Zemřel velký slávista, velký filmař a velký člověk Miroslav Ondříček | SK Slavia Praha
Více

Zemřel velký slávista, velký filmař a velký člověk Miroslav Ondříček

PRAHA - Slávisty dnes zasáhla velmi smutná zpráva. Zemřel Miroslav Ondříček, který nedávno oslavil 80. narozeniny.
Informaci potvrdil serveru idnes.cz syn David. „Na to člověk nemůže být nikdy dost připraven, ale čekali jsme to. Půldruhého měsíce už byl otec v nemocnici a nyní poslední týden v umělém spánku, takže odchod byl nakonec milosrdný,“ uvedl pro idnes.cz David Ondříček.

Miroslav Ondříček oslavil 4. listopadu osmdesáté narozeniny. Velké jubileum svého života, během kterého zažil opravu mnoho. Jedno mu ale zůstalo po celou dobu. Láska ke Slavii. „Dodnes nevím, kde se ve mně bere ta radost z vítězství a zklamání z neúspěchu sešívaných. Mám tyto pocity od mládí a jsem rád, že mě neopouštějí,“ vzpomínal.

Slávisty určitě Miroslav Ondříček neopustil, vždyť to je jedna z nejvýraznějších postav klubu v novodobé historii. Za vše, co jste pro Slavii udělal, vám upřímně děkujeme, pane Ondříčku. 

Světoznámý kameraman Miroslav Ondříček se narodil 4. listopadu 1934 v Praze. Podílel se na čtyřech desítkách celovečerních filmů, polovinu z nich natočil v zahraničí. Spolupracoval s režiséry Passerem, Vávrou, Krejčíkem nebo Američany Hillem a Andersonem, nejznámější je ale jeho spolupráce s Milošem Formanem. Spolu natočili například Lásky jedné plavovlásky (1965) nebo Hoří, má panenko (1967), v USA potom filmy Hair (1979), Amadeus (1984) nebo Valmont (1989). Za Ragtime a Amadea byl nominován na Oscara, v roce 1999 byl oceněn Českým lvem za dlouholetý přínos českému filmu. Je držitelem ceny Asociace českých kameramanů a Americké unie kameramanů. V roce 2006 obdržel od prezidenta České republiky Medaili za zásluhy I. stupně.

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články