Před 110 lety se narodil legendární záložník Slavie Antonín Vodička | SK Slavia Praha
Více

Před 110 lety se narodil legendární záložník Slavie Antonín Vodička

EDEN – Legendární slávistický záložník Antonín Vodička se narodil 1. března 1907. V letech 1925 až 1937 odehrál v červenobílém dresu neuvěřitelných 509 zápasů.
Titul mistra ligy získal se Slavií sedmkrát, šestkrát se radoval z vítězství ve Středočeském poháru. Tehdejší Československo reprezentoval osmnáctkrát, byl náhradníkem na mistrovství světa v roce 1934 v Itálii, kde naši reprezentanti získali stříbrné medaile.

V knize
50 slavných slávistů ho Vítězslav Houška popisuje takto: „Jeho význačnou zvláštností bylo, že se ničím zvláštním nevyznačoval. Lze ho zařadit do čeledi skromných a nenápadných dělníků, kteří nepociťují touhu budit rozruch, sklízet obdiv a ovace. Svou ctižádost vybíjel v tréninkové píli a ve snaze uhlídat svého muže. Šlo mu o to, aby si objekt jím střežený nezahrál. Diváci, kteří byli fascinováni gloriolou některého útočníka, si mnohdy mysleli, že dotyčný věhlasný plejer není momentálně ve formě, aniž zcela postřehli, že hvězda přichází o míč většinou tehdy, ocitne-li se v okruhu působnosti halva Vodičky. Odnímal balón tiše a taktně, soupeře neremploval a nepodsekával, přihrával měkce a většinou velmi přesně. Tím vším se stal slavným, obdivovaným a na dlouhý čas i nenahraditelným.“

Antonín Vodička měl přezdívku Sapér. Podle jednoho zdroje údajně proto, že když byl na vojně, zaskočil na Letnou z divizní nemocnice ve vypůjčené uniformě ženisty. Ale původ přezdívky byl zřejmě mnohem prozaičtější. S největší pravděpodobností to zkrátka byla shoda jmen s románovou postavou sapéra Vodičky z Haškova Švejka.

Srdce Antonína Vodičky dotlouklo 9. srpna 1975.

Nejen o Antonínu Vodičkovi, ale i o dalších slavných slávistických jubileích si můžte přečíst v magazínu Poločas, který bude v prodeji v neděli na zápase s Plzní. 

Horní řada zleva: Antonín Vodička, Junek, Sobotka, Čambal, Šimperský, Ženíšek a Plánička. Dolní řada zleva: Vojta Bradáč, Joska, Fiala a Kopecký. 

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články