Výhra nad Jabloncem! Pálili Sima, Kuchta a Holeš | SK Slavia Praha
Více

Výhra nad Jabloncem! Pálili Sima, Kuchta a Holeš

3:0
(2:0)
17. kolo, 31. 1. 2021, Sinobo Stadium
17. kolo, 31. 1. 2021, Sinobo Stadium
SK Slavia Praha - FK Jablonec
Sešívaní zvítězili v rámci 17. kola FORTUNA:LIGY nad druhým Jabloncem 3:0 a upevnili si vedení v tabulce. Před svými pronásledovateli mají dvanáctibodový náskok.

Mezi střelce se v mrazivém nedělním večeru zapsali Abdallah Sima, Jan Kuchta a po pauze Tomáš Holeš, jehož ránu usměrnil do vlastní sítě Jakub Martinec.

Slávisté i hosté z Jablonce před úvodním hvizdem navlékli trika s nápisem „Gadži, jsme s tebou“ na výraz podpory pro Davida Hovorku. Stoper sešívaných, který do Edenu zamířil z týmu soupeře v červnu 2019, si během středeční dohrávky ve Zlíně poranil koleno a musí podstoupit operaci.

Jeho místo zaujal David Zima, který v předchozích duelech doháněl tréninkové manko po nákaze COVIDEM-19. Svěřenci Jindřicha Trpišovského doma v lize nepoznali přemožitele od srpna 2018 ve 41 zápasech, posledním týmem, který v Edenu dokázal zvítězit, byl právě Jablonec.

Do první šance se proti Severočechům, kteří neprohráli devět utkání v řadě a osmkrát odešli s plným bodovým ziskem, dostal po přihrávce Alexandera Baha Abdallah Sima, placírkou ale míč ve 3. minutě netrefil přesně. Hanuš nemusel zasahovat.

První střelu na branku vyslali hosté, Ondřej Kolář pokus Kratochvíla bez problémů zlikvidoval. Na druhé straně si stejně úspěšně počínal Hanuš, který v rychlém sledu zachytil do rukavic střely Petera Olayinky a Jana Kuchty.

Autor hattricku proti Zlínu nebezpečně pálil i v 16. minutě, jeho střela po otočce se ale mezi tři tyče těsně nevešla. O tři minuty později už se sešívaní radovali, Abdallah Sima si za obránce naběhl na centr Petera Olayinky, před Hanušem si šikovně píchl balon a výbornou akci zakončil do prázdné branky - 1:0.

Pro senegalského střelce šlo o jubilejní desátou trefu v probíhají sezoně FORTUNA:LIGY, čímž si pojistil druhé místo v tabulce kanonýrů. Deset branek a tři asistence z něj také činí nejproduktivnějšího hráče soutěže.

Ve 23. minutě pomohlo Ondřeji Kolářovi břevno po hlavičce Doležala. O dvanáct minut později po krásné kombinaci několika hráčů střílel na vzdálenější tyč Peter Olayinka, Hanuš ale konečky prstů míč vyrazil.

Navýšení náskoku se ale sešívaní přeci jen dočkali. Ve 38. minutě Peter Olayinka po chybě obrany Jablonce přenesl míč na Nicolae Stancia, který mohl zakončovat, nesobecky ale nahrál Janu Kuchtovi. Fantom jarní části sezony měl při své sedmé ligové trefě v roce 2021 jednoduchou pozici - 2:0.

Stejným výsledkem první poločas i skončil. V poslední příležitosti mířil Jan Kuchta jen do středu branky.

Na první vážnější příležitost druhé půle se čekalo jen tři minuty, Nicolae Stanciu z přímého kopu orazítkoval spojnici. Následný Krobův dalekonosný pokus gólové parametry neměl. V 58. minutě vedli slávisté už o tři branky. Střelu Tomáše Holeše blokoval obránce Jablonce Jakub Martinec tak nešťastně, že balon přeletěl Hanuše a skončil v síti – 3:0.

V 66. minutě se do centrovaného míče od Jana Bořila opřel Lukáš Provod, Hanuš ale zasáhl a úspěšný byl i proti dorážce Abdallaha Simy. Po rohovém kopu zamířil Tomáš Holeš hlavičkou nad branku. V 74. minutě mohl svůj druhý zásah v utkání přidat Jan Kuchta, v rozhodující fázi si ale balon ukopl. O chvíli později sáhl Jindřich Trpišovský k trojitému střídání, na hřiště zamířili Jakub Hromada, Petar Musa a Ibrahim Traoré, na střídačku usedli střelci branek Tomáš Holeš, Jan Kuchta a Abdallah Sima.

Deset minut před koncem se do velké šance dostal Jan Bořil, Hanuš ale skokem pod nohy kapitána Slavie situaci vyřešil. Na centrovaný míč o pár vteřin později Petar Musa na zadní tyči nedosáhl. Na brankáře Jablonce nevyzrál chorvatský útočník po dlouhé kličce ani v 83. minutě.

Ještě předtím si výborný zákrok na brankové čáře připsal Ondřej Kolář, který lapil pokus Kubisty. Na oporu Slavie si v nastaveném čase nepřišel ani hlavičkující Vojtěch Pleštil, gólman sešívaných míč pravou rukou reflexivně vytáhl na roh.

Slávisté utkání dovedli do vítězného konce, Jablonec porazili 3:0 a poprvé v roce 2021 v soutěžním utkání neinkasovali. K postupu v poháru přidali čtvrtou ligovou výhru. Další utkání čeká sešívané v neděli 7. února, kdy pocestují do Příbrami.

3:0

Sestavy

SK Slavia Praha

Kolář – Bah, Kúdela, Zima, Bořil (C) – Holeš (76. Hromada), Provod – Sima (76. Traoré), Stanciu, Olayinka (84. Lingr) – Kuchta (76. Musa)

FK Jablonec

Hanuš (C) – Holík, Martinec, Hübschman (62. Kubista), Krob – Považanec – Schranz, Hrubý (46. Pleštil), Kratochvíl, Jovović (78. Podaný) – Doležal

Detaily utkání

Branky
19. Sima, 38. Kuchta, 58. Martinec (vlastní gól)
Žluté karty
Holeš, Sima, Bah
Rozhodčí
Orel – Vlček, Kotík

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články