Výhra nad Opavou, vyrovnání vlastního rekordu | SK Slavia Praha
Více

Výhra nad Opavou, vyrovnání vlastního rekordu

4:0
(1:0)
24. kolo, 21. 3. 2021, Sinobo Stadium
24. kolo, 21. 3. 2021, Sinobo Stadium
SK Slavia Praha - Slezský FC Opava
Sešívaní ve 24. kole FORTUNA:LIGY porazili v Edenu Opavu 4:0, oba týmy dohrávaly utkání v deseti hráčích. Góly obstarali Jan Kuchta, proměněnou penaltou Nicolae Stanciu, Tomáš Holeš a střídající Oscar.

Slávisté díky vítězství nad předposledním týmem tabulky vyrovnali vlastní ligový rekord v počtu neprohraných zápasů v řadě. Stejně jako v říjnu 2017 natáhli sérii na 36 utkání bez porážky!

V základní sestavě došlo oproti čtvrteční výhře v Glasgow nad Rangers k šesti změnám, do branky nastoupil stejně jako v závěru odvety osmifinále Evropské ligy osmnáctiletý Matyáš Vágner.

První střelecký pokus zápasu obstaral Jan Bořil, rána kapitána Slavie ze 3. minuty ale mířila vedle. Ve 12. minutě sestřelil Helešic Lukáše Masopusta, který si chvilku poležel na trávníku. Následná standardní situace žádné nebezpečí nepřinesla.

Po dvaceti minutách hry zahrozil Řezníček, Matyáš Vágner, který se ve čtvrtek stal nejmladším českým gólmanem, který zasáhl do utkání evropských pohárů pořádaných UEFA, zasahovat nemusel. Při přerušení hry přezkoumal hlavní rozhodčí Cieslar zákrok Abdallaha Simy na vyběhnutého brankáře Digaňu, původně udělenou žlutou kartu přehodnotil a senegalského křídelníka vyloučil. Sešívaní tak hráli od 23. minuty o deseti hráčích.

Ve 30. minutě obrana hostů zblokovala střelu Jana Kuchty. Vzápětí Matyáš Vágner neudržel v rukavicích centrovaný míč, pohotový David Zima ale balon odkopl. Čtyři minuty před koncem první půle vybojoval Mick van Buren rohový kop, obrana Opavy ho dokázala nadvakrát odvrátit.

Slávisté i přes početní nevýhodu pokračovali v tlaku! Tomáš Holeš po průniku mířil ze zajímavé pozice těsně nad, proti ráně Micka van Burena do odkryté branky po rychle vhozeném autu se stihl vrátit Digaňa. Rozhodčí nastavili čtyři minuty a sešívaní se dočkali vedoucího gólu.

Po perfektní patičce Micka van Burena pálil Nicolae Stanciu, Digaňa balon vyrazil na Jana Kuchtu, který v obtížné situaci v pádu dorazil míč do sítě - 1:0. Útočník Slavie zaznamenal svůj letošní 12. ligový gól a je nejlepším střelcem FORTUNA:LIGY. Stejným výsledkem první poločas skončil.

V 52. minutě vedli domácí o dvě branky. Jan Kuchta obral o míč Kulhánka, který útočníka Slavie v pokutovém území podrazil, inkasoval druhou žlutou kartu a byl vyloučen. K penaltě se postavil Nicolae Stanciu a nekompromisní ranou k tyči překonal Digaňu – 2:0. Rumunský záložník skóroval za posledních šest soutěžních duelů poosmé!

Po hodině hry pálil nebezpečně Nicolae Stanciu, Digaňa jeho ránu vyboxoval. V 64. minutě už svítil na světelné tabuli tříbrankový rozdíl. Mick van Buren sklepl balon pro Tomáše Holeše na střelu z hranice šestnáctky a druhý jmenovaný se tváří v tvář brankáři Opavy prosadil střelou o tyč - 3:0.

Navýšit vedení mohl o chvíli později Lukáš Masopust, Digaňa jeho lob dokázal zlikvidovat. Na střelu Oscara po přihrávce od Stanislava Tecla v 78. minutě už ale byl krátký, balon zaplul přímo do šibenice – 4:0.

Z pohledu hostů mohlo být ještě hůře o pár vteřin později. Ondřej Lingr stříleným centrem našel na zadní tyči nabíhajícího Stanislava Tecla, který zakončil do protipohybu brankáře. Digaňa však střelu letící do branky vytěsnil mimo tři tyče.

Další výraznější příležitosti už utkání nenabídlo. Matyáš Vágner při svém ligovém debutu uhájil čisté konto!

Slávisté porazili na domácím stadionu Opavu 4:0, bez porážky v domácí soutěži jsou už 36 utkání v řadě. Na čele tabulky mají svěřenci Jindřicha Trpišovského náskok 16 bodů, další utkání odehrají 4. dubna v Brně. FORTUNA:LIGU čeká v příštím týdnu reprezentační přestávka. 

4:0

Sestavy

SK Slavia Praha

Vágner – Masopust, Kúdela (81. Deli), Zima, Bořil (C) – Holeš – van Buren (68. Tecl), Stanciu (68. Lingr), Provod (81. Júsuf), Sima – Kuchta (58. Oscar)

Slezský FC Opava

Digaňa – Hrabina, Didiba, Kulhánek, Žídek (C), Helešic – Jan Řezníček (46. Rataj), Nešický (66. Večerka), Tiéhi – Lukáš Holík (66. Kania), Čvančara (66. Mondek)

Detaily utkání

Branky
45. Kuchta, 53. Stanciu (pen.), 64. Holeš, 78. Dorley
Žluté karty
Oscar, Júsuf - Čvančara, Řezníček, Hrabina, Žídek
Červené karty
22. Sima - 52. Kulhánek
Rozhodčí
Cieslar – Hrabovský, Mokrusch

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Další články