nejvyšší výhru v derby v samostatné historii české ligy. O branky se už v první půli postarali Jurečka, Hromada, Masopust a Olayinka.

Sešívané čekal v rámci 13. kola FORTUNA:LIGY zápas podzimu – derby pražských „S“ s pořadovým číslem 304. Oproti poslednímu ligovému utkání provedl trenérský štáb dvě změny v sestavě, na brankářském postu toužil po prodloužení neporazitelnosti v zápasech s odvěkým rivalem Ondřej Kolář.

Zápas začal velmi zostra, Daněk zajel do Petera Olayinky a první žlutá karta tak na sebe nenechala dlouho čekat. Sešívaní na půlce vybojovali míč, který Oscar pohotově prodloužil a Vitíkovu následnou malou domů pohotově vystihl Václav Jurečka a přízemní ranou k pravé tyči poslal slávisty v 5. minutě do vedení – 1:0!

O několik okamžiků později bylo v Edenu ještě veseleji. Ve 12. minutě si odražený balon na hranici vápna našel Jakub Hromada nekompromisním projektilem, který umístil k levé tyči, nedal brankáři soupeře šanci – 2:0!

Slávisté pokračovali v tlaku, který přinesl i třetí branku, tu ale sudí Zelinka pro útočný faul Petera Olayinky neuznal. V další skvělé příležitosti se po stříleném centru Davida Juráska ocitl Václav Jurečka, který nasměroval míč jen kousek vedle levé tyče.

Ve 28. minutě se po hrubce letenských zjevil sám před bránou David Douděra, ani přes rychlou reakci ale nedokázal přesně zavěsit. Orientace Lukáše Masopusta už ale byla bezchybná a levačka taktéž. Po půl hodině tak sešívaní zasadili letenským třetí úder a Eden se propadl bezpodmínečné euforii – 3:0!

Soupeř poprvé zahrozil až po zblokované střele z levé strany, kterou reflexivní zákrokem vytáhl Ondřej Kolář na roh. Sešívaní fotbalisty z druhého břehu dobře dostupovali a zajištěnou defenzivou eliminovali jakékoli náznaky útočných snah.

Byli to naopak domácí, kteří ve 44. minutě znovu zahrozili. Hlavička Tarase Kačaraby prolétla jen těsně nad. Rozhodčí už se chystal ukončit první dějství, když si přihrávku Václava Jurečky našel Peter Olayinka, který i přes teč jednoho z obránců rozvlnil síť pod jižní tribunou počtvrté – 4:0!

Do druhé půle nastoupili sešívaní beze změny a to i v herním pojetí. V dobré pozici se ocitl na hranici velkého vápna Oscar, jeho pokus ale další zvýšení nepřinesl.

V 58. minutě se po centru Davida Juráska zavěsil do vzduchu Lukáš Masopust a hlavičku umístil jen pár centimetrů vedle pravé tyče.

Slávisté kontrolovali průběh utkání z nepropustné obrany, ojedinělé centry s jistotou odvracela stoperská dvojice Ousou – Kačaraba. Občerstvit pravou stranu hřiště přišel po 66. minutách Moses Usor, který za potlesku tribun vystřídal Davida Douděru.

Trenér Trpišovský následně přichystal další dvě změny, úspěšné střelce Hromadu a Jurečku nahradil Tecl s Tiéhim. Utkání postupně ztrácelo tempo, domácí ale zbývající minuty s přehledem kontrolovali.

Poslední dvě střídání přišla až na samotném konci, do hry se zapojili Ewerton a Ondřej Kričfaluši. Nic dalšího už se v utkání nestalo a Slavia tak vyhrála derby nejvyšším rozdílem v historii samostatné české ligy.

Další zápas čeká sešívané v Kosovu, kde od 21:00 vyzvou v Konferenční lize FC Ballkani.

4:0

Sestavy

SK Slavia Praha

Kolář – Jurásek D., Ousou, Kačaraba, Douděra (67. Usor) – Hromada (74. Tiéhi), Oscar (85. Kričfaluši) – Masopust, Olayinka, Lingr (85. Ewerton) – Jurečka (74. Tecl)

AC Sparta Praha

M. Kovář – Wiesner (39. Minchev), Mejdr, Vitík, Sörensen – Höjer, Daněk (39. Karabec) – Pavelka, Sadílek (60. Zelený), Haraslín (60. Čvančara) – Kuchta (74. Sáček)

Detaily utkání

Branky
5. Jurečka, 12. Hromada, 30. Masopust, 45. Olayinka
Diváci
19370
Žluté karty
Tiéhi, Olayinka - Daněk, Minchev, Mejdr
Rozhodčí
Zelinka – Nádvorník, Paták

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články