Před 117 lety se hrálo první derby | SK Slavia Praha
Více

Před 117 lety se hrálo první derby

Před blížícím se derby se Spartou na Letné se pojďme podívat na zajímavá březnová jubilea, která se vztahují právě k derby pražských S.
Před 117 lety...
29. března 1896 se hrálo první derby mezi Slavií a Spartou na Císařské louce. Fotbalisté Sparty ho vyhráli 1:0, ale po utkání rozhodčí dr. Rössler-Ořovský na protest slávistů branku odvolal, což podle tehdejších výkladů pravidel bylo možné. A tak je v historických pramenech uveden výsledek 0:0. Památná sestava Slavie byla Semanský – Hlavnička, Strádal – Nedvěd, Benetka, Štěpán – Moučka, Zahrádka, kapitán Freja, Heuschneider, Pressler. Derby sledovalo 121 platících diváků. 


Před 102 lety...
25. března 1911 bylo v derby dosaženo druhého nejvyššího vítězství Slavie 9:2. Slavia nastoupila v této sestavě Pimmer – Krummer, R. Veselý – E. Benda, Holý, M. Macoun – Široký, Medek, Košek, O. Bohata a Šroubek. Čtyři branky dal Košek, Medek a Bohata dali po dvou brankách a M. Macoun se trefil jednou. Nejvyššího vítězství Slavia dosáhla 24. listopadu 1907, kdy Spartu porazila 9:1. 


Před 95 lety...
24. března 1918 Slavia vyhrála derby se Spartou 4:2. Tři branky vstřelil Vaník, nedávno ještě kapitán Sparty, jednu branku přidal Sedláček, který krátce nato do Sparty přestoupil. Další hráči, kteří za Slavii nastoupili: Hlaváček – Ráca, R.Waldheger – Loos, Fichta, Zajíček – Bělka, Prošek a Šubrt. 


Před 60 lety...
29. března 1953 v turnajovém utkání O Pohár Bratislavy prohrálo DSO (Dobrovolná sportovní organizace) Dynamo Praha (neboli Slavia) s DSO Spartak ČKD Sokolovo (neboli Sparta) 0:3. Sešívaní měli tehdy v sestavě tyto hráče Kabíček – Marek, Štádler – Trnka, Hampejz, Ipser – M. Urban, Hemele, Huml, Trubač, Andrejkovič a střídající Šofr. 


Před 50 lety...
23. března 1963 skončilo ligové derby na hřišti Spartaku Sokolovo 1:1. Branku sešívaných vstřelil střídající Paták, jeho spoluhráči byli Jonák – Lála, F. Růžička, Mittelbach – Vlasák, Nepomucký – M. Urban, Kamír, Zalužanský, Ženíšek a Morávek. 


Před 35 lety...
15. března 1978 skončilo ligové derby v Edenu se Spartou nerozhodně 1:1. Branku za Slavia IPS vstřelil z pokutového kopu Peter Herda, který měl na hřišti tyto spoluhráče Stárek – Pauřík, Oboril, Patlejch, Cipro, Nachtman, D. Herda – Veselý, Sýkora, Hotový. Střídali Lubas a Segmüller. 


Před 20 lety...
29. března 1993 vyhrála Slavia na Spartě ligové derby 2:0 brankami Bejbla a Juraška. Další hráči: Jánoš – Lerch, Suchopárek, Pěnička – Šmicer, Nečas, Berger – Kuka, Rusnák. Střídali Praženica a Hipp.


Před 15 lety...
30. března 1998 skončilo na Spartě ligové derby 1:1. Slavia postavila do utkání tyto hráče: Černý – Ašanin, Kozel, P. Vlček – Lasota, Ulich, Horváth, R. Krejčík, Labant – Vácha, Vágner, který byl střelcem branky. Střídali L. Koller, Lerch a Pinjo. 

Aktuálně

MATCHDAY derby žen: Uvařily jsme je jak guláš

30. 4. 2024
Vraťme se společně s kamerami MATCHDAY a mikrofonem, který je skryt pod dresem kapitánky Diany Bartovičové, za oponu sobotního derby žen (4:1), které dokázalo přilákat na tribuny Fortuna Areny přes šest tisíc fanoušků.

B-tým ve středu proti Povltavské FA

30. 4. 2024
Slávistický B-tým se ve středu utká v dohrávce 19. kola ČFL se Povltavskou FA. Utkání je na programu od 17:00.

Dívčí tréninkové odpoledne přilákalo přes padesát fotbalistek

30. 4. 2024
Mládežnická akademie podporuje dívčí fotbal a snaží se propagovat ženský fotbal i mezi nejmenšími dětmi. Dívčí tréninkové odpoledne přilákalo přes 50 fotbalistek ze všech koutů Prahy.

Další články