Výhra nad Baníkem, 50. zápas v řadě v lize bez prohry | SK Slavia Praha
Více

Výhra nad Baníkem, 50. zápas v řadě v lize bez prohry

4:0
(2:0)
5. kolo, 22. 8. 2021, Eden Aréna
5. kolo, 22. 8. 2021, Eden Aréna
SK Slavia Praha - FC Baník Ostrava
Sešívaní v 5. kole FORTUNA:LIGY porazili v neděli v Edenu Baník Ostrava 4:0 a v domácí soutěži jsou bez porážky už 50 utkání v řadě!

Čtvrté vítězství v letošním čtvrtém ligovém představení zařídili v prvním poločase hlavičkou Stanislav Tecl a křižnou ranou Daniel Samek, pro kterého šlo o premiérovou trefu v české nejvyšší soutěži. Konečnou podobu výsledku dali po pauze svými góly Ondřejové Lingr s Kúdelou, stoper Slavie proměnil pokutový kop.

Do Edenu přijel soupeř hrající na startu sezony ve výborné formě, Baník držel sérii tří vyhraných utkání v řadě se skóre 11:4. Svěřenci Jindřicha Trpišovského doufali v natažení unikátní ligové série v neporazitelnosti na rovných 50 zápasů v řadě.

Hlavní trenér poprvé v letošní sezoně poslal na hřiště uzdraveného kapitána Jana Bořila, na stoperu nastoupila dvojice Ondřej Kúdela – Taras Kačaraba. V záloze dostal od první minuty šanci 17letý Daniel Samek, který se představil i proti Legii Varšava v úvodním souboji play off Evropské ligy. O gólovou produkci se měli starat Ubong Ekpai, Ivan Schranz a na hrotu útoku Stanislav Tecl.

Utkání začalo za mírného deště, který zkrápěl edenský trávník. Ve 3. minutě se Jan Bořil pokusil o nebezpečný centr do vápna, soupeřova obrana akci odvrátila. Po zákroku na Potočného byla hra na pár desítek vteřin přerušena, záložník Baníku si vyžádal ošetření.

Po čtvrthodině hry dostali slávisté možnost rozehry volného přímého kopu, míč si postavil Alexander Bah, dalekonosný pokus dánského univerzála ukryl Laštůvka do rukavic. V 19. minutě bleskový kontr, který začal dlouhým odkopem Ondřeje Koláře, zakončoval Ondřej Lingr. Balon po jeho pokusu o lob přeletěl břevno.

Krátce poté si centrovaný míč našel ve vápně Ivan Schranz, připravil si pozici pro zakončení, ale minul pravou tyč. Ve 28. minutě po autovém vhazování Alexandera Baha míč patičkou prodloužil Stanislav Tecl, střele Jana Bořila z první chybělo pár centimetrů.

Ve 30. minutě sešívaný tlak vyústil ve vedoucí branku. Daniel Samek volný přímý kop posadil přesně na hlavu Stanislava Tecla, který zakončením o zem nedal Laštůvkovi šanci zakročit – 1:0. Ráně Ondřeje Lingra, která orazítkovala spojnici, předcházel útočný faul.

Pět minut před koncem první půle střílený centr Ubonga Ekpaie tísněný Ivan Schranz nasměroval pár centimetrů vedle levé tyče Laštůvkovy branky. Navýšení náskoku se ale výběr Jindřicha Trpišovského přeci jen dočkal. Na konci krásné akce po patičce Ivana Schranze stála přízemní rána Daniela Samka na zadní tyč – 2:0. Kapitán Baníku na míč nedosáhl a sedmnáctiletý záložník mohl oslavit svou premiérovou ligovou trefu. Stejným výsledkem první poločas skončil.

Do druhé půle vyslal trenérský tým Slavie Tomáše Holeše, Tarase Kačarabu vyřadily zdravotní komplikace. Ve 47. minutě předvedl výborný zákrok Ondřej Kolář, konečky rukavic vytáhl na roh ránu Klímy. O čtyři minuty později fanoušci Slavie mohli aplaudovat potřetí. Ondřej Lingr pravačkou na bližší tyč překvapil Laštůvku – 3:0. Asistenci si připsal Ivan Schranz.

Hlavička Kaloče Ondřeje Koláře neohrozila. Stejný hráč o chvíli později už jedničku Slavie zaměstnal, Kolář musel po křižné střele na zem a předvedl výborný zákrok pravou rukou. V 66. minutě dostali slávisté výhodu pokutového kopu. Stanislav Tecl po šikovném průniku míč za záda ostravského gólmana nedostal, dorážejícího Alexandera Baha fauloval Lischka. K exekuci se postavil Ondřej Kúdela a do protipohybu Laštůvky penaltu bezpečně proměnil – 4:0.

V 78. minutě obdržel Ndefe za postrčení Jakuba Hromady druhou žlutou kartu a Baník dohrával o deseti. O dvě minuty později tváří v tvář Laštůvkovi neuspěl Stanislav Tecl, špičkou kopačky usměrnil míč do tyče. Ranám Ibrahima Traorého a Tomáše Holeše ze střední vzdálenosti chyběly centimetry.

Zakončení Abdallaha Simy z bezprostřední blízkosti vykopl Laštůvka reflexivně nohou. Běžela 85. minuta. Krátce poté hlavní rozhodčí utkání na několik minut přerušil, Eden se zahalil do mlhy po pyrotechnice Tribuny Sever.

Další gól v nastaveném čase a šesti přidaných minutách nepadl, 11 846 fanoušků si užilo přesvědčivé vítězství 4:0.

Příští utkání odehrají svěřenci Jindřicha Trpišovského ve čtvrtek, ve Varšavě proti Legii je čeká odveta play off Evropské ligy. Úvodní duel skončil v Edenu smírně 2:2. Na ligové trávníky se sešívaní vrátí v neděli v Karviné. 

4:0

Sestavy

SK Slavia Praha

Kolář – Bah (81. Van Buren), Kúdela, Kačaraba (46. Holeš), Bořil (C) – Hromada, Samek (75. Sima) – Ekpai, Lingr (61. Traoré), Schranz (62. Oscar) – Tecl

FC Baník Ostrava

Laštůvka (C) – Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman (69. Granečný) – Kaloč, Jánoš (46. Budínský) – Sor (46. Pokorný), Kuzmanović (46. Klíma), Potočný (22. Azevedo) – Almási

Detaily utkání

Branky
30. Tecl, 45. Samek, 51. Lingr, 66. Kúdela (pen.)
Diváci
11846
Žluté karty
Kačaraba, Kúdela, Hromada - Almási, Azevedo, Svozil, Ndefe
Červené karty
Ndefe (78.)
Rozhodčí
Berka – Horák, Kotík

Aktuálně

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Z prvního místa do nadstavby

18. 4. 2024
Fotbalistky Slavie zakončily základní části 1. ligy žen, kde ve čtrnácti zápasech nepoznaly hořkost porážky a suverénně vedou tabulku s náskokem sedmi bodů. V úvodním zápase nadstavbové části v sobotu 20. dubna od 14:00 v Horních Měcholupech vyzvou Liberec.

O prvním startu po roční pauze, dojetí i plánech

18. 4. 2024
Lukáš Vorlický se po téměř roce vrátil na hřiště, v neděli zapsal první minuty v sešívaném dresu. Po remíze B-týmu s Karlovými Vary (1:1) se rozpovídal o své cestě zpátky, pocitu ze hry i svých plánech do budoucna.

Další články