291. derby vítěze nepřineslo | SK Slavia Praha
Více

291. derby vítěze nepřineslo

1:1
(1:0)
28. kolo, 14. 4. 2019, Sinobo Stadium
28. kolo, 14. 4. 2019, Sinobo Stadium
SK Slavia Praha - AC Sparta Praha
Ačkoliv slávisté svého soupeře přestříleli, vítězství se nedočkali. Utkání 28. kola FORTUNA:LIGY skončilo remízovým výsledkem 1:1.

Do 291. derby pražských S nemohl kvůli drobnému zranění ze čtvrtečního duelu proti Chelsea nastoupit Vladimír Coufal a na pravém kraji obrany jej tak nahradil Michal Frydrych. Za zmínku jistě také stojí, že dva hráči ze základní sestavy si díky startu v tomto zápase připsali na své konto zajímavý milník. Josef Hušbauer svým 97. ligovým utkáním v dresu Slavie vyrovnal počet ligových zápasů, do kterých zasáhl jako hráč Sparty, a Milan Škoda se svým 194. startem posunul na druhou příčku v žebříčku slávistických startů v lize. Na prvního Davida Hubáčka mu zbývá už pouhých pět zápasů.

Derby v beznadějně vyprodaném Sinobo Stadium začalo v bouřlivé atmosféře v ochozech a bojovné náladě na hřišti. Vysoká bojovnost obou týmů byla z počátku utkání příčinou ošetřování hned několika hráčů.

První branková příležitost se divákům naskytla v 12. minutě, kdy Milan Škoda nádherným pasem vysunul do samostatného úniku Josefa Hušbauera. Slávistická desítka si míč chytře navedla do strany a při pokusu o obejití gólmana byla Nitou sražena k zemi. Rozhodčí nezaváhal a nařídil ihned pokutový kop. K údivu celého stadionu však svůj verdikt o pár minut později pomocí videa změnil a penalta pro Slavii se nekonala.

Tato situace však sešívané nerozhodila, ale naopak namotivovala ještě k většímu tlaku. Ten vyvrcholil v 20. minutě rohovým kopem Josefa Hušbauera. Do vzduchu se při něm nejvýše vyšrouboval Tomáš Souček a nasměroval míč do sparťanské branky. Nic s tím nezmohl ani na čáře postavený Costa. Balón zapadl do šibenice a slávističtí fanoušci mohli dát svým oslavám volný průchod – 1:0 pro Slavii!

O pár minut později mohlo být ještě veseleji. Při dalším rohu se střelci prvního gólu sparťanští obránci věnovali daleko lépe, a aby předešli nebezpečí, tak Tomáše Součka sparťanský Zahustel v pokutovém území rovnou stáhl k zemi. Rozhodčí se rozhodl situaci přezkoumat a opět k údivu všech přítomných penaltu nenařídil.

Ve 40. minutě se musel nadvakrát zaskvět Ondřej Kolář. K hlavičce na hranici malého vápna se dostal Sáček. Jeho střelu i následnou slabou dorážku však slávistická jednička zneškodnila.

Velkou šanci na zvýšení vedení měl před koncem poločasu kapitán Milan Škoda. Costa ho však včasným návratem o tuto možnost připravil. Ani dlouhé osmiminutové nastavení už další příležitosti nepřineslo. Do kabin se tak šlo za stavu 1:0 pro sešívané.

Do druhé půle vstoupili slávisté obdobně aktivně, jako ukončili dějství první. V obrovské šanci se ocitl hned zkraje poločasu Milan Škoda. Po chybné rozehrávce hostí se ocitl sám před Nitou, zakončit však nedokázal. Trest za neproměňování šancí přišel v 52. minutě, kdy se ke střele ze střední vzdálenosti dostal Plavšič. Rána mu perfektně sedla, po cestě byla ještě tečována a zapadla pod břevno Kolářovy branky – 1:1.

I přes vyrovnávací branku se slávisté nesložili a ze hry měli nadále více než jejich soupeř. Ke skórování byli blízko po samostatných únicích jak Jaromír Zmrhal, tak i Lukáš Masopust, ale žádná z těchto příležitostí se neujala.

Změnit situaci byli z lavičky náhradníků vysláni Miroslav Stoch a Mick van Buren, kteří vystřídali Jaromíra Zmrhala a Michala Frydrycha.

Další velkou šanci měli slávisté při hlavičce Milana Škody, jeho pokus ale mířil o kousek mimo. V nastavení byl snovému gólu blizoučko i Alex Král, který tvrdou ranou zpoza vápna orazítkoval břevno.

Kýžený vítězný gól však i přes závěrečný tlak nepadl. Derby skončilo nerozhodným výsledkem 1:1 a náskok slávistů v čele tabulky FORTUNA:LIGY se ztenčil na pět bodů.

1:1

Sestavy

SK Slavia Praha

Kolář – Frydrych (87. van Buren), Ngadeu, Deli, Bořil – Souček, Král – Masopust, Hušbauer, Zmrhal (73. Stoch) – Škoda (C)

AC Sparta Praha

Nita – Hanousek, Costa (C), Štětina, Zahustel – Hložek, Frýdek, Sáček (77. Civič), Kanga, Plavšić (90. Karlsson) – Tetteh (61. Drchal)

Detaily utkání

Branky
20. Souček - 53. Plavšić
Diváci
19370
Žluté karty
Frydrych, Souček, Masopust - Štětina, Kanga,
Rozhodčí
Hrubeš – Moláček, Pechanec

Aktuálně

ONLINE: Od 14:00 úvod nadstavby proti Liberci

20. 4. 2024
Slávistky hrají od 14:00 v Horních Měcholupech úvodní zápas nadstavbové části 1. ligy žen proti Slovanu Liberec. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu.

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Další články