Trenér Rada: Musím hráčům poděkovat | SK Slavia Praha
Více

Trenér Rada: Musím hráčům poděkovat

<p> Tren&eacute;r Rada vedl Slavii v derby poprv&eacute; jak&eacute; hlavn&iacute; tren&eacute;r. A hned napoprv&eacute; dok&aacute;zal rivala z Letn&eacute; porazit.</p>

Trenér Rada při svém prvním derby v pozici hlavního trenéra Slavie. Foto: Martin Malý.

EDEN/PRAHA - Slávisté porazili v derby Spartu 1:0. Trenér Rada si nejvíce pochvaloval nasazení svých svěřenců. „Musím jim za to poděkovat,“ smekl Petr Rada pomyslný klobouk na tiskové konferenci.

„Dneska se zápas hodnotí dobře, protože jsme vyhráli. Výhra nad Spartou se nerodila lehce, do utkání jsme vstoupili opatrně. Sparta byla na začátku trochu aktivnější. Pak jsme hru ale vyrovnali,“ začal hodnocení kouč Petr Rada.

„Po nevýrazné první půli jsme do té druhé vstoupili s tím, že chceme být aktivnější. Hráli jsme na bránu, kde je náš kotel, což bylo dobře,“ pokračoval kouč Rada, který si pochvaloval zlepšenou hru křídel.

„Začaly nám lépe hrát kraje, jak Mičola, tak Tusjak. Dostali jsme se do dvou velkých šancí. Nakonec vstřelený gól, to bylo spíš zaváhání gólmana,“ myslí si slávistický trenér.  „V první velké šanci šel Mičola sám na bránu, dával to Škodovi, ale bohužel jsme to nedotáhli do konce. Ještě jsme tam měli šanci Mičolou, který si chtěl míč nejdřív zpracovat, ale pak střílel z první,“ připomněl Rada nebezpečné situace z druhé půle.

Kamil Čontofalský nás v posledních zápasech drží

„Po naší brance jsme čekali, že Sparta zvýši ofenzivu. To se stalo. Přišly útočné typy hráčů, já na to hráče upozorňoval. Ale Kamil Čontofalský nás podržel. Kamil nás v posledních zápasech drží. Sparta měla také dvě standardní situace, které zaváněly, ale bez úspěchu,“ pochválil trénér Rada Kamila Čontofalského.

Nezůstalo však pouze u gólmana Čontofalského. „Všem hráčům musím za nasazení a za přístup poděkovat. Říkal jsem, že dnes nemusí rozhodovat individuální výkony, ale kolektivní. A ten tam byl,“ pochvaluje si spokojený trenér.

Ondra Petrák? Odehrál skvělé utkání

Trenér Rada byl v pochvalách dnes i konkrétní. „David Hubáček si s útočníky soupeře poradil svou chytrostí a zkušeností velmi dobře. Také Milan Nitrianský a Martin Juhar vystupovali na krajní hráče tak, jak měli,“ líčil trenér. „S velmi dobře fungující obranou jsem velmi spokojený. Ale velký podíl na tom má Ondra Petrák, který dnes odehrál skvělé utkání. Vyhrál spoustu soubojů,“ upozorňoval kouč.

Ve slávistické záloze nastoupili tři hráči ročníku narození 1992 a mladší. „Dnes musím říct, že Ondra Petrák ostatní převyšoval. Jarda Zmrhal měl v první půli zbytečné ztráty balónu. Byl asi nervózní, před takovou kulisou ještě nikdy nehrál. Druhá půle byla z jeho strany mnohem lepší,“ hodnotil Rada.

Náš kolektiv je zdravý, za což jsem moc rád

A co Luboš Tusjak, který se letos zabydlel na levém kraji zálohy? „Luboš Tusjak odehrál podobné utkání jako Jarda. Měl spoustu tahových situací. Podržel míč. Mladíci proti takovému soupeři, v derby, před takovou kulisou obstáli,“ je rád Petr Rada.

A co slávistický trenér, který během svého působení u Slavie s týmem prohrál pouze jednou v lize a jednou v přípravě, říká na branku Martina Latky? „Martin začínal jako útočník a s těmito situacemi si umí poradit. Umí si najít prostor. Hráči si sami řekli, že nechtějí standardní situace, kdy by míč měl chodit na zadní tyč, ale doprostřed,“ popsal další „derby kulisárnu“ trenér.

A oklikou se trenér přes jednotlivce vrátil k celému týmu. „Máme kolektiv, který je zdravý. Atmosféra v kabině je dobrá. Já jsem rád, že je tento kolektiv pohromadě,“ zakončil pozitivně trenér Petr Rada.

 

Lavička: Slavia měla X-faktor navíc

„Já i všichni sparťané cítíme zklamání. Přijeli jsme do Edenu s úmyslem vyhrát a mrzí nás, že jsme zklamali sami sebe i naše fanoušky. Chtěl bych pogratulovat Slavii, že dnes byla o jeden gól lepší,“ začal tiskovou konferenci trenér Sparty Vítězslav Lavička.

„Co se týče průběhu zápasu, první poločas byl opatrný, ani na jedné, ani na druhé straně nebyly větší šance. Druhý poločas byla hra oboustranně otevřenější. Nám funguje hra dozadu, ale náš problém je dlouhodobě kvalitnější ofenziva. Je potřeba, abychom ukázali větší kvalitu a efektivitu. Z tohoto pohledu je zápas nejen pro mě, ale pro nás všechny zklamání,“ litoval Lavička neproměněných šancí svých svěřenců.

„Rozhodující situace přišla po standardce, kterou Slavia sehrála velmi dobře. Nicméně my jsme z podobné situace inkasovali už poněkolikáté v řadě. I když jsme se na akce Slavie připravovali, tato standardka rozhodla zápas. Selhal nejen hráč, který strážil Latku, ale celá obrana. Nutno ale dodat že Slavia to sehrála výborně, jak nákop od Hubáčka, tak zakončení Martina Latky,“ popsal trenér Lavička rozhodující situaci zápasu.

„Rozhodlo více věcí, ale Slavia měla na hřišti jeden nebo dva „X faktory“ navíc. Nejen Martina Latku, který rozhodl, ale i Karola Ksela, který měl na jejich hře obrovský podíl. My musíme od našich hráčů vyžadovat větší kvalitu,“ zakončil sparťanský kouč.

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články