Před 113 lety se narodil legendární brankář František Plánička | SK Slavia Praha
Více

Před 113 lety se narodil legendární brankář František Plánička

EDEN – Před 113 lety se narodil fenomenální brankář František Plánička. Za Slavii během své aktivní kariéry v letech 1923 až 1938 celkem odehrál 599 zápasů (z toho 196 ligových).
Se Slavií získal František Plánička 8 mistrovských titulů (1925, 1929 – 1931, 1933 – 1935, 1937) a postoupil do finále Středoevropského poháru v roce 1929.

Evropa ve své době považovala legendárního slávistického srdcaře spolu se Španělem Zamorou za nejlepší gólmany. V reprezentaci odchytal 76 utkání (37x byl kapitánem) v letech 1926 až 1938. Z mistrovství světa 1934 v Itálii si přivezl stříbrnou medaili, mužstvo Československa vedl jako kapitán. Účastnil se opět jako kapitán i mistrovství světa 1938 ve Francii.

V anketě Mezinárodní fotbalové federace byl zařazen mezi deset nejlepších brankářů světa.

A jak ho popisovali pamětníci? Byl to hráč střední či menší postavy, který oblékal modrý svetr s hvězdou na hrudi. Nechytal na efekt, ale na spolehlivost. Typické pro něho bylo bezchybné chytání „do koše“, rybička v pádu, při níž si ztlumil oběma rukama míč na prsou. Byl pověstný vynikajícím postřehem, mrštností a předvídavostí.

Po ukončení kariéry pomáhal trenérům, ve výboru Slavie, nebo jezdil s jedenáctkou internacionálů. A znovu udivoval svou pružností i celým brankářským uměním. I zde však zasáhlo zranění - tentokrát nohy. Následovala operace kyčelního kloubu. Psal se rok 1984. Tedy až v osmdesáti letech se František Plánička definitivně rozloučil s fotbalem na zeleném trávníku.

K slávě a úspěchům nepřišel jen tak, jak se říká, darem od Boha. Ale zasloužil si je prací, dřinou a odříkáním. Od útlého mládí vše směřoval k tomu, aby byl jednou vynikajícím fotbalistou, brankářem. Příkladný byl v životosprávě. Nikdy nepil, dokonce ani kávu, nekouřil a od mládí samozřejmě sportoval. Příznivci Slavie na něj vzpomínají také jako na vynikajícího vypravěče. Výprava s ním do slavné minulosti sešívané i reprezentační byla pro ně tou největší poctou. A slavný brankář býval ochotným průvodcem.

V roce 1985 se Františku Pláničkovi dostalo vysokého mezinárodního ocenění – od UNESCO převzal čestný diplom fair play. Byl oceněn tituly Zasloužilý mistr sportu, Fotbalový rytíř, Cenou dr. Václava Jíry. Je držitelem plakety J. Maddena „in memoriam“.

Jeho srdce dotlouklo 20. července 1996. Nezapomenutelný odkaz Františka Pláničky připomíná slávistická hvězda na chodníku slávy před vchodem stadionu v Edenu. 

Aktuálně

Derby je naše! Parádní výkon a tři body

19. 5. 2024
Fotbalistky Slavie porazily v pátem kole nadstavby Spartu 3:1! Všechny tři branky padly v prvním poločase, o dvě se postarala Martina Šurnovská a jednu přidala Kateřina Svitková. Slávistky tak prodloužily svou neporazitelnost na 25 zápasů v řadě!

O stříbru, kvalitě ligy i výhledu do budoucna

18. 5. 2024
Jindřich Trpišovský hovořil na tiskové konferenci po výhře nad Slováckem (2:1) o zklamání ze ztráty šancí na titul, popsal zvyšující se kvalitu ligy, vysekl poklonu Martinu Svědíkovi a poodkryl karty před závěrečným kolem sezony.

S výhrou i gólem spokojenost. Jinak velké zklamání

18. 5. 2024
Promluvit o vítězství 2:1 nad Slováckem, ke kterému přispěl krásným gólem, a rozebrat příčiny stříbrné sezony, už třetí v řadě, dorazil mezi novináře kapitán týmu Tomáš Holeš.

Další články