Tři góly Chelsea na postup nestačily | SK Slavia Praha
Více

Tři góly Chelsea na postup nestačily

4:3
(4:1)
Evropská liga, 18. 4. 2019, Stamford Bridge
Evropská liga, 18. 4. 2019, Stamford Bridge
Chelsea FC - SK Slavia Praha
Slavia prohrála s Chelsea v Londýně 3:4, a s UEFA Europa League se tak loučí. Po bojovném výkonu v druhém poločasu odchází však sešívaní se vztyčenou hlavou.

Jako už několikrát v tomto ročníku UEFA Europa League Jindřich Trpišovský všechny překvapil a sáhl k netypické formaci, která se podobala té z venkovního utkání proti Seville. Stoperskou trojici podporovali od začátku na pozici half beků Jan Bořil a Jaromír Zmrhal. Do středu zálohy se postavili Alex Král, Tomáš Souček a nad nimi Ibrahim Traoré a nezvykle na pozici útočníků vyběhli na hřiště Lukáš Masopust společně s Petrem Ševčíkem. Zranění do hry naopak nevpustilo Vladimíra Coufala a Josefa Hušbauera.

Zápas začal v bojovném tempu za hlasité podpory slávistických fanoušků, kterých se na Stamford Bridge dostalo hodně přes dva tisíce. K jejich smůle se však domácí prosadili hned z první útočné akce. Slávističtí obránci nezachytili narážečku Pedra s Azpilicuetou a následně i s Giroudem. Drobný Španěl se tak záhy ocitl tváří v tvář Ondřeji Kolářovi, kterého přeloboval a míč putující do brány nezvládl z brankové čáry vykopnout ani Alex Král – 0:1.

Jen co to vypadalo, že se slávisté z úvodního tlaku oklepají, přišla v 10. minutě další rána. Giroud využil svých fyzických parametrů a narazil si přesně s Hazardem, který mu umožnil postupovat do rozhozené obrany. Urostlý Francouz na hranici vápna vrátil Hazardovi, který míč jen lehce přiťuknul na zadní tyč nabíhajícímu Pedrovi. Ten sice pouze orazítkoval tyč slávistické brány, ale od ní se míč odrazil přímo na čelo bezmocného Simona Deliho, který už nemohl uhnout a srazil si míč smolně do vlastní branky – 0:2.

To však hvězdám Chelsea nestačilo. Po ztrátě míče se na středu hřiště o malou chvíli později uvolnil Kante a přesnou přihrávkou vyslal do úniku Pedra. Ten vzápětí míč nesobecky vrátil Giroudovi, pro kterého nepředstavovalo problém trefit poodkrytou branku. V 17. minutě už tak byl stav pro slávisty více než krutý – 0:3.

Sešívaní i přes tuto ofenzivní smršť domácího celku nic nezabalili a pokračovali se snaze alespoň korigovat nepříznivé skóre. Nejblíže k tomu byl po centru Jaromíra Zmrhala Simon Deli. Svoji hlavičku ale nasměroval pouze do prostoru, který vykrýval Kepa a ten předvedl fanstastický zákrok. Rohovým kopem vzešlým z této akce však už Slavia nepohrdla. Petr Ševčík naprosto přesně našel nehlídaného Tomáše Součka, který v 26. minutě prudkou hlavičkou rozvlnil síť Chelsea – 1:3!

Gólový festival však touto brankou rozhodně nekončil. Bohužel pro slávisty to však nebyla Slavia, která se prosadila jako následující. O pouhou minutu později se totiž už podruhé v zápase zapsal po akci s Emersonem a Giroudem mezi střelce Pedro – 1:4. Více gólových šancí první půle nepřinesla. Londýnský celek se tak mohl vrátit do kabiny v daleko lepším rozpoložení.

Branky nepřestaly padat ani se začátkem druhého dějství, na rozdíl od toho prvního to však tentokrát byli slávisté, kteří udeřili. Zpoza vápna napřáhl ke střele levou nohou Petr Ševčík. Jeho rána se ukryla za bránícího hráče a zaplula na přední tyči za záda bezmocného Kepy – 2:4!

Pokud si někdo ovšem myslel, že se slávisté spokojí pouze s korekcí skóre, byl na velkém omylu. V 55. minutě se míče opět zmocnil Petr Ševčík. Příliš se nerozpakoval a z dobrých 25 metrů se do míče tvrdě opřel. Pumelice, kterou vyprodukoval, nemohla mít o mnoho lepší parametry a vymetla levou šibenici přímo před slávistickými fanoušky – 3:4!

Jen o pár minut později byl Petr Ševčík velmi blízko hattricku, když ho přesným pasem ze strany našel Jaromír Zmrhal. Střelci dvou gólů ale pokus o zakončení nesedl a z akce tak nic nebylo.

Kromě Petera Olayinky a Miroslava Stocha se na hřiště v průběhu druhé půle dostal také Milan Škoda. Velkou příležitost k vyrovnání dostali slávisté v samotném závěru zápasu po ruce Luize. Přímý pokutový kop ze 17 metrů, kterého se ujal Miroslav Stoch, však zablokoval Willian. Další příležitosti už bohužel nepřišly.

Ačkoliv v prvním poločase ukázali hráči Chelsea hned několika góly svoji extratřídu, slávisté se dokázali vrátit do hry, a i přes prohru 3:4 na Stamford Bridge se s UEFA Europa League loučí se zdviženou hlavou.

Za neuvěřitelnou pouť Evropou plnou bojovnosti, zvratů, výher, radosti a hrdosti – HOŠI DĚKUJEME!

4:3

Sestavy

Chelsea FC

Arrizabalaga – Azpilicueta, Christensen, David Luiz, Emerson – Kanté, Kovačić, Barkley (70. Jorginho) – Pedro (87. Hudson-Odoi), Giroud, Hazard (65. Willian)

SK Slavia Praha

Kolář – Kúdela, Ngadeu, Deli, Bořil – Král, Souček (C) – Ševčík (78. Stoch), Traoré, Zmrhal (85. Škoda) – Masopust (52. Olayinka)

Detaily utkání

Branky
5. a 27. Pedro, 9. Deli (vlastní), 17. Giroud – 51. a 54. Ševčík, 26. Souček
Diváci
38326
Žluté karty
Kanté, Emerson, Arrizabalaga – Souček, Kúdela
Rozhodčí
Skomina – Praprotnik, Vukan

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články