Prohra 1:2 v Čenstochové, rozhodne se v Edenu | SK Slavia Praha
Více

Prohra 1:2 v Čenstochové, rozhodne se v Edenu

2:1
(1:0)
play off, 18. 8. 2022, Miejski Stadion Piłkarski Raków, Čenstochová
play off, 18. 8. 2022, Miejski Stadion Piłkarski Raków, Čenstochová
RKS Raków Čenstochová - SK Slavia Praha
Sešívaní si z Čenstochové odváží z úvodního zápasu play off UECL prohru 1:2. Proti místnímu Rakówu se za Slavii prosadil jen Tomáš Holeš. O postupu se rozhodne za týden v Praze.

Pro první zápas play off Evropské konferenční ligy zavítali sešívaní do Čenstochové v polské části Slezska, kde se utkali s vicemistrem Ekstraklasy, s místním Rakówem. Trenérský štáb pod vedením Jindřicha Trpišovského připravil oproti utkání v Aténách hned čtyři změny v základní sestavě. Po trestu se vrátil Eduardo Santos, ke svému 50. soutěžnímu utkání v sešívaném dresu nastoupil na pravém beku Ivan Schranz. Do středu hřiště se postavil Petr Ševčík a na pravé křídlo střelec branky proti Panathinaikosu i Jablonci, Moses Usor.

Úvodní minuty utkání byly na šance z obou stran úsporné. Domácí se při ztrátě míče ihned rychle zatahovali do hlubokého bloku, který sešívaným znemožňoval rozvíjení protiútoků. Na druhé straně se ovšem ani oni k výrazné příležitosti přes obranu Slavie nedostávali. Na první větší šanci si museli diváci počkat do 18. minuty, kdy Ondřej Lingr chytře míč směřovaný na něj propustil mezi nohami, čímž vyřadil obranu a uvolnil Usora Mosese. Ten se dlouho nerozpakoval a přízemní střelou levačkou zpoza vápna jen těsně minul pravou tyč Rakówa.

Ve 27. minutě se o vytvoření další příležitosti postaral přesným centrem na zadní tyč Peter Olayinka. Jeho adresátem byl Ivan Schranz, který se vyhoupl do vzduchu a hlavou míč ještě vracel před branku, kde číhal Ondřej Lingr. Ten byl ovšem důrazně odstaven, a tak nedokázal zakončit.

V souladu se známým fotbalovým příslovím o neproměňování šancí tak udeřili ve 29. minutě domácí. Španělský křídelník López, autor loňských 20 ligových branek, se dokázal na pravé straně zbavit pohybem těla nejprve Oscara, následně i Petera Olayinky a z hranice vápna zakroutil míč levačkou na vzdálenější tyč – 0:1 pro Raków Čenstochová.

Vedení mohli domácí navýšit ve 41. minutě, kdy se k voleji ve vápně sešívaných dostal po centru z levé strany střelec první branky. Naštěstí jeho pokus ale tělem zablokoval Eduardo Santos. Krátce před koncem poločasu musel vinou zranění v obličeji, který utrpěl v souboji s protihráčem, odstoupit Oscar. Toho nahradil Srdjan Plavšić, čímž naskočil ke svému prvnímu zápasu letošního ročníku.

Do druhé půle už nevyběhl vinou zranění Eduardo Santos, vystřídal jej Ibrahim Traoré. Na pozici stopera se tak po boku Aihama Ousoua zasunul Tomáš Holeš. Bohužel pro sešívané, jak skončil první poločas, tak začal i druhý – tlakem domácích. V 56. minutě musel Slavii skvělým zákrokem proti dalekonosné pumelici Lópeze podržet Aleš Mandous. Horko bylo slávistickému gólmanovi i při rohu, který následoval. Při něm až na poslední chvíli konečky prstů sebral z hlavy míč na zadní tyči zavírajícímu útočníkovi.

Sešívaní ale tlak ustáli a přišla i odměna. V 60. minutě ze středu roztáhl Srdjan Plavšić na Tomáše Holeše na levé straně vápna. Univerzál s kapitánskou páskou se následně opřel do míče levačkou, kterou jej nasměroval do vzdálenější šibenice branky Čenstochové – srovnáno 1:1!

Nerozhodný stav ale bohužel trval jen několik málo vteřin. Hned po rozehrávce vyslal Rundić centr směr slávistické vápno, kde se mezi Tomášem Holešem a Srdjanem Plavšićem prosmýkl Tudor, míč si šikovně zpracoval a nedal Aleši Mandousovi na přední tyči šanci – 2:1 pro domácí.

Slávisté se po zbytek utkání snažili na Raków vyvinout tlak, který by mohl vyústit v gól. Žádné stálejší usazení na půlce domácích se jim ale nepovedlo. Nejblíže vyrovnání byl v samotném nastavení Moses Usor, který se šikovně před vápnem uvolnil a poslal nebezpečnou táhlou střelu jen těsně vedle tyče. Obrovskou příležitost promarnila o pár chvil později i dvojice Nowak – Gutkovskis, kdy druhý jmenovaný promáchl kvůli jemné teči Tomáši Holeše míč před prázdnou brankou na zadní tyči.

Čtvrté branky se 5 500 diváků ve vyprodaném utkání v Čenstochové nedočkalo, tabule se se závěrečným hvizdem zastavila za stavu 1:2. Odveta čeká sešívané za týden 25. srpna od 19:00 v Edenu, kde se rozhodne, jestli sešívaní natáhnou svou šňůru účastí v Evropě na šest po sobě jdoucích ročníků.
2:1

Sestavy

RKS Raków Čenstochová

Trelowski – Svarnas, Arsenić, Rundić – Tudor (82. Nowak), Gvilija, Papanikolaou (82. Czyż), Kun – Kočerhin (46. Wdowiak), Musiolik (61. Gutkovskis), López (87. Długosz)

SK Slavia Praha

Mandous – Schranz, Ousou, Santos (46. Traoré), Dorley (40. Plavšić) – Tiéhi, Holeš – Usor, Ševčík, Olayinka – Lingr (65. M. Jurásek)

Detaily utkání

Branky
29. López, 61. Tudor – 60. Holeš
Diváci
5500
Žluté karty
Papanikolaou, Wdowiak – Lingr, Ousou
Rozhodčí
Saggi – Isaksen, Jensen

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Další články