S Provodem a po gólu Lingra výhra nad Budějovicemi | SK Slavia Praha
Více

S Provodem a po gólu Lingra výhra nad Budějovicemi

1:0
(0:0)
26. kolo, 20. 3. 2022, Eden Arena
26. kolo, 20. 3. 2022, Eden Arena
SK Slavia Praha - SK Dynamo České Budějovice
Slávisté ve 26. kole FORTUNA:LIGY porazili v Edenu Dynamo České Budějovice 1:0 a stáhli náskok vedoucí Plzně na jeden bod. Vítězství svým gólem zařídil nejlepší střelec sešívaných Ondřej Lingr, závěr utkání dohrávali domácí po vyloučení Maksyma Talovjerova o deseti.

Radost ze zisku tří bodů si užil i navrátilec Lukáš Provod. Reprezentační záložník nastoupil poprvé po jedenácti měsících, 9. května 2021 si v Olomouci přetrhl přední zkřížený vaz a utrhnul meniskus. Při hlášení základní sestavy jeho jméno fanoušci doprovodili hromovým potleskem.

Do branky se postavil Ondřej Kolář, který ve třech jarních ligových utkáních, do kterých nastoupil, inkasoval pouze jednou, s kapitánskou páskou vedl tým Peter Olayinka. Před úvodním hvizdem sešívaní navlékli trička s nápisem „Šéfe, jsme s vámi!“ na podporu nemocného předsedy představenstva Jaroslava Tvrdíka.

Do první šance se v Edenu dostali domácí, hlavička Ondřeje Lingra přeletěla branku. Velký závar v 9. minutě vyústil v rohový kop, z kterého Lukáš Provod našel Petera Olayinku, jeho rána byla zblokována. Ve 12. minutě napálil Srdjan Plavšić ruku hostujícího obránce Kondy, hlavní rozhodčí Zelinka nejprve nařídil pokutový kop, po konzultaci s kolegou u videa ale „vytáhl“ rozehrávku na hranici velkého vápna. Ondřej Lingr těsně minul levou šibenici.

Po dvaceti minutách z ostrého úhlu zkoušel štěstí Tomáš Holeš, ale nebyl přesný. O pět minut později zahrozilo Dynamo, Ondřej Kolář vyboxoval rohový kop pod nohy Králika, jeho pokus o dorážku skončil vedle pravé tyče. Průnik Srdjan Plavšiće na poslední chvíli zmařili obránci Českých Budějovic. Fantastické sólo Yiry Sora zakončil Ondřej Lingr jen do bloku. Plavšićův pád v pokutovém území rozhodčí jako penaltový neposoudili.

Tečku za prvním poločasem udělala střela Petera Olayinky, kterou Jihočeši srazili na roh. Do kabiny oba týmy odešly za stavu 0:0, sešívaní měli výraznou územní převahu, ze 70 % držení míče a sedmi rohových kopů ale skóre otevřít nedokázali.

Na startu druhé čtyřicetiminutovky napřáhl z dálky Plavšić a proti Peteru Olayinkovi vytáhl fantastický zákrok levou rukou Vorel, přihrával Lukáš Masopust. Následná dorážka Yiry Sora skončila vedle branky. Do defenzivy pak ukázal velký přehled Tomáš Holeš, který udržel míč proti trojnásobné přesile. Po faulu na reprezentačního záložníka sudí Zelinka poprvé v utkání vytáhl žlutou kartu, provinil se Michal Škoda. K exekuci se postavil Lukáš Masopust a byl z toho další sešívaný roh.

V 58. minutě se slávisté dostali do vedení. Vorel neudržel štiplavou ránu Srdjana Plavšiće, u vyraženého míče byl jako první Ondřej Lingr a nekompromisně jej uklidil do sítě – 1:0. Reprezentační novic vstřelil v letošní sezoně už svůj dvanáctý ligový gól, více jich má na svém kontě jen Almási z Baníku.

Po hodině hry Lukáši Provodovi chyběl k zakončení půlkrok, hlavičce Maksyma Talovjerova scházela razance a Vorel ji ukryl do rukavic. V 68. minutě Provod zamával tribunám a přepustil své místo Ibrahimu Traorému. O deset minut později měl odpracováno Ondřej Lingr, na hřiště místo autora první trefy zamířil Aiham Ousou.

Průnik Sora zastavili obránci Dynama, střelecký pokus Jakuba Hromady z dálky nebyl přesný. Yira Sor měl v 85. minutě výbornou příležitost navýšit vedení, jeho střela o pár centimetrů minula levou tyč. Následně obdržel druhou žlutou kartu Maksym Talovjerov a slávisté dohrávali v deseti. Na poslední minuty nastoupili na hřiště Stanislav Tecl a Ondřej Kúdela.

Soupeř početní výhodu v závěru duelu, kdy pohotový zákrok vytáhl na brankové čáře Ondřej Kolář, ani ve čtyřminutovém nastavení nevyužil. Slávisté dovedli duel do vítězného konce, Dynamo České Budějovice porazili před 10 673 fanoušky 1:0. Dělovku Traorého v poslední vteřině vyboxoval Vorel.

Další zápas odehrají svěřenci Jindřicha Trpišovského po reprezentační přestávce v neděli 3. dubna v Plzni, půjde o přímý souboj o první místo v tabulce. 

1:0

Sestavy

SK Slavia Praha

Kolář – Masopust, Hovorka, Holeš, Plavšić – Hromada (89. Kúdela), Talovjerov – Lingr (79. Ousou), Provod (68. Traoré), Olayinka (C) – Sor (89. Tecl)

SK Dynamo České Budějovice

Vorel – Havel, Králik (C), Konda (84. Hellebrand) – Čolić (67. Hais), Hora, Valenta, Tolno (46. Škoda), Skovajsa – Čavoš (67. Mršić), Mihálik (77. Brandner)

Detaily utkání

Branky
58. Lingr
Diváci
10673
Žluté karty
Talovjerov - Škoda, Valenta, Hellebrand
Červené karty
87. Talovjerov
Rozhodčí
Zelinka – Kubr, Podaný

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články