Slavia navazuje spolupráci s Hajdukem Split! | SK Slavia Praha
Více

Slavia navazuje spolupráci s Hajdukem Split!

PRAHA - Slavia navazuje spolupráci s Hajdukem Split, se kterou ji váže společná historie. Chorvatský klub vznikl v Praze, kde ho založili chorvatští studenti po vzoru Slavie.
Hajduk Split založili chorvatští studenti v Praze, pamětní desku na tuto slavnou událost najdete v restauraci u Fleků. Od té doby jsou kontakty mezi kluby na velmi dobré úrovni.

Slavia se utkala s Hajdukem Split poprvé ve Splitu 8. července 1913 a vyhrála 3:0, za dva dny dokonce 13:1. Obě utkání absolvovala sestava Pimmer – Krummer, Veselý – Eman Benda, Medek, Milda Macoun – Jaroslav Bohata, Bělka, Hajný, Zdeněk Jahn, Ota Bohata.

Hajduk v úvodu jeho dějin doprovází práce českých trenérů a slávistů Oldřicha Justa, který byl prvním trenérem, Mildy Macouna, Oty Bohaty a Zdeňka Jahna, kteří hráli v prvním utkání proti Hajduku. Řada fotbalových termínů v chorvatštině pochází právě z češtiny.

Nyní začínají kluby spolupracovat na úrovni mládeže. Iniciátorem spolupráce je šéf slávistické mládežnické akademie Jiří Plíšek, který má v Chorvatsku a vůbec na Balkáně velmi dobré kontakty.

První akcí spojenou s oběma kluby bude víkendová návštěva Slavie dvěma týmy ze Splitu. Do Edenu přijedou výběry do 15 a 17 let. S našimi týmy se utkají o víkendu takto:

Sobota 12. prosince

11:00 Slavia U15 – Hajduk U15
13:00 Slavia U17 – Hajduk U17

Neděle 13. prosince
10:00 Slavia U15 – Hajduk U15
12:30 Slavia U17 – Hajduk U17

Všechna utkání se hrají na UMT v Edenu.

Aktuálně

ONLINE: Od 15:00 na Slovácku

4. 5. 2024
Slávistky hrají od 15:00 se Slováckem na stadionu v Kunovicích, kde mohou v případě vítězství zpečetit zisk mistrovského titulu.

B-tým v neděli proti rezervě Bohemians

3. 5. 2024
Slávistický B-tým se v neděli utká ve 25. kole ČFL s rezervou Bohemians. Utkání je na programu od 10:15 v Uhříněvsi.

Totální podcast s Matúšem Juráčkem

3. 5. 2024
Má přezdívku „slávista“ a na hrudi vytetovaný klubový znak. Hrdě s ním vstupuje do klece ve tvaru oktagonu. Jak se z kluka s pověstí rváče stal profesionální sportovec? Poučení z chyb i unikátní vztah ke klubu a dění na tribunách. Právě příběh Matúše Juráčka přináší nový díl Totálního podcastu.

Další články