Vracíme se ke kořenům Slavie, říká Jaroslav Tvrdík | SK Slavia Praha
Více

Vracíme se ke kořenům Slavie, říká Jaroslav Tvrdík

Slavia v předvečer zápasu s Barcelonou odhalila repliku Středoevropského poháru. „Je pro nás obrovskou ctí, že se vracíme k naší historii a můžeme zde sehrát takový zápas," říká předseda představenstva Slavie.

„Je nám velkou ctí, že můžeme přivítat naše hosty z Barcelony na významné události, kterou je představení repliky Středoevropského poháru, který klub získal v roce 1938. Jednalo se o nejslavnější evropskou trofej první poloviny dvacátého století. Slavie měla tu obrovskou čest, že ho získala do svého držení v roce 1938. Hrůzy druhé světové války vedly k tomu, že pohár zmizel a upadl v zapomnění. Byl jednou z válečných obětí," říká předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

„Ferdinand Daučík, o kterém byla vydána celá řada krásných publikací, byl osobností, který pohár v roce 1938 za Slavii přebíral. Je mi velkou ctí, že sdílíme tuto osobnost v našich dějinách s FC Barcelona, protože se v roce 1950 stal trenérem tohoto prestižního klubu."

„Pro nás je to velká událost, vracíme se ke kořenům Slavie, a to nejenom na hřišti, na zeleném trávníku, ale i vybudováním našeho muzea, budování pohárů a vitrín, které okolo sebe v krásných prostorách Slavie vidíte. I proto se naši odborníci v srpnu loňského roku dali za cíl přivést na svět a znovu oživit kopii Středoevropského poháru. Malá zlatá kopie tohoto poháru je uložená v muzeu Austrie Vídeň a je tam také veškerá dokumentace. Naši odborníci, díky pochopení kurátora muzea, kterému bych chtěl tímto poděkovat, vyrobili nejprve model a následně věrnou repliku, která bude k vidění v prostorách muzea SK Slavia Praha," odhaluje Jaroslav Tvrdík.

Je to práce, na které se podílela Vysoká škola umělecko-průmyslová a celá řada řemeslníků, kterým bych chtěl za jejich precizní práci poděkovat. Je mi velkou ctí, že při příležitosti odhalení mohu přivítat zástupce klubu FC Barcelona, se kterým zítra odehrajeme devátý zápas v našich dějinách. Tři doposud vyhrála SK Slavia Praha, všechny poměrem 3:2. Já bych si samozřejmě zítra přál stejný výsledek. Tři vyhrála i Barcelona, u dvou skončil zápas remízou, takže zítra se ukáže, který klub je v historii lepší. Samozřejmě nesmírně respektuji sílu soupeře, těším se a je pro mě osobně obrovskou událostí, že hráče klubu a klub samotný můžeme přivítat a vidět zde v Edenu. Je to velký zážitek pro nás i naše fanoušky a je pro nás obrovskou ctí, že se vracíme k naší sportovní historii a můžeme zde sehrát takový zápas,“ uzavírá předseda představenstva Slavie.

U představení Středoevropského poháru nechyběl ani místopředseda Barcelony Jordi Moix I Latas. „Je čest s vámi hrát a být s vámi u této historické události. Barcelona a Slavia toho mají hodně společného, jsou podobně staré a reprezentují komunity silně identifikované se svým okolím. Slavia má intenzivní vztah se svými příznivci, podobné to máme i v Barceloně, jsme srostlí s Katalánskem. Spojuje nás láska k fotbalu i geniální lidé, kteří jsou s oběma městy spojeni, ať už je to Mozart či Kafka v Praze nebo Gaudí a Picasso v Barceloně," říká místopředseda katalánského velkoklubu.

„Podobně geniální byl i Ferdinand Daučík, který v roce 1938 přebíral jako kapitán Slavie Mitropa Cup a po skončení kariéry se stal trenérem Barcelony. Během čtyř let u nás vytvořil jedno z nejepochálnějších období v naší historii, vyhrál devět trofejí. Vzpomínáme na něj, protože to byl inovátor. Můj táta mi popisoval roky Daučíkova působení, na které vzpomínal s velkou radostí. Jsem proto velmi hrdý, že s vámi můžu být u tohoto historického momentu,“ uzavírá Jordi Moix I Latas.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články