Zmrhal trefil vítězný vstup do Evropské ligy | SK Slavia Praha
Více

Zmrhal trefil vítězný vstup do Evropské ligy

1:0
(1:0)
Evropská liga, 20. 9. 2018, Eden Aréna
Evropská liga, 20. 9. 2018, Eden Aréna
SK Slavia Praha - FC Girondins de Bordeaux
Parádní rána Jaromíra Zmrhala přinesla tři body ze zápasu s Girondins Bordeaux, ve kterém sešívaní zcela dominovali.

Trenér Trpišovský měl k dispozici stejnou soupisku jako před nedělním zápasem v Uherském Hradišti. Nasadit tedy nemohl ani kapitána Škodu, ani stopera Deiho, naopak počítat mohl s Vladimírem Coufalem, který překonal problémy s kolenem po tvrdém zákroku na Slovácku. K dispozici mu nebyl ani asistent trenéra Köstl, který si na tribuně odpykával trest za zápas s Dynamem Kyjev.

Se skvěle fandící Tribunou Sever v zádech začali slávisté lépe a do první větší šance se pak dostali v 18. minutě, kdy se Hušbauer na ose hřiště zbavil svého obránce a zpoza vápna vypálil po zemi, balon ale poslal jen metr vedle pravé tyče Costilovy branky. Chvíli předtím na druhé straně po Plašilově rohu hlavičkoval Koundé, míč ale rovněž nasměroval mimo tři tyče.

Jen o chvíli později vznikl před hostující bránou další závar, když na pravé straně vápna doběhl balon Coufal a po jeho centru akrobaticky přes hlavu zakončoval Traoré, svůj oblouček ale poslal jen nad břevno branky hostů. Hra se pak opticky vyrovnala a ve 25. minutě po přímém kopu zahrozili hosté, když se míč z vápna odrazil na volného Koundého, ten ale nakonec pálil vysoko nad.

Do vedení se slávisté zaslouženě dostali (po několika dalších šancích) ve 35. minutě. To když dlouhou kolmou přihrávku převzal na pravé straně Hušbauer, potáhl míč na střed, na hranici vápna posunul nalevo na Jaromíra Zmrhala a ten nechytatelnou dělovkou levou nohou vymetl vzdálenější růžek Costilovy branky.

Sešívaní byli i ve zbytku poločasu aktivnější a dostávali se do šancí, v té největší minutu před přestávkou pálil po Coufalově nabídce Hušbauer, za gólmana Girondins ale na brankové čáře zaskočil obránce Pablo a míč vykopl.

První minuty druhé půle se nesly v podobném duchu, jako závěr dějství předchozího. Slávisté hrozili jak z rychlých kolmých kombinací, ve kterých dělal obraně hostů problémy především Tecl, tak z řady standardních situací, ze kterých nejčastěji Stoch hledal Ngadeua či Traorého.

V 72. minutě mohl druhou branku přidat Stanislav Tecl, který hlavou dokázal tečovat dlouhý centr Josefa Hušbauera z pravé strany, míč ale od našeho útočníka zamířil jen metr vedle vzdálenější tyče.

Jen o minutu později rozehrál Miroslav Stoch další ze svých přímých kopů, kterým našel přesně nabíhajícího Součka, jeho prudkou hlavičku ale vyrazil na lajně gólman Costil. Hned vzápětí se do odraženého balonu z pětadvaceti metrů opřel z voleje Hušbauer,

Bordeaux se k prvnímu zakončení ve druhé půli dostalo až v 75. minutě, kdy jinak skvěle hrající Souček ztratil balon na levé straně a po kombinaci hostů se ke střele dostal Cornelius, balon mu ale nesedl a jeho pokus zamířil daleko vedle levé tyče.

Z tlaku Slavie vyústila další velká šance v 81. minutě. Coufalův centr propadl ve vápně ke dvojici Zmrhal-Tecl, která se zprvu na střele nedohodla, balon ale propadl přímo na nohu Jaromíra Zmrhala, kterého od druhého gólu odstřihl jen reflexivní zákrok gólmana Bordeaux.

Hosté začali aktivněji hrát až v poslední desetiminutovce. V 88. minutě se tak po rychlém přechodu do útoku otevřel prostor před Corneliem, ten svou střelu ale poslal jen do Kolářových rukavic.

Slavia tak před více než 16,5 tisícovkami fanoušků vstoupila vítězně do letošního ročníku Evropské ligy. Stejně jako v loňském ročníku po výsledku 1:0, tentokrát na sešívané nestačilo francouzské Bordeaux.

1:0

Sestavy

SK Slavia Praha

Kolář – Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil – Souček, Hušbauer – Stoch (79. Baluta), Traoré (90. Matoušek), Zmrhal (83. Frydrych) – Tecl

FC Girondins de Bordeaux

Costil – Sabaly, Pablo, Kounde, Palencia – Tchouaemi, Sankharé (70. Cornelius), Plašil (85. Otavio) – Kalu, Briand, Kamano (60. Karamoh)

Detaily utkání

Branky
35. Zmhral
Diváci
16548
Žluté karty
Ngadeu - Sankharé, Palencia, Kalu
Rozhodčí
Nijhuis – van de Ven, Schaap (NED)

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články