Panathinaikos poražen! Rozhodli Schranz a Usor | SK Slavia Praha
Více

Panathinaikos poražen! Rozhodli Schranz a Usor

2:0
(1:0)
3. předkolo, 4. 8. 2022, Fortuna Arena
3. předkolo, 4. 8. 2022, Fortuna Arena
SK Slavia Praha - FC Panathinaikos
Slávisté v úvodním zápase 3. předkola Evropské konferenční ligy porazili Panathinaikos Athény 2:0. Vítěznou branku vstřelil v nastavení prvního poločasu Ivan Schranz, po pauze přidal druhý zásah Moses Usor. Oba týmy dohrávaly v deseti, odveta je na programu za týden v Athénách.

Trenérský tým udělal v sestavě oproti nedělnímu zápasu s Hradcem tři změny. Ivan Schranz nahradil na pravé straně zálohy Mosese Usora, Peter Olayinka vystřídal na levé straně Ewertona a na hrotu nastoupil místo Václava Jurečky Ondřej Lingr.

Sešívaní proti dvacetinásobnému šampionu řecké ligy toužili navázat na výbornou domácí bilanci v Evropě, z uplynulých devíti střetnutí prohráli pouze jedno (6-2-1) a v šesti z nich vstřelili více než 1,5 gólu.

Do prvního náznaku šance se ve Fortuna Areně dostali domácí, centr Davida Douděry v 7. minutě krotil nadvakrát v rukavicích brankář Brignoli. V té době už měl za sebou nepříjemnou chvilku kapitán Panathinaikosu Kourbelis, který musel být ošetřován, v utkání ale dál pokračoval. Zákrok na Douděru na hranici velkého vápna rozhodčí jako faul neposoudili, hlavička Ibrahima Traorého po pasu Petera Olayinku se snesla mimo levou tyč. Na druhé straně hřiště si obdobně počínal Cerin, při jeho hlavičkovém pokusu zůstal Aleš Mandous bez práce.

Po dvaceti minutách hry centroval z pravé strany opět aktivní David Douděra, tísněný Ondřej Lingr míč mezi tři tyče usměrnit nedokázal. Pohledná kombinace Schranze s Holešem vyústila v rohový kop, jeho exekuce se ujal Christ Tiéhi, snažení slávistů ukončil útočný faul. Ve 28. minutě Mandous vyboxoval Palaciosovu ránu a připsal si první úspěšný zákrok, záložník athénského celku pak viděl i první žlutou kartu zápasu, obdržel ji za skluz na Tiéhiho.

Ve 39. minutě zkusil z velké dálky štěstí Ivan Schranz, jeho rána proletěla nad břevnem. O minutu později byl za nafilmovaný pád v pokutovém území vyloučen po druhé žluté kartě Palacios a slávisty čekala dlouhá hra v početní výhodě. Dělovka Eduardo Santose nebyla přesná, Lingrovu střelu pravačkou z hranice velkého vápna ukryl Brignoli v náručí. V nastavení prvního poločasu měl obrovskou příležitost poslat Slavii do vedení znovu Lingr, brankář Panathinaikosu ale jeho zakončení z bezprostřední blízkosti senzačně vytáhl na roh.

Sešívané to ale dlouho mrzet nemuselo, po obrovském závaru se v pokutovém území nejlépe zorientoval Ivan Schranz a dostal míč do sítě – 1:0. Stejným výsledkem první půle skončila.

Do druhého poločasu provedl trenérský tým Slavie dvě změny, Davida Douděru nahradil Moses Usor a Christ Tiéhi přepustil místo Ewertonovi. V 52. minutě se počet hráčů na hřišti vyrovnal, Santos z pozice posledního fauloval na půlicí čáře Šporara a obdržel červenou kartu. O čtyři minuty později vybuchl Eden nadšením podruhé. Ewertonova rána skončila nejprve na pravé tyči, míč se ale odrazil přímo k Mosesi Usorovi, který jej nekompromisně uklidil do sítě – 2:0. Nigerijský mladík mohl oslavit svou premiérovou soutěžní trefu v červenobílém dresu.

V rámci třetího střídaní Slavie dohrál Lingr, kterého nahradil Petr Ševčík. Snížit mohl Vagiannidis, po sólu přes půl hřiště ale netrefil branku. Svůj druhý gól mohl přidat Usor, místo zakončení ale volil přihrávku, kterou hostující obránci přečetli. V 71. Ivana Schranze vystřídal Lukáš Masopust, reprezentační záložník se na hřišti objevil poprvé od 20. března a fanoušci ho přivítali hromovým potleskem.

Nebezpečná skrytá střela Ewertona těsně minula levou tyč, přesně nezamířil ani Usor, který v rychlém sledu pálil dvakrát. V 85. minutě napřáhl z třiceti metrů Ibrahim Traoré, míč skončil vysoko nad břevnem. Na poslední minuty zamířil na trávník Lukáš Provod, odpracováno měl Ibrahim Traoré.

Nic dalšího už závěr utkání nepřinesl, slávisté ve skvělé atmosféře 17 314 fanoušků přehráli Panathinaikos rozdílem dvou branek a vytvořili si slibnou pozici do odvety.

Další utkání odehrají svěřenci Jindřicha Trpišovského opět v domácím prostředí Fortuna Areny, v neděli je čeká souboj se Zlínem. Odvetný duel proti Panathinaikosu proběhne za týden v Athénách, vítěz dvojzápasu narazí na lepšího z dvojice Trnava/Raków. Vítěz polského poháru z loňské sezony vyhrál první utkání na Slovensku 2:0.

2:0

Sestavy

SK Slavia Praha

Mandous – Douděra (46. Usor), Ousou, Santos, Oscar – Tiéhi (46. Ewerton), Holeš, Traoré (88. Provod) – Schranz (71. Masopust), Olayinka, Lingr (57. Ševčík)

FC Panathinaikos

Brignoli – Kotsiras, Šarlija (88. Poungouras), Magnusson, Ganea – Kourbelis (72. Kampetsisi), Perez, Gnezda Čerin – Palacios, Ioannidis (46. Šporar), Aitor (46. Vagiannidis)

Detaily utkání

Branky
45. Schranz, 56. Usor
Diváci
17314
Žluté karty
Douděra - Palacios, Perez, Aitor, Šporar
Červené karty
52. Santos - 40. Palacios
Rozhodčí
Buquet, Drouet, Debart (Fra.)

Aktuálně

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Výhra s Brnem, řádila pětigólová Nekesa

26. 3. 2024
Fotbalistky Slavie pokračují ve spanilé jízdě, na hřišti Lokomotivy Brno vyhrály vysoko 11:0, pět branek dala útočnice Marjolen Nekesa, která se vyhoupla do čela ligových střelkyň. Poprvé v letošní sezoně chytala Tereza Fuchsová.

Informace pro fanoušky do Plzně

26. 3. 2024
Ve 28. kole bude hrát Slavia v Plzni. Zápas se hraje 14. dubna od 18:00. Přečtěte si bližší informace v článku.

Další články