Výhra nad LASKem, Sor se trefil dvakrát | SK Slavia Praha
Více

Výhra nad LASKem, Sor se trefil dvakrát

4:1
(2:0)
osmifinále, 10. 3. 2022, Eden Aréna
osmifinále, 10. 3. 2022, Eden Aréna
SK Slavia Praha - LASK (Rak.)
Slávisté v úvodním osmifinále Evropské konferenční ligy porazili na domácím hřišti LASK Linec 4:1, v prvním poločasu se dvakrát trefil Yira Sor, na snížení hostů zareagovali v závěru duelu Peter Olayinka a Ibrahim Traoré.

Utkání přihlíželo 16 754 diváků, odveta je na programu za týden v Rakousku.

Trenérský tým udělal oproti nedělnímu vítěznému 302. derby v základní jedenáctce šest změn. Na pravé straně zálohy nastoupil ke svému debutu v prvním týmu Slavie šestnáctiletý Adam Pudil, po Michalu Švecovi se stal druhým nejmladším slávistou v evropských pohárech. Na střídačce byl připravený jeho stejně starý bratr Miloš.

Proti svému bývalému klubu vyběhnul Mads Emil Madsen, poprvé figuroval v zahajovací sestavě sešívaných Maksym Talovjerov. Do branky se vrátil Aleš Mandous.

Domácí udeřili z první šance. Yira Sor ve 3. minutě po narážečce s Alexanderem Bahem na pravé straně hřiště uklidil balon do vzdálenější šibenice, rakouský reprezentační brankář Schlager nestačil reagovat – 1:0. Sor skóroval v Evropské lize potřetí za poslední dva zápasy, v domácí odvetě s Fenerbahce zapsal dvě branky.

O pět minut později zkoušel Sor štěstí znovu, z levé strany hřiště branku přestřelil, akci rozjel Srdjan Plavšić. Střílený centr srbského univerzála proletěl malým vápnem netečován, hlavičku Talovjerova ukryl Schlager v rukavicích. Bleskový protiútok zakončoval po pobídce od Plavšiće Sor, balon míč ideálně netrefil, gólman Lince měl lehkou práci.

Ve 22. minutě dostal LASK možnost zahrání volného přímého kopu pět metrů za pokutovým územím, Flecker pravačkou zeď neprostřelil a úspěšný nebyl ani při následném halfvoleji. Zakončení Adama Pudila ve skluzu skončilo rohovým kopem, ze kterého vyústila hlavička Madse Emila Madsena, levou tyč ale těsně minula.

Dánského univerzála nevyužitá příležitost mrzet nemusela, ve 29. minutě vyslal do úniku Yiru Sora, který tváří v tvář Schlagerovi ukázal chladnou hlavu a po kličce zakončoval do prázdné branky – 2:0. Ve 36. minutě Madsen pálil nebezpečně na vzdálenější tyč, Schlager musel rychle na zem.

Sled tří po sobě rychle jdoucích rohových kopů v závěru prvního poločasu sešívaní ubránili, střela Bollera minula branku, a do kabin odcházeli za potlesku tribun při vedení 2:0. Do druhé půle Miloš Pudil nahradil svého bratra Adama. V 50. minutě mohl Yira Sor zkompletovat hattrick, Schlager mu pohotovým vyběhnutím zmenšil střelecký úhel.

V 56. minutě vystřídal Mads Emil Madsen, jeho pozici zaujal Daniel Samek. Po hodině hry se řítil sám na brankáře Schlagera Miloš Pudil, kapitán hostů mu daleko od své branky skočil pod nohy. K odraženému míči se dostal Alexander Bah a jeho dalekonosný pokus skončil na levé tyči. Gólman LASKu byl úspěšný i proti centru Plavšiće, který se snášel do jeho branky, vyškrábl ho na roh. V 66. minutě mu proti kroucené střele Petera Olayinky pomohlo břevno.

Pár desítek vteřin poté hosté snížili, zpoza velkého vápna se prosadil Balic – 2:1. Yira Sor opustil hřiště v 70. minutě za hromového potlesku tribun, na hrot útoku se postavil Stanislav Tecl. Vedení sešívaných udržel Aleš Mandous, když vyrazil pokus aktivního Balice. Úspěšný byl i při následujícím závaru u své levé tyče.

V 83. minutě si slávisté vzali dvoubrankové vedení zpět, Peter Olayinka propasoval míč na zadní tyči do sítě přes trojici bránících hráčů i gólmana – 3:1. O dvě minuty později bylo v Edenu ještě veseleji, Schlager vyrazil pokus Stanislava Tecla jen na hlavu Ibrahima Traorého, který ho doklepl do sítě – 4:1.

Pátý gól mohl přidat Lukáš Masopust, trefil ale jen nohy vyběhnutého Schlagera. Čtyřminutové nastavení výraznější příležitost nenabídlo, slávisté porazili LASK 4:1 a do odvety si vytvořili výbornou pozici.

Další zápas čeká výběr Jindřicha Trpišovského v neděli v Liberci, odveta proti LASKu proběhne ve čtvrtek 17. března v St. Pöltenu.

4:1

Sestavy

SK Slavia Praha

Mandous – Bah, Holeš, Ousou, Plavšić – Traoré, Talovierov – A. Pudil (46. M. Pudil, 82. Masopust), Madsen (57. Samek), Olayinka (C) – Sor (70. Tecl)

LASK (Rak.)

Schlager (C) – Potzmann, Boller, Wiesinger (81. Twardzik), Renner – Holland, Michorl – Goiginger, Hong Hjun-seok, Flecker (61. Schmidt) – Balić (81. Nakamura)

Detaily utkání

Branky
3. a 29. Sor, 83. Olayinka, 85. Traoré - 67. Balic
Diváci
16754
Žluté karty
Plavšić - Potzmann, Michorl
Rozhodčí
Treimanis – Gudermanis, A. Spasjonnikovs

Aktuálně

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Další články