Vítězný vstup do sezony, proti Zlínu rozhodl Kuchta | SK Slavia Praha
Více

Vítězný vstup do sezony, proti Zlínu rozhodl Kuchta

0:1
(0:0)
1. kolo, 25. 7. 2021, Stadion Letná
1. kolo, 25. 7. 2021, Stadion Letná
FC Zlín - SK Slavia Praha
Sešívaní ve svém prvním ligovém utkání sezony 2021/22 zvítězili na půdě Zlína 1:0 díky gólu Jana Kuchty!

Sešívaní vstoupili do nového ročníku FORTUNA:LIGY vítězstvím 1:0 ve Zlíně. Duel symbolicky rozhodl nejlepší střelec uplynulé sezony Jan Kuchta, Ondřej Kolář se mohl radovat z čistého konta. Slávisté tak znovu posunuli svou výjimečnou sérii ligové neporazitelnosti, která aktuálně čítá 47 zápasů v řadě bez porážky.

Jindřich Trpišovský postrádal čtveřici reprezentantů, kteří dostali volno, Abdallaha Simu s Jakubem Hromadou vyřadily z duelu zdravotní obtíže. V základní sestavě si soutěžní debut za Slavii odbyly letní posily Srdjan Plavšić a Ubong Ekpai, v zahajovací jedenáctce nechyběl Ondřej Lingr, který proti Zlínu hrál své 100. ligové utkání v kariéře. 

Do první vážnější situace se na zlínské Letné dostali domácí, ve 4. minutě proti ráně Hrubého do středu branky reflexivně zasáhl Ondřej Kolář. O chvíli později brankářská opora sešívaných pohledem kontrolovala Vraštilovu hlavičku mířící nad. 

Slávisté zahrozili po deseti minutách hry, rána Nicolae Stancia byla sražena a s následným rohem, který opět zahrával rumunský reprezentační záložník, si zlínská obrana poradila. Po čtvrthodině hry Nicolae Stanciu posadil míč na hlavu Ondřeje Lingra, jeho pokus proletěl nad břevnem. O tři minuty později už brankář Fastavu musel zasahovat, k dobrému zákroku u levé tyče ho přinutil projektil Nicolae Stancia z 28 metrů. 

Individuální akce Ibrahima Traorého, zakončená krásnou střelou zpoza vápna, gólem také neskončila, balon těsně minul šibenici. Tečku za úvodními půlhodinou udělal Dramé, jeho pokusu ale chyběla razance a Ondřej Kolář jej bez potíží ukryl do rukavic. 

Velkou šanci otevřít skóre měl ve 37. minutě aktivní Nicolae Stanciu, který prokličkoval ve vápně kolem Hlinky, finální zakončení mu ale nevyšlo dle představ. Dostál zasahovat nemusel. Více práce měl gólman Zlína ve 40. minutě, střelu Ibrahima Traorého ale zvládl zkrotit. A když v jediné nastavené minutě první půle odvrátili domácí obránci centr Ubonga Ekpaie z pravé strany, zamířily oba týmy do kabin za bezbrankového stavu. 

Do druhého poločasu Ondřeje Lingra nahradil Ivan Schranz, kterého stejně jako Plavšiće a Ekpaie čekala premiéra v sešívaném dresu. 

V 51. minutě nadýchaný oblouček Ubonga Ekpaie uklidila obrana Zlína na roh, o dvě minuty později Srdjan Plavšić vybídl ke skórování Oscara nabíhajícího z druhé vlny. Dostál ale míč za svá záda nepustil, balon reflexivně vykopl pravou nohou! Výborný zákrok! 

Po hodině hry odešel za hřiště Ubong Ekpai, nahradil ho Mick van Buren. A v 70. minutě se už slávisté mohli radovat z první branky v novém ligovém ročníku, symbolicky ji obstaral Jan Kuchta. Král střelců uplynulé sezony si vyměnil míč s Oscarem a ranou do bližší šibenice nedal Dostálovi žádnou šanci – 0:1. Pro zajímavost: v uplynulém ročníku Jan Kuchta na zlínském stadionu vstřelil svůj první ligový hattrick v kariéře, stačilo mu na něj 45 minut. 

Krátce nato mohl navýšit vedení Ivan Schranz, brankář Zlína konečky rukavic míč mířící na vzdálenější tyč vyrazil. Dostál následně podržel své spoluhráče i proti ráně Nicolae Stancia. 

Žádný gól už ve Zlíně nepadl a slávisté vstoupili do sezony vítězstvím 1:0. Další utkání čeká sešívané už v pátek a znovu na půdě soupeře, druhé ligové kolo odehraje výběr Jindřicha Trpišovského v Teplicích.

0:1

Sestavy

FC Zlín

Dostál – Vraštil, Cedidla, Procházka, Matejov (73. Simerský) – Hlinka, Conde (62. Janetzký), Reiter (73. Chanturishvili), Hrubý (79. Fantiš), Dramé (79. Tkáč) – Poznar

SK Slavia Praha

Kolář – Bah, Kúdela, Kačaraba, Oscar – Traoré – Ekpai (60. van Buren), Stanciu (90. Zima), Lingr (46. Schranz), Plavšić (73. Musa) – Kuchta (73. Samek)

Detaily utkání

Branky
70. Kuchta
Diváci
4112
Žluté karty
Conde
Rozhodčí
Zelinka – Kotík, Dresler

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články