10 let od slavného postupu přes Ajax | SK Slavia Praha
Více

10 let od slavného postupu přes Ajax

PRAHA - Před deseti lety Slavia poprvé a zatím i naposled postoupila do základní skupiny UEFA Champions League. A to navzdory tomu, že v cestě jí stál soupeř velmi zvučného jména – Ajax Amsterdam. Večer se můžete naladit na atmosféru, jaká před 10 lety panovala, a sledovat na twitterovém účtu Slavia znovu 2007 online přenos.

První krok v Nizozemsku

Rázně za postupem vykročili slávisté už v prvním zápase, kdy si z Nizozemska odvezli výhru 1:0.

15. srpna 2007 poslal trenér Karel Jarolím proti Stekelenburgovi, Heitingovi, Stamovi, Huntelaarovi, Rommedahlovi, Suárezovi a dalším hvězdám Ajaxu tuto sestavu: Vaniak, Krajčík, Brabec, Suchý, Dřížďal – Kalivoda, Tavares, Švec, Janda – Vlček, Šenkeřík. Do utkání ještě zasáhli ze střídačky Belaid, Volešák a Gaúcho.

Důležité momenty zápasu:

17. minuta: Ajax přišpendlil Slavii k její brance, první centr odvrátil Erich Brabec do bezpečí, ale ten další z druhé strany Martin Vaniak i obrana pustili za sebe. Na protější tyči osamocený Suárez ve skluzu ze dvou metrů naštěstí prázdnou branku přestřelil!

30. minuta: Petr Janda se skvěle individuálně prosadil ve vápně Ajaxu, jeho bombu brankář domácích konečky prstů vyrazil na roh.

36. minuta: Huntelaar z přímého kopu vypálil bombu pod břevno, kterou Martin Vaniak fantasticky vytáhl na roh.

62. minuta: Martin Vaniak vyrazil Huntelaarovu penaltu, kterou sudí nařídil za faul Tavarese! Huntelaar vyslal střelu k pravé tyči asi metr nad zemí, slávistický Čaroděj byl ale na místě včas.

67. minuta: Opět zahrozil Suárez, Vaniak jeho střelu jen tečoval a míč směřující do branky vykopl na poslední chvíli z brankové čáry Marek Suchý do bezpečí!

76. minuta: Slavia šla do vedení 1:0, když David Kalivoda proměnil pokutový kop nařízený za faul na Petra Jandu.

Domácí se už na vyrovnání nezmohli a červenobílí taktickou hrou vítězství udrželi. Po statečném výkonu si Slavia z Amsterdamu odvezla vynikající výchozí pozici do odvety.


Domácí eufórie

29. srpen 2007 vstoupil do historie slávistické kopané! Tým trenéra Karla Jarolíma vybojoval ve strhujícím dramatu s Ajaxem vítězství 2:1, které posunulo Slavii poprvé v dějinách do základní skupiny UEFA Champions league. Dvě trefy zařídil před zcela vyprodaným stadionem Stanislav Vlček.

Na strahovský stadion vyběhla tato základní jedenáctka: Vaniak – Krajčík, Brabec, Suchý, Dřížďal – Janda, Švec, Tavares, Kalivoda – Šmicer, Vlček. Ze střídačky potom přišli Ivana, Volešák a Necid.

Důležité momenty zápasu:

13. minuta: Stanislav Vlček se ocitl sám před brankářem Stekelenburgem, dostal se ale trochu z úhlu a vybíhajícího gólmana neprostřelil.

22. minuta: Stanislav Vlček vstřelil branku! Roh rozehrával David Kalivoda, obránci Ajaxu nedokázali ani natřikrát odehrát míč mimo pokutové území, Tavaresovi se podařilo hlavou prodloužit až k Vlčkovi, který pravou nohou nekompromisně Stekelenburga překonal.

33. minuta: Srovnáno na 1:1. Suárez sám před Vaniakem poslal míč po zemi do protipohybu brankáře.

42. minuta: Stanislav Vlček se dostal před brankáře Ajaxu a z halfvoleje levou nohou nechal Stekelenburga vyniknout.

68. minuta: Martin Vaniak zázračně vyrazil tvrdou hlavičku Stama.

73. minuta: Čaroděj Vaniak likviduje hned dvě obrovské šance Suáreze!

86. minuta: Strahov je v euforii! Mickael Tavares po přímém kopu Ajaxu založil protiútok, míč předložil Standovi Vlčkovi, který tváří v tvář Stekelenburgovi nizozemského gólmana přehodil.

Po tříminutovém nastavení přišel poslední hvizd sudího Bo Larsena a vypukly krásné červenobílé postupové oslavy!


Za video děkujeme fanouškovi Citrusovi!

Znovu 2007

Připomeňte si dnes od 20:30, přesně po deseti letech, legendární zápas s Ajaxem v online reportáži na twitterovém účtu Slavia znovu 2007!

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články